NAJVEĆA SIMULACIJA UDESA LETELICA: Vežba spasavanja na aerodromu Nikola Tesla (FOTO)

Novosti online

17. 09. 2019. u 22:34

НАЈВЕЋА СИМУЛАЦИЈА УДЕСА ЛЕТЕЛИЦА: Вежба спасавања на аеродрому Никола Тесла (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Vežba traganja i spasavanja punog kapaciteta "SAREX 38-19" počela je na aerodromu "Nikola Tesla" prikazom u noćnim uslovima po temi "Udes velikog vazduhoplova u okviru aerodromske zone“

Vežba traganja i spasavanja punog kapaciteta "SAREX 38-19" počela je na aerodromu "Nikola Tesla" prikazom u noćnim uslovima po temi "Udes velikog vazduhoplova u okviru aerodromske zone“. Vežbi je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Obraćajući se prisutnima u ime organizatora, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov istakla je da ovogodišnja vežba "SAREX 38-19" predstavlja najveću simulaciju udesa letelica i aktiviranja civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja u Republici Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ -NASILjE U ŠKOLAMA: Ministarstvo prosvete godišnje ima i 840 prijava

- Tokom dva dana vežbe, imaćete priliku da vidite kako funkcioniše sistem traganja i spasavanja u Srbiji, kroz organizaciju četiri različita scenarija, kao i mogućnost da pogledate nove resurse za traganje i spasavanje koje je Republika Srbija kupila u prethodnom periodu - rekla je Čizmarov, poručivši da vežba ima za cilj prikaz pripremljenosti i tehničke osposobljenosti angažovanih učesnika u sistemu traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica u civilnom vazduhoplovstvu Srbije.

Pored organizatora, učesnici ovogodišnje vežbe su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd, Aerodrom Nikola Tesla, Gorska služba spasavanja, Crveni krst Srbije i Grad Vršac.

U noćašnjem segmentu vežbe, izvedenom na aerodromu "Nikola Tesla", učestvovali su i pripadnici Vojnomedicinske akademije. Prema rečima potpukovnika dr Gorana Rondovića sa Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, to je samo jedna od niza vežbi koje se održavaju u sklopu sistema saradnje VMA i Direktorata civilnog vazduhoplovstva, a tiče se potrage i spasavanja nakon nesreća u vazdušnom saobraćaju.

- Vojnomedicinska akademija ovde učestvuje u dva segmenta. Jedan je izlazak mobilne ekipe za preuzimanje teško povređenih pacijenata na samo mesto nesreće, a drugi segment je preuzimanje teško povređenih pacijenata koji se, u saradnji sa Ratnim vazduhoplovstvom Vojske Srbije, transportuju na helidrom VMA, gde naša mobilna ekipa preuzima i dalje sprovodi lečenje tih pacijenata - objašnjava pukovnik dr Rondović i dodaje da je učešće VMA u vežbi važno jer se na taj način VMA stavlja u prvi plan kao jedna visoko specijalizovana ustanova koja pruža svoje usluge kako građanstvu, tako i svim putnicima u vazdušnom saobraćaju koji se nalaze na preletu ili u transportu kroz našu zemlju.

Drugi deo vežbe "SAREX 38-19" održaće se sutra, na aerodromu „Vršac“, gde će u dnevnim uslovima biti prikazane procedure i postupci u slučaju udesa manjeg vazduhoplova u zoni aerodroma, udesa manjeg vazduhoplova na nepristupačnom terenu i evakuacije paraglajderiste sa drveta na nepristupačnom terenu. Nakon toga sledi taktičko-tehnički zbor na kojem će biti prikazana spasilačka oprema učesnika vežbe.

U sutrašnjim aktivnostima vežbe "SAREX 38-19" učestvovaće jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO, jedinice Specijalne brigade i VMA.

Prikazu izvedenom na aerodromu "Nikola Tesla" večeras su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, kao i predstavnici institucija angažovanih na vežbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Stojan

18.09.2019. 12:21

Bilo bi interesantno da su simulirali gasenje aviona negde u zoni prilaza. Poznato je da se na povrsini 6x9 km od praga piste za svaki smer sletanja desava naj veci broj udesa u fazi sletanja i poletanja. Potsetimo se da je ruski avio pre vise od 20 godina izgoreo bas u pretpolju na skoro kilometar od preaga piste 12 u Beogradu. Ali do te pozecije bi danas bilo tesko doci posto su pored puta koji vodi ka aerodromu stavili odbojne trake kao na auto putu i do te pozicije se ne moze pristupiti.