Od stalnog dopisnika: Skoplje


Na svečanosti obeležavanja Sretenja Gospodnjeg i Dana državnosti i ustavnosti Republike Srbije, koju su u nedelju u Makedonskom narodnom teatru (MNT) u Skoplju, zajednički priredile 11 građanskih organizacija Srba, porukama za jačanje dobrosusedstva obratili su se premijer Vlade RSM, Oliver Spasovski i izaslanik Predsedenika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Zoran Đorđević.


- Sa osećanjem posebne počastvovanosti prihvatio sam poziv da se obratam na ovom svečanom događaju povodom praznika Sretenja Gospodnjeg, koji je, ujedno, i praznik državnosta Republike Srbije, rekao je Spasovski. Mi smo dve bliske i prijateljske zemlje. Nemamo otvorenih pitanja. Zajednički smo posvećeni unapređenju naše i regionalne saranje, istakao je premijer RSM.


U obraćanju on je posebno podvukao da je „naš zaednički pridones u obeležavanju praznika Sretenja Gospodnjeg,je deo našeg zalaganje za kontinuiran živi i snažan interes za održavanje i unapređenje odnosa između naših dveju zemalja. Snažna karika, tih odnosa između Severne Makedonije i Srbije, jeste zajednica Srba u našoj zemlji i zajednica Makedonaca u Srbiji“.


- Današnji praznik veoma je bitan za svakog Srbina ma gde on živeo, s obzirom na to da je neodvojiv i značajan deo njegovog nacionalnog identiteta i ličnog dostojanstva, rekao je Đorđević.


On je istakao da imajući u vidu inicijativu predsednika Vučića o „malom šengenu“ na Zapadnom Balkanu, kojoj su se u potpunosti odazvali lideri Severne Makedonije i Albanije, a koja donosi nesagledive makroekonomske koristi za sve građane triju republika, možemo da očekujemo da će sva eventualna nerazumevanja iz prošlosti biti amortizovana i razrešena u pozitivnom duhu.
Dodao je da izgradnjom južnog kraka Koridora 10 kroz našu zemlju, u potpunosti završen moderan autoput kroz celu Srbiju koji će doprineti daljem povezivanju Severne Makedonije i Republike Srbije.
- Možemo očekivati da će bilateralna saradnja i međusobno uvažavanje i razumevanje naše dve zemlje biti sve bolje i kvalitetnije. Treba pomenuti i da je sistem integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce, koji je uveden prošlog leta, umnogome olakšao i unapredio promet između Srbije i Severne Makedonije“, rekao je on.
Veoma bogat kulturno umetničkom deo programa Sretenjske svečanosti, koju je vodila glumica Irena Ristić, otvoren je nastupom Hora mladih Simonida iz Gračanice. Izuzetan utisak na publiku izavalo je nadahnuto kazivanje pokajničkog monologa kneginje Ljubice, dramske umetnice i profesorke scenskog govora na Akademiji lepih umetnosti i multimedija,u Beogradu, Biljane Đurović. Nastupio je i Miloš V. Nikolić doktor muzičke umetnosti , izveo je Pastirsku sviizvođenjem nekoliko numera na kavalu, fruli i gajdama.
Pročitajte još: Srpski predsednik uručio SRETENjSKA odlikovanja: Moramo da budemo postojani i SNAŽNI, rat nije opcija, ali ni kapitulacija


Kao kruna Sretenjskoj večeri u Skoplju, ekskluzivno po prvi put u Severnoj Makedoniji, bio je spektakularan nastup članova savremene plesne grupe UNA SAGA SERBIKA.