TRI meseca zaposleni u beogradskom preduzeću "Kosmos" nisu primili platu. A i kada je legla poslednja uplata bila je za novembar 2018. godine. Kucali su na mnoga vrata, dopise poslali na brojne adrese, obratili se Zaštitniku građana, predsedniku Aleksandru Vučiću, ali odgovora nema. Iako je država većinski vlasnik štamparije "Kosmos", niko nema rešenje za njihov problem, a u Ministarstvu za rad tvrde da nisu odgovorni za trenutnu situaciju.

Firma osnovana još 1961. godine kao preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju, sa 39 zaposlenih od kojih je čak 27 osoba sa invaliditetom, dovedena je do ivice propasti. U blokadi je zbog dugova poveriocima većim od devet miliona dinara. Iz ovog preduzeća prethodnih dana upozoravali su na tešku situaciju u kojoj su se našli i zatražili pomoć države.

- Poslednju platu primili smo u oktobru prošle godine i to za novembar 2018. - kažu u "Kosmosu". - Račun je u blokadi od 15. novembra i ukoliko se ne izmire obaveze u predviđenim rokovima, neko od poverilaca može da pokrene i stečaj.

U Predsedništvu im je obećano će uskoro dobiti konkretan odgovor da li i kako država može da im pomogne, pošto, kako tvrde, bez njene pomoći ne mogu da opstanu. Uz državnu pomoć urađen je u martu 2017. i Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), koji važi pet godina. Ali, to očigledno nije bilo dovoljno.

Zaštitnik građana pokrenuo je nedavno postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad posle informacije da se od novembra 2018. godine zaposlenima u preduzeću "Kosmos" ne isplaćuju zarade.

U kabinetu ministra Zorana Đorđevića su izričiti u stavu da njihova odgovornost u ovom slučaju ne postoji. Ukazuju da je 2015. godine vlada preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom preporučila da u skladu sa propisima o stečaju, izrade UPPR, u trenutku kada još postoji dovoljan nivo poslovne aktivnosti, a u cilju povoljnijeg namirenja poverilaca i ako postoje ekonomsko opravdani uslovi za nastavak dužnikovog poslovanja.

- Za sprovođenje UPPR nadležno je rukovodstvo preduzeća - tvrde u Ministarstvu. - Usledilo je odstupanje od dinamike u otplati duga prema poveriocima, što je dovelo do blokade poslovnih računa, za šta su odgovorni skupština preduzeća i direktor, a ne ministarstvo, koje se zalaže da se poštuju prava radnika i da se sve radi po zakonu. Nadzor nad UPPR-om i radom privrednog društva ima Ministarstvo privrede.


Radnici priželjkuju rasplet situacije,Foto N. Skenderija

POMOĆ DRŽAVE

Iz Ministarstva za rad navode da je 2018. godine ovom preduzeću isplaćen novac u iznosu od oko 30 miliona dinara za subvencije zarada za zaposlene osobe sa invaliditetom i za refundaciju troškova kupljenog i plaćenog repromaterijala. Prošle godine u skladu sa zakonskim mogućnostima, isplaćena su i sredstva u ukupnom iznosu od 10,4 miliona dinara.