GRUPA intelektualaca zatražila je od patrijarha Irineja da odbrani pravo vernika na liturgiju i da zahteva od državnih vlasti da se vremenski okvir ograničenja slobode kretanja prilagodi pravu pravoslavnih vernika.

Imajući u vidu odluku Vlade o ukidanju slobode kretanja u periodu od subote u 13 časova do ponedeljka u pet časova, kada se u hramovima služe svete liturgije, intelektualci su tražili da se taj okvir prilagodi pravu pravoslavnih vernika, koji čine ogromnu većinu stanovnika Srbije.

U pismu patrijarhu navodi se da bi vlast trebalo da zna, da bi prema članu 202. Ustava Srbije svako ograničenje slobode veroispovesti bilo protivustavno i u uslovima vanrednog stanja ne sme da se zloupotrebi. Navedeno je i da je u toku Časni post, kao i da predstoji praznik Vaskrs, kada vernici odlaze na službe.

- Prinoseći Vam ovu molbu, pre svega imamo u vidu Gospodnju zapovest o Svetoj tajni evharistije koja se služi i služiće se do samog drugog dolaska Hristovog, ali i svesni da je učešće vernog naroda na Svetoj liturgiji neophodno, jer to čini njen smisao - navedeno je u peticiji.

Pismo patrijarhu potpisali su Slobodan Antonić, Miša Đurković, Miloš Ković, Časlav Koprivica, Dušan Proroković, Srđa Trifković, Dragana Trifković... Ovaj gest izazvan je poslednjim državnim merama protiv epidemije, ali i otvaranjem kampanje u delu javnosti usmerene na SPC i njene vernike.