Razgovor Dačića i Di Maja: Srbi sa kruzera se evakuišu avionom Vlade Italije?

Tanjug

19. 02. 2020. u 07:23

Разговор Дачића и Ди Маја: Срби са крузера се евакуишу авионом Владе Италије?

Kruzer "Dajmond princes" / Foto Tanjuga-AP

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i njegov italijanski kolega Luiđi Di Majo razmotrili su u telefonskom razgovoru mogućnost evakuacije naših državljana sa brodom koji je zbog virusa usidren u Jokohami

Dvoje srpskih državljana, koji se nalaze na kruzeru „Dajmond princes“ u Jokohami, mogli bi da budu evakuisani avionom Vlade Italije, koji je tokom noći poleteo u Japan.


To je rano jutros saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, koje navodi da su ministar Ivica Dačić i italijanski ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Luiđi Di Majo razmotrili u telefonskom razgovoru mogućnost evakuacije naših državljana sa broda koji je danima u karantinu zbog koronavirusa, usidren u japanskoj luci.


Vlada Italije je tokom noći uputila avion u Japan, a Di Majo je ponudio da zajedno sa italijanskim državljanima iz Japana budu vraćeni i putnici iz Srbije koji se nalaze na brodu.


Ambasada Srbije u Tokiju je u kontaku sa našim državljanima koji očekuju da u toku dana dobiju rezultate medicinskih testova i detaljna uputstva o mogućnostima napuštanja broda i daljeg putovanja.


Dvoje srpskih državljana koji su putnici na brodu odlučiće, nakon dobijanja rezultata pregleda, da li će se vratiti italijanskim avionom ili će potražiti drugu mogućnost za odlazak iz Japana.


Dvanaestoro naših državljana koji su članovi posade za sada ostaju na brodu i za njih počinje karantin tek nakon odlaska svih putnika sa broda.


Na kruzeru "Dajamondprinces", koji se nalazi u karantinu od 5. februara zbog pojave korona virusa, usidren kod japanske luke u Jokohami, nalazilo se 3.700 putnika, od kojih ukupno 14 srpskih državljana, od kojih su 12 članovi posade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije