Obeleženo 110 godina vojne infektologije

Tanjug

19. 11. 2019. u 19:03

Обележено 110 година војне инфектологије

Foto: Ministarstvo odbrane

Jubilarnih 110 godina vojne infektologije i Klinike za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije obeleženo je danas svečanim skupom u amfiteatru VMA
Jubilarnih 110 godina vojne infektologije i Klinike za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije obeleženo je danas svečanim skupom u amfiteatru VMA.

Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, čestitajući praznik, rekao je da se 110 godina Klinike obeležava u znaku i drugih jubileja - 180 godina vojnog zdravstva i 175 godina VMA.


Brojne generacije borile su se sa iskustvima iz ratova, ujedno razvijale nove metode dijagnostike i lečenja, a kadar se kontinuirano usavršavao u zemlji i svetu, istakao je Vukosavljević na skupu kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.


Vukosavljević je naglasio, kaže se u saopštenju, da se vojni infektolozi u svakodnevnoj praksi susreću sa različitim infekcijama i da su članovi multidisciplinarnog pristupa u lečenju brojnih oboljenja, po čemu je VMA prepoznata i van granica naše zemlje.


Načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA pukovnik prof. dr Dragan Mikić istakao je da je infektologija na svetskom nivou u poslednje tri decenije doživela veliki napredak.


Stvaranje novog profila vrhunski edukovanih infektologa u dovoljnom broju, spremnih da se bezrezervno bave strukom i naukom, uvek je dobitna kombinacija, naglasio je Mikić, ukazujući na buduću orijentaciju u razvoju vojne infektologije.


Jubilej je obeležen i promocijom knjige „110 godina vojne infektologije i Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA”, koju je nedavno objavio Medija centar „Odbrana”.


Pročitajte još: DOBIJA NOVO RUHO: Na jesen počinje renoviranje Infektivne klinike


U njoj su pored kliničkog rada i uspeha u lečenju, predstavljene aktivnosti nastavnika Medicinskog fakulteta VMA sa Klinike, iskustva infektologa u okviru medicinskog kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, a date su i biografije 15 šefova Odeljenja, odnosno Klinike za zarazne bolesti, koliko ih je bilo od 1909. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije