NASILjE U ŠKOLAMA: Ministarstvo prosvete godišnje ima i 840 prijava

Tanjug

17. 09. 2019. u 17:18

НАСИЉЕ У ШКОЛАМА: Министарство просвете годишње има и 840 пријава

Foto: printskrin YouTube

Ministarstvo prosvete godišnje iz čitave Srbije dobije oko 840 prijava koje se odnose na nasilje na svim nivoima obrazovanja uključujući i ono na univerzitetima
Ministarstvo prosvete godišnje iz čitave Srbije dobije oko 840 prijava koje se odnose na nasilje na svim nivoima obrazovanja uključujući i ono na univerzitetima.

Ministarstvo, kako je Tanjugu rečeno, povodom poslednjeg primera vršnjačkog nasilja u školi u Barajevu, prati prijave takozvanog trećeg nivoa nasilja, a izveštaje dobija preko školskih uprava.

Osim toga, Ministarstvo prati i prijave dobijene preko SOS linije kao i sve situacije koje im roditelji prijavljuju direktno.

"Na nivou Srbije broj tih prijava na godišnjem nivou je oko 840", navode u Ministarstvu i dodaju da bi sve te situacije trebalo da se rešavaju na nivou škole, a nekada i uz podršku drugih sistema poput zdravstvenog i socijalne zastite.

PROČITAJTE JOŠ - VRŠNjAČKO NASILjE: Udaraju je, obaraju i šutiraju (VIDEO)

U posebnim situacijama u sprovođenju potrebnih procedura Ministarstvo prosvete pruža podršku ustanovama.

Treći, najviši nivo vršnjačkog nasilja podrazumeva fizičko nasilja i zlostavljanja odnosno tuču, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, napad oružjem, ali i psihičko nasilje - zastrašivanje, ucenjivanje uz ozbiljnu pretnju, iznuđivanje, navodenje na uportrebu narkotika, uključivanje u destruktivne grupe ...

PROČITAJTE JOŠ - MAJKA DEVOJČICE NAPADNUTE U BARAJEVU: Boli kad ti biju dete!

Socijalnog nasilje trećeg nivoa je izolacija, grupno maltretiranje, organizovanje "klanova" radi povređivanja drugih.

Neki od vidova nasilja na tom nivou su i zloupotreba informacionih tehnologija - snimanje nasilnih scena, distribuiranje snimaka i slika, dečija pornografija, ali i ono blaže koje se ponavlja uprkos reakciji škole,kao što su - guranje, gadanje, saplitanje, šutiranje, vređanje, rugajne, podsemevanje, ,ignorisanje, zloupotreba foruma i četova...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Igor

17.09.2019. 20:25

Boli nas ... sta bi trebalo i kako bi trebalo, i sta pratite i koliko pratite. Koje su akcije da se nasilje smanji?!!!! Nesposobni! Previse blagi, a pricamo o nasilju za koje neko moze imati dozivotne psiholoske posledice.Onda kukaju kako su srbi nesposobni. Kako da ne budu nesposobni kada dete umesto da misli kako i sta ce da uci i nauci on jadan misli na to da li ce ga sutra neko isamarati!

Решење

18.09.2019. 09:24

Избацити из школе и забранити наставак школовања у наредне две школске године. Ако наставе са насилничним понашањем доживотно им забранити школовање. Неко ће рећи да их то може одвести на пут криминала. И за то има лека. Зове се затвор. Уосталом, постоје занимања за која уопште није потребна било каква школа.

србин

18.09.2019. 11:43

@Решење - Тако је.Обавезно да свака школа има видео надзор у ходни