Preporuke zaštitnika građana: Testove za malu maturu da štampa država

LJ. B.

31. 07. 2019. u 19:52

Препоруке заштитника грађана: Тестове за малу матуру да штампа држава

Zavod već godinama štampa deo maturskih testova

U mišljenju se navodi da su nepravilnosti nastale zbog toga što su zaposleni u štamparijama nezakonito pribavili testove i objavili ih. Privatni poslodavci su najslabija karika u organizaciji ispita

ZAŠTITNIK građana Zoran Pašalić dao je preporuku da Ministarstvo prosvete preduzme mere kako bi se celokupan postupak organizovanja i sprovođenja male mature zadržao u domenu kontrole i odgovornosti tog ministarstva i drugih obrazovnih organizacija.

Pročitajte još: Osumnjičenom za krađu testa iz matematike ukinut pritvor

Zaštitnik je naložio tom ministarstvu i da pristupi planiranju budžetskih sredstava potrebnih da se aktivnosti u organizaciji tog ispita, koje su do sada poveravane spoljnim partnerima, nadalje sprovode u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i njihovog Centra za ispite.

Pročitajte još: Slučaj krađe testova za malu maturu pred Ustavnim sudom

U mišljenju se navodi da su nepravilnosti u sprovođenju završnog ispita ove školske godine, kao i u školskoj 2012/2013. godini, nastale zbog toga što su zaposleni u štamparijama angažovani na štampanju i pakovanju testova, nezakonito pribavili testove i objavili ih.

On je kazao da poveravanje tih poslova pravnim licima koja nisu deo obrazovnog sistema i ne podležu kontroli Ministarstva predstavlja "slabu kariku" i značajan faktor rizika u organizaciji završnog ispita.

Pašalić je kazao da je u postupku kontrole, koji je sproveo sektor zaštitnika građana nadležan za prava deteta, utvrđeno da prosvetni sistem ne raspolaže tehničkim mogućnostima i odgovarajućim finansijskim i ljudskim resursima da štampanje i pakovanje testova obezbedi u okvirima i institucijama obrazovnog sistema.

Te uslove, zaključuje, može da ispuni Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, jer ima i kapacitete štampanja, pakovanja i distribucije tekstova.

- S obzirom na to da su zaposleni u ustanovama obrazovno-vaspitnog sistema podložni daleko rigoroznijim proverama i merama, nego oni kod privatnih poslodavaca, korišćenje nadležnosti i resursa Zavoda i Centra za ispite omogućava da se kontrola nad kompletnom organizacijom završnog ispita i državne mature i odgovornosti za to zadrži u okvirima obrazovnog sistema i Ministarstva prosvete - poručio je Pašalić.

ČEKA SE ODGOVOR MINISTARSTVA

MINISTARSTVO prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima rok od 120 dana od prijema mišljenja zaštinika građana da ga obavesti o postupanjima po preporukama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije