MINISTARSTVO prosvete, nauke i tehnološkog razvoja opredelilo je 5,1 milion dinara Univerzitetu u Beogradu za članstvo u Evropskoj univerzitetskoj alijansi CircleU. Od toga je milion dinara namenjen za putovanja u inostranstvo, deo novca ići će na plaćanje članarine, a deo za elektronske servise. Ovo je saopšteno na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, održanoj u sredu, na kojoj je prof. dr Svein Stolena, rektor Univerziteta u Oslu i prvi čovek Alijanse, predstavio rad ove organizacije. Inače, Univerzitet u Beogradu domaćin je radnog sastanka alijanse na kome će učetvovati svi rektori univerziteta koji su članovi organizacije.

Na sednici Senata je saopšteno da će Univerzitet u Beogradu u ovoj školskoj godini izabrati deset profesora emeritusa, što je verovatno najveći broj do sada.

Rektorka Univerziteta prof. dr Ivanka Popović rekla je da BU ima mogućnost da otvori poziv za osam profesora emeritusa, po dva iz svake grupacije. Ali, još dva profesora koji su bili rektori BU, a otišli su u penziju, imaju pravo da, mimo te kvote, budu izabrani u to zvanje. To su profesori Vladimir Bumbaširević sa Medicinskog fakulteta i Branko Kovačević sa ETF.

Pročitajte još - “Spas“ na privatnim fakultetima: Za tri meseca završe dve godine studija

Na Senatu je usvojen i predlog da se na specijalističke studije politikologija na FPN upiše 25 studenata, a na master studije iz informatike na Matematičkom fakultetu njih 75.

Rektorka Ivanka Popović izjavila je da je Univerzitetu u Beogradu stiglo pet inicijalnih žalbi na odluku koju je donelo Nastavno-naučno veće FON o doktoratu Siniše Malog. Ona je žalbe pretočila u jednu i poslala je Odboru za profesionalnu etiku koji ima rok do 22. novembra da se izjasni o tom pitanju.

Inicijalne žalbe su podneli profesori Dušan Teodorović, Predrag Simonović, Vesna Miletić Stepanović, Ljubica Rajković i Aleksej Tarasjev.

PRAVILA ZA DISERTACIJE

NA sednici Senata usvojene su i dopune Pravilnika o doktorskim disertacijama koje se brane na Univerzitetu u Beogradu. One se odnose na formatiranje teksta, a obrazloložene su uštedama u papiru, kao i doprinosom zaštiti životne sredine.