Virus uneli zaposleni? Traži se izvor zaraze u domu u Petrovaradinu

Lj. P.

subota, 06. 06. 2020. u 08:54

Вирус унели запослени? Тражи се извор заразе у дому у Петроварадину

Foto N. Karlić

Ispituje se kako se infekcija raširila u domu za stare Mass Green House u Petrovaradinu. Ne isključuje se mogućnost da je virus doneo neko od zaposlenih

U PRIVATNOM domu za stare Mass Green House u Petrovaradinu, posle otkrića da je 22 korisnika i šestoro zaposlenih pozitivno na virus korona, testirano je još 12 osoba, ali su sve bile negativne. Od srede, kada je otkriven prvi slučaj zaraze kod jednog od korisnika, do sada je u ovom privatnom domu za stare, testirana ukupno 51 osoba.

Na Klinici za infektivne bolesti je korisnik doma R. S. (69), prvooboleli koji je u sredu primljen u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici zbog simptoma koji su ukazivali na kovid 19, što je i potvrđeno testiranjem. On je, kako saznajemo, priključen na respirator, a preostalih petoro zaraženih stanara, takođe smeštenih u KCV, dobrog su opšteg stanja i imaju blažu kliničku sliku.

U domu se, kako navode u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, od pojave infekcije sprovode sve mere po nalogu epidemiologa. Korisnici i zaposleni koji su bez simptoma, nalaze se u domu, pod stalnim nadzorom lekara KCV. Kako je virus ušao u ovaj staračaki dom, još se utvrđuje, ispituju se svi kontakti, a ne isključuje se mogućnost da ga je uneo neko od zaposlenih.

- Iznenadilo me je kada sam čula da u tom domu ima pozitivnih na kovid 19 - kaže jedna Novosađanka, čija je rođaka smeštena u njemu. - I zimus, u vreme sezonskog gripa, posete korisnicima su bile zabranjene, a kada je počela pandemija, rodbina nije mogla do donosi ništa od stvari, jer se ništa spolja nije smelo uneti unutra.

JOŠ DVA OBJEKTA U VLASNIŠTVU

VLASNIK privatnog doma u Petrovaradinu u petak nije želeo da komentariše novonastalu situaciju. Inače, Mass Green House, osim doma u Preradovićevoj 7 u Petrovaradinu, ima još jedan objekat nedaleko odatle, kao i u Veterniku. U njima, kako saznajemo, nije otkriveno prisustvo kovida 19.Komentari (1)

Branislav

06.06.2020. 10:52

Moja majka je korisnik doma "Mass Green House" u Veterniku. Jedino što mogu da kažem je da je profesionalnost osoblja, higijena, ishrana i odnos prema starim osobama na veoma visokom nivou. Samo reči pohvale za vlasnika domova gospodina A.L.. Svi domovi u Drbiji mogu da se ugledaju na "Mass Green House"Branislav Lozjanin