U ponedeljak se otvaraju teretane, frizerski saloni i pijace: Vlada odlučila da popusti mere, ali ne očekuje se da do leta budu sve ukinute

Novosti Online/ Tanjug

24. 04. 2020. u 15:32

У понедељак се отварају теретане, фризерски салони и пијаце: Влада одлучила да попусти мере, али не очекује се да до лета буду све укинуте
Na današnjoj sednici odlučeno je o popuštanju mera. Od ponedeljka 27. aprila dozvoljen je rad pijacama, frizerskim, kozmetičkim salonima, teretanama
Od ponedeljka 27. aprila dozvoljen je rad pijaca u zatvorenom prostoru, teretana, frizerskih salona, fintes centara, uz korišćenje zaštišne opreme, ali i dodatno pojačanu dezinfekciju.

- Na današnjoj sednici odlučeno je o popuštanju mera. Od ponedeljka 27. aprila dozvoljen je rad pijacama, frizerskim, kozmetičkim salonima, teretanama. Oni moraju da koriste zaštitne maske i rukavice. Zabrana kretanja počinje danas od 18 časova i traje do ponedeljka u 5 ujutru. Penzioneri će od sledeće nedelje imati jedan sat od 18 časova do 1 ujutru, a počeće i međugradski saobraćaj - saopštio je epidemiolog Predrag Kon

NE OČEKUJE SE DA DO LETA BUDU UKINUTE SVE MERE


Ne očekuje se da će do leta apsolutno sve mere biti ukinute, rekao je danas epdemiolog Predrag Kon. Ovaj rizik koji sada postoji je više desetina puta manji nego što je bio u svom maksimumu i dalje se spušta, rekao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare.

Dodao je da bi voleo da smo danas imali oko 100 zaraženih umesto 207, ali da smo prvi put danas spustili broj zaraženih ispod šest odsto pošto smo imali skoro 1.000 testiranih više nego prethodnog dana.

Na pitanje kada će biti nastavljeni sportski događaji, sa ili bez publike, Kon je rekao da ćemo imati postupno popuštanje mera, ali da će ostati još zabrane javnih okupljanja, što će trajati u zavisnosti od situacije.

"Za sada još važi i policijski čas i sve mere zabrane javnog okupljanaj kao i do sada, a postupno povećavanje broja onoga što će biti dozvoljeno verovatno će se odnositi na zatvoreni prostor, to je sve što će struka saopštavati. Iz toga će se izvlačiti zaključci vezani za ponašanje i po prvom i drugom pitanju".

Kon kaže, što se sporta tiče, tu je neophodno vraćati postepeno sportiste u trening i razmišljati o publici.

"Mi moramo da imamo situaciju kada je virus se spustio do te mere ili da ne beležimo njegovu aktivnost uopšte, a to se tek može očekivati preko leta, a pre toga je malo verovatno da će se to dogodiiti. Ali dotle će se vraćati život".

Kada se skinu mere, onda će se davati preporuke, ali će ostati zabrane javnog okupljanja, kazao je Kon.


VAKCINACIJA NEĆE BITI OBAVEZNA ZA SVE, PRVO NAJOSETLjIVIJI

Vakcinacija protiv korona virusa neće biti obavezna za sve, a prioritet će imati stariji građani i hronični bolesnici, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i dodao da će vakcina protiv Kovida 19 u Srbiji najverovatnije biti dostupna za oko godinu dana.

Kon je rekao da će se procena u vezi sa vakcinacijom doneti na osnovu situacije u trenutku kada vakcina bude dostupna, kao i na osnovu procene imuniteta, sprovedenih istraživanja i niza drugih okolnosti.

"Vakcina će verovatno biti dostupna za oko godinu dana, nekima verovatno i ranije, ali ne i nama'', rekao je Kon.

Naglasio je da će se vakcinisati pre svega oni koji su najsosetljiviji - stariji i hronični bolesnici, a za ostale će to, kaže, zavisiti od toga da li planiraju putovanja.

''Verovatno će tu biti nekih obaveza, ali na međunarodnom nivou. Mi ćemo kao zemlja moći da tražimo da i oni koji dolaze kod nas budu vakcinisani ili da imaju odgovrajuće testove'', naveo je epidemiolog.

Ko će biti vakcinisan odabraće se, istakao je Kon, pre svega prema podacima iz sadašnje epidemije iz čega će se jasno videti ko su najugroženiji.

''Vakcinacija se obično preporučuje i onima koji su u okolini onih koji su najugroženiji, ali o tom potom, to je još dosta daleko'', kazao je Kon.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Дачо

24.04.2020. 16:51

Јел ви знате шта је теретана,зној,чуда свака,фризери перу косу неко кихне а сви у малој просторији без вентилације,Размислите

Los Angeles Vasojevici

24.04.2020. 16:52

Bravo i svaka cast predsjedniku i strucnom timu a i narodu idu zasluge za disciplinu! Idemo u pobjede Zivjela Srbija a uz nju Crna Gora i nasa mila Republika Srpska

stule

24.04.2020. 17:11

Postavite sutra pitanje na konferenciji: zar nije bolje umesto 1 sat 3x nedeljno 4 ili 5 puta po 1/2 sata.Lakse ce biti nama penzionerima ako mozemo vise puta da izadjemo po krace nego da cekamo po 2,3 dana.

Maja

24.04.2020. 17:20

Koja je logika neka mi neko kaze,sve se otvara a policijski cas se ne ukida.Do 18:00 casova ne mozemo da se zarazimo a posle 18:00 mozemo

Sultanija

24.04.2020. 17:36

Najveći problem u Srbiji je nepoštovanje mera socijalne distance. Ko to ne shvata, ima problem sa sobom, predstavlja pretnju za zdravlje i bezbednost drugih koji poštuju sve propisane mere struke.

Cosmin Contra

24.04.2020. 18:34

Ako je sve tako bajno postalo preko noci onda ukinite policijski cas i ne zatvarajte nas vikendom.

Anka

24.04.2020. 18:42

Samo da dodje dan da do 19 maj otvore granicu da idem kuci neka budel 14 dana u izolaciju