MINISTAR zdravlja dr Zlatibor Lončar posetio je u četvrtak novu laboratoriju za molekularnu detekciju infektivnih agenasa koja je izgrađena u Kliničkom centru Srbije. Radovi na izgradnji ove specijalne kovid 19 laboratorije otpočeli su 25. marta i završeni su u rekordnom roku. Očekuje se da neophodna medicinska oprema i aparati za vikend pristignu iz Kine, a odmah potom, laboratorija će otpočeti sa radom.

Sa kapacitetom od 2.000 obrađenih uzoraka dnevno nova laboratorija znatno će doprineti bržoj dijagnostici novog virusa korona. Objekat nacionalne laboratorije za molekularnu detekciju infektivnih agenasa Beograd je u okviru dela objekta KCS koji se rekonstruiše.

Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 metara kvadratnih. Laboratorija je potpuno automatizovana sa SCADA i BMS sistemom.


U laboratoriji će raditi 40 zdravstvenih radnika, u tri smene, sedam dana u nedelji. Kineski eksperti organizovaće obuku zaposlenih u ovoj laboratoriji. Ovakva laboratorija, nazvana "Vatreno oko" nalazi se u Vuhanu, u Kini. Osim KCS, istu opremu dobiće i Klinički centar Niš.


Dodatnih 120 testova dnevno može da analizira i beogradski Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, koji je u sredu počeo da uzima uzorke na virus korona.

Zavod je danas posetio gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.