Šarčević: Od 1. juna DOZVOLJENE đačke ekskurzije i proslave matura, ali pod ovim USLOVIMA

NovostiOnline

28. 05. 2020. u 13:36

"Ja sam jutros prosledio dopise školama i oni sada imaju opciju da završe dogovorena putovanja" - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević

Шарчевић: Од 1. јуна ДОЗВОЉЕНЕ ђачке екскурзије и прославе матура, али под овим УСЛОВИМА

Ministar prosvete Mladen Šarčević / foto: Tanjug

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja.

Ipak, maturanti će, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.

"Ja sam jutros prosledio dopise školama i oni sada imaju opciju da završe dogovorena putovanja. Cilj je da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, a oni koji žele zamenska putovanje ili vaučer to mogu da uzmu. Ko želi novac, on ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski kod za to", rekao je Šarčević za portal Nova.rs.

On ocenjuje da će organizovanje đačkih putovanja biti jednostavnije za đake mlađih razreda.

"Mlađi razredi osnovnih škola nemaju neke obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili nekakvih polaganja. Ovi ostali mogu da se preorganizuju, već prema potrebama. Maturanti srednjih škola koji su imali organizovana putovanja u inostranstvo, moraće da zamene ta putovanja za Srbiju, u dogovoru sa agencijama", navodi Šarčević.

Ministar kaže da mogu da počnu i pripreme za proslavu maturskih večeri, uz preporuku da se one organizuju od druge polovine juna.

"Malim maturantima sugerišem da proslave organizuju u školi ili u nekim od ustanovama pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture. Malim maturanti se ne preporučuju restorani i hoteli, to ne priliči njima. Imaju zaista dobre uslove da to naprave u svojoj režiji, da ne košta mnogo, da roditelji donesu kolače sokove. Mogu da naprave dobro ozvučenje i da se lepo slikaju. Škole, ipak, nemaju takve uslove mogu da sa lokalnom samoupravom da organizuju u nekom prikladnom prostoru", kaže ministar.

Veliki maturanti mogu da organizuju proslave u restoranima i hotelima, ali ministar napominje da se i tu preporučuje da budu pristojni i paze.

"Neka sami reše, uz sve mere bezbednosti koje važe. Ne moraju baš da prilaze blizu jedni drugima", kaže Šarčević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Snezana

28.05.2020. 18:30

Sve su rekli, samo sto jos uvek niko ne zna kada ce svi studenti moci da se vrate u studentske domove, a ne samo oni koji imaju ispite. Takodje, ni za prenocista nema informacija.

Marica

28.05.2020. 23:06

Ako pustate pustite sve od 01.juna ili 10,juna i za studentske domove,i za mature i za sbvadbe i rodjendane i obavestite ljude za to najkasnije 29.05.2020. Kao da ce tri cetiri dana razmaka da pomognu nesto.Zavrsite vise sa tim i pustite sve od 01.juna, kada se vec na radnim mestima svi mesamo, u prevozu,prodavnicama isto.Niko vise ne nosi maske, ne pravi distancu.Pustite nas da se vratimo normalnom zivotu

GORAN

30.05.2020. 14:15

Moze li ministar da objasni zamenska putovanja za maturante srednjih skola, gde nije spovedena maturska ekskurzija. ugovore sa agencijama nisu potpisivala deca, vec skola. Deca nece samostalno da ih koriste, oni mozda mogu da se izdaju za nize razrede, ali za maturante? Moram naglasiti da agencija nije uplatila ni dinar stranom partneru jer se skola na vreme izjasnila i obecali su siguran povracaj novca, zato sto nisu imali troskove... i sad vauceri.. Molim ministra da razmisli o tome sto govori