GRUPA roditelja koji smatraju da su im bebe ukradene u porodilištima u Pčinjskom okrugu ili u Nišu, gde su se mnoge Vranjanke porađale pre dve decenije, obratili su se Višem tužilaštvu u Vranju kako bi saznali šta se dešava sa njihovim predmetima. Mnogi od njih smatraju da se predmeti čuvaju po fiokama i da niko ne radi po njihovim prijavama.

Danijela Trajković, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Vranju, kaže da je nakon prijema grupe roditelja sa područja Vranja i okoline dogovoreno da se izvrši identifikacija svih krivičnih predmeta po krivičnim prijavama roditelja koji sumnjaju da su im nestale bebe nakon porođaja, a koje su roditelji podnosili u ranijem periodu.


Pročitajte i: Ginekolog nudio novorođenče na prodaju? Bebu menjao za auto, cela operacija išla preko Beograda


- Namera je da se nakon pribavljanja predmeta izvrši neka vrsta revizije i proceni da li je tužilaštvo izvršilo sve raspoložive provere u cilju osnovanosti tvrdnji, odnosno da li je pribavljena sva moguća dokumentacija zdravstvenih ustanova, matičnih službi, centara za socijalni rad. Plan je i da se proveri da li u zdravstvenim ustanovama postoje "parafinski kalupi" i ako postoje, naložićemo veštačenja, upoređivanjem DNK profila iz kalupa sa DNK profilom roditelja - kaže Danijela Trajković, za "Novosti".

Ona napominje da će tek nakon ovih radnji moći da se proceni kako treba dalje Tužilaštvo da postupa.

Tačan broj predmeta koji će se razmatrati nije poznat. Među njima ima i dosta "živih", ali i onih koji su zastareli, zbog čega je nužna kompletna revizija. Roditelji iz Pčinjskog okruga kažu da je sam sastanak u Tužilaštvu za njih veliki pomak i da očekuju da se stvari nakon više decenija pokrenu sa mrtve tačke.