KRIVIČNA prijava Lazara Milića protiv Opšte bolnice Kruševac dostavljena je Osnovnom javnom tužilaštvu, saznaju "Novosti". Zbog smrti Milićeve supruge, trudnice Tamare Milić (23), koja je preminula 1. avgusta u KC Niš, za petak, 23. avgust u 17 sati najavljen je i protest.

- Tužilaštvu je dostavljena krivična prijava Lazara Milića zbog krivičnog dela nesavesno pružanje lekarske pomoći - navodi, za "Novosti", Saša Avramović, zamenik javnog tužioca, dodajući da je i zatraženo podnošenje zahteva za izdavanje rešenja o oslobađanju dužnosti čuvanja podataka, koji se odnose na lečenje sada pokojne pacijentkinje, te da je 13. avgusta rešenje Osnovnog suda dostavljeno kruševačkoj policiji. - Nakon dostavljanja izveštaja PU Kruševac, uslediće dalji koraci tužilaštva u pravcu provere navoda podnete krivične prijave.

Pročitajte još - POSLE TRAGIČNE SMRTI TRUDNICE IZ KRUŠEVCA: Fejsbuk grupa „Pravda za Tamaru Milić“ za dva dana okupila više od 1.700 ljudi

U Ministarstvu zdravlja iznose, za "Novosti", da je o okolnostima lečenja izvršen inspekcijski nadzor i pribavljen izveštaj o unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada kruševačke bolnice.

- Nakon toga postupajući inspektor priprema zahtev za organizovanje vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada -kažu u Ministarstvu.

Iz rukovodstva bolnice nije odgovoreno "Novostima" šta je pokazala kontrola. Do porodice preminule Tamare još nisu stigli rezultati obdukcije. U međuvremenu, fejsbuk-grupa "Pravda za Tamaru Milić", oformljena pre dve nedelje kako bi se, prema rečima administratora saznala istina o propustu u bolnici, okupila je više od 7.000 članova. Pokrenuta je i inicijativa za donošenje tzv. Tamarinog zakona, koji bi se odnosio na human i savestan tretman trudnica i porodilja.

Pročitajte još - TUGA U NIŠU: Porodilja i beba umrle od sepse, lekari se 10 dana borili za njihov život

PREMINULA U SEDMOM MESECU TRUDNOĆE

KRUŠEVLjANKA Tamara Milić preminula je 1. avgusta u sedmom mesecu trudnoće, izgubivši i bebu. Iz KC Niš je saopšteno da je primljena sa već razvijenom sepsom, poremećajem disanja. Uprkos naporima lekara, posle 10 dana borbe je preminula.