Osam vekova autokefalnosti SPC

M. KUSMUK

utorak, 25. 06. 2019. u 06:39

Осам векова аутокефалности СПЦ

Hram Svetog cara Lazara

Prva od pet svečanih akademija, koje će biti organizovane u Mitropoliji dabrobosanskoj

PRVA od pet svečanih akademija koje će biti organizovane u Mitropoliji dabrobosanskoj, a povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, biće održana u četvrtak 27. juna ispred hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu.

Prema rečima sveštenika Aleksandra Topalovića u sklopu ovog jubileja biće obeleženo i 800 godina od uspostavljanja Mitropolije dabarske, odnosno dabrobosanske.

- Ovom akademijom počinje obeležavanje značajnih jubileja na području naše mitropolije. Besedu na akademiji u Andrićgradu govoriće mitropolit dabrobosanski Hrizostom. U programu će još učestvovati dr Dimitrije Ćeranić, a u umetničkom delu nastupiće hor "Srbadija" iz Bijeljine, kamerni hor Muzičke akademije za crkveno pojanje i Srpsko pjevačko društvo "Sloga" iz Sarajeva - naveo je Topalović.

PROČITAJTE JOŠ - Osam vekova srpske crkve

On je dodao da će u okviru obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC na jesen biti održani i naučni simpozijumi u organizaciji Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Sutradan na Vidovdan, crkva u Andrićgradu obeležiće i krsnu slavu, a svetu arhijerejsku liturgiju služiće vladika Hrizostom.

Istog dana biće osveštani i temelji zvonika koji će biti izgrađen pored hrama.

U crkvi cara Lazara u Andrićgradu u toku je i oslikavanje oltara koje će, kako je ranije najavljeno, biti završeno do Vidovdana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije