Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, dikrektor Patrijašijske uprave SPC, sa protom dr Aleksandrom Soviljem, vojnim sveštenikom na VMA, služio je u nedelju, na bogoslužbenom mestu Srpske pravoslavne crkve (paraklis) na Vojnomedicinskoj akademiji liturgiju za zdravlje pacijenata te ustanove, lekara i drugog osoblja koji o njima danonoćno bdiju.


Na bogosluženju je bilo mnoštvo pacijenata, pokretnih i manje pokrektnih, koji su uživali u liturgiji, pevanju divnih članova hora, besedi prote Stojadina i duhovnim razgovorima sa njim i ocem dr Aleksandrom Soviljom, koji osam godina služi na tom mestu, „parčetu neba na zemlji“, kako je bogomolje nazivao sveti otac Justin(Popović) Ćelijski.


-Ovo su dani pripreme za časni post, posle nekoliko nedelja kada smo svetkovali mnoštvo praznika –rekao je prota Stojadin Pavlović. –Snažni u veri, duhovno stabilni, možemo lakše da prevaziđemo mnoge nevolje, pa i kad nam bolest „stane za vrat“.Velika je stvar što VMA ima ovao lepo bogoslužbeno mesto, ovakog duhovnika, vojnog sveštenika i lekara, kao što je dr Sovilj, i što su molitve uvek dobro posećenje.Ovo je divan primer kako smo se lepo vratili veri pradedovskoj.


Liturgije na VMA održavaju se svake nedelje i u dane parznika.U paraklis svakodnevnom dolazi osoblje ustanove, pacijnetni i rod bina pacijenata koja im dolazi u posete, koji se mole Bogu, pale sveće za zdravlje, za žive i za pokoj duša umrlih.


Bogoslužbeno mesto na VMA postoji više od decenije, a kada je uvedeno episkop šabački Lavrentije, najstariji arhijerej SPC po godinama vladičanske službe, nazvao je VMA „Patrijašrijom srpskog zdravstva“.Ovde su, još uvek, sveža sećanja na dana koje je na VMA boravio bivši patrijarh srpski Pavle, čiji su lekari i osoblje brinuli o njemu, kao o najrođenijem do poslednjeg daha.Šabački „Glas Crkve“ spremio je za štampanje knjigu „Lečio sam patrijarha Pavla“, koja je, praktično, svedočenje o susretima sa bivpšim srpskim prvojerarhom, pukovnika profesora dr Zorana Kovačevića, koji je skoro deceniju i po bio na čelu konzilijuma, zadužen za zdrvalje „sveca koji je hodao“.


Pročitajte još: Liturgija u Centralnom zatvoru


Veliku podršku što je VMA, kao i druge slične ustanove, dobiovaljanu duhovnu podršku, daje patrijarh srpski Irinej, koji je veliki poštovalac VMA i njegovih lekara i osoblja, koji vode računa o njegovom zdravlju na najbolji mogući način.