Stalno zaposlenje negovateljicama: Odobren prijem radnika u više ustanova

J. Ž. SKENDERIJA

30. 05. 2020. u 08:21

Posle povećanja zarada, u socijalnim ustanovama odobren prijem 582 radnika na neodređeno vreme. U sindikatu tvrde da je ovo pomak u rešavanju problema, ali da još manjka kadrova

Стално запослење неговатељицама: Одобрен пријем радника у више установа

Dom za stare u Smederevu / Foto N. Živanović

ZBOG visoke profesionalnosti i posvećenosti u negovanju i lečenju pacijenata tokom pandemije virusa korona, Vlada je odlučila da na neodređeno vreme zaposli 455 negovateljica i 127 zdravstvenih radnika u ustanovama socijalne zaštite širom Srbije. Oni su prethodnih meseci bili angažovani na privremeno-povremenim poslovima, a sada će dobiti ugovor za stalno.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže, za "Novosti", da je prepoznata važnost njihovog rada, pa je, pored povećanja plate od 10 odsto, došlo i do neposrednog prijema novih ljudi.

- To je najmanje što smo mogli da uradimo - kaže ministar. - Ovo je novi početak u socijalnoj zaštiti, koja svoju reformu bazira na boljim uslovima, transparentnosti, pravednosti, a sve u cilju boljeg života građana.

Mirjana Veljović, predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti, kaže da je ovo dobar pomak za rešavanje dugogodišnjih problema u resoru socijale, ali dodaje to nikako nije dovoljan broj radnika koji će popuniti sve praznine u sistemu.

- Prema procenama sindikata, nedostaje više od 1.000 ljudi, i to ne samo negovateljice i medicinski radnici, već i stručni radnici kao što su socijalni radnici, psiholozi, pravnici... - kaže naša sagovornica. - Najviše kadra fali u centrima za socijalni rad, a u ustanovama bi trebalo zaposliti još servirki.

Ona naglašava da je u ovom trenutku akcenat stavljen na ustanove socijalne zaštite koje su podnele najveći teret za vreme pandemije virusa korona, dok su centri stavljeni u drugi plan.

- U pojedinim domovima za stare je zbog uvođenja potpunog karantina sve vreme radila jedna grupa radnika, jer nije bilo dovoljno zaposlenih da ih zamene - ističe Veljovićeva. - To je veliki pritisak na radnike. Prethodnih meseci angažovan je kadar u ustanovama koje su bile u problemu, i to na privremeno-povremenim poslovima, i sada je došlo vreme da dobiju stalan posao.

Prema ranijim procenama, u sistemu socijalne zaštite nedostaju kadrovi s visokom stručnom spremom, ali i osoblje sa srednjoškolskom diplomom. Oni sve češće odlaze u zemlje Evropske unije, gde su mnogo bolje plaćeni. Pre odluke o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, u socijalnoj zaštiti radilo je oko 11.000 ljudi, a sada ih je oko 9.500. U prethodnom periodu nisu se popunjavala čak ni ona radna mesta s kojih ljudi odlaze u penziju, napuštaju posao ili su dobili premeštaj u drugi sektor.

IDU U PEČALBU

SVAKOG meseca pre pandemije od 10 do 15 medicinskih radnika uzimalo je neplaćeno odsustvo ili je potpuno napuštalo posao. NJihova plata je ovde oko 300 evra, onih sa fakultetskom diplomom oko 500, dok su u inostranstvu zarade bar duplo više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije