Osam vekova srpske crkve

V. MITRIĆ

30. 05. 2019. u 09:07

Осам векова српске цркве

Foto V.Mitrić

U Vukovom domu kulture održana je svečana akademija, posvećena jubileju - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve
U Vukovom domu kulture održana je svečana akademija, posvećena jubileju - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, na kojoj je episkop šabački Lavrentije podsetio najslavnijih momenata našeg roda, da je Srbin živeo više dušom, nego telom“.

- Srbin je živeo više o nebu, nego o hlebi i zato je, kroz vekovove, uspeo da proširi otadžbinu svoju i dušu svoju ulepšavao i posvećivao, a ovo veče je posvećeno duši srpskog naroda poručio je vladika Lavrentije. Duša narodna je večna, a sve drugo je prolazno Imamo čast što nam je došao gost, najveći duhovnik srpskog naroda, starešina najsvetije srpske kuće, Manastira Hilandara, arhimandrit Metodije.

- Pošto mi živimo na Svetoj gori želim da vam kažem, u Grčkoj Republici, i cela Sveta gora proslavlja se ovaj jubijel - rekao je arhimandrit Metodije . - I ne samo na Svetoj gori, već i gradu Solun. Sveti Sava se poštuje među svi pravoslavnim. I to nam još više pokazuje koliko je on bio veliki, ne samo za nas, već celu Pravoslavnu crkvu, celu vaseljenu.

Značajnu ulogu u autokefalnosti SPC imao je, po rečima igumana Metodija, Hilandar koji je iznedrio takvu ličnost kao što je Sveti Sava, „koji je učinio spasenje jednog naroda, prosvetlio ceo naš, srpski rod“.Besednik na akademiji je naglasio da kad je „Sveti Sava postao arhiepiskop srpski tad je, još, bio hilandarski, svetogorski monah“.

Otac Medotije je rekao da, u godini kada se u Hilandaru i Svetoj gori slavi ovaj jubilej, ali i van toga, ispituje se kako je život Svetog Save na tom svetom mestu, za sve pravoslavne, za čitavu valjeljenu, uticao da postigne tako velika dela, i za svoj rod, i svoju veru, i svoju otadžbinu“.

Iguman Metodije se zahvalio episkopu Lavrentuju na blagoslovu da besedi ovako značajnim povodom, sveštenicima Crkve pokrova presvete bogorodice, koji su organizovali ovu svetkovinu, kao i gradonačelniku Loznice, Vidoje Petroviću,kao domaćinu i na prijemu koji je za njega, specijalno, priredio u zdanju Gradske uprave.

Kulturno umetnički program izveli su učenici Gimnazije „Vuk Karadžić“ i Srednje škole „Sveti Sava“. u Galeriji „Mina Karadžić“ biće otvorena izložba fotografija monaha Milutina Hilandarca, pod nazivom „Hilandar satkan od vere i ljubavi“, koju je otvorio Dušan Milovanović, istoričar umetnosti, a posetiocima je „dušu razgalio“ posebno Crkveni hor „Sveti Roman slatkopojac“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Goran

30.05.2019. 10:44

Šta je to prema 7527 godina zabranjene istorije srba. Ovaj jubilej je za pravog Srbina ništa više nego li odavanje počasti sekti koja je ukupno više od 3 puta mlađa od srpske države...