Pritiscima uvode bosanski

Lj. B.

26. 07. 2019. u 08:22

Притисцима уводе босански
Odbor za standardizaciju srpskog jezika upozorava

Mi se na bavimo politikom niti imamo diskriminatorski odnos prema bilo kome. Bavimo se isključivo strukom, a naš stav da bosanski jezik ne treba uvoditi na Univerzitet zasnovan je na lingvistici kao nauci, a ne na proizvoljnim ocenama koje podvodimo pod lingvistiku.

Ovo je, za "Novosti", rekao dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU, odgovarajući na stav Bošnjačkog nacionalnog veća Sandžaka, koje je kritikovalo Odbor zbog tvrdnji da bi prihvatanjem studijskog programa bosanskog jezika na Univerzitetu bila nanesena neprocenjiva šteta srpskom jeziku i srpskoj kulturi. U BNV smatraju da ovo predstavlja diskriminatorski i politički stav koji nema korene u lingvistici.

- Pre će biti da BNV političkim pritiscima hoće da iznudi da Srbija uvede nešto čega nema nigde u svetu, a to je bosanski jezik na fakultetima - navodi Tanasić.

Pročitajte još - ODBOR ZA STANDARDIZACIJU JEZIKA SANU PREDLAŽE: Srpski mora da se uči i na fakultetu

Naš sagovornik tvrdi da Odbor samo iznosi notornu činjenicu da se Bošnjaci služe istim jezikom kao i Srbi.

- Tvrdimo da ne postoje dva lingvistički različita jezika, već postoje samo razlike na simboličkom planu u imenovanju jezika - naglašava Tanasić. - Takvo mišljenje iznose i drugi lingvisti, pa i bošnjački iz Bosne i Hercegovine. A takvo mišljenje vlada i među lingvistima izvan bivše Jugoslavije. Zato tvrdimo da je nemoguće primeniti studijski program bosanskog jezika kao posebnog jezika kada on to nije. I zato se ne studira kao poseban ni u Sarajevu, niti u bilo kom slavističkom centru u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije