Kuburović: Više medijacija-strateški cilj Ministarstva pravde

Tanjug

21. 05. 2019. u 15:45

Кубуровић: Више медијација-стратешки циљ Министарства правде

Foto Tanjug

Jedan od strateških ciljeva Ministarstva pravde jeste unapređenje alternativnog rešavanja sporova kroz veću primenu medijacije
Jedan od strateških ciljeva Ministarstva pravde jeste unapređenje alternativnog rešavanja sporova kroz veću primenu medijacije(posredovanja), kako bi se smanjenjem broja i priliva predmeta rasteretili sudovi i svi resursi usmerili na predmete koji nisu medijabilni, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

"Medijacijom se smanjuju i troškovi, jer je mnogo jeftinija od sudskog postupka i svi treba da učinimo napore da je promovišemo i da stranke uputimo na posrednike, kako bi izbegli podnošenje tužbi sudu", rekla je Kuburović novinarima u Nišu gde je prisustvovala potpisivanju Protokola o saradnji u primeni medijacije, izmedu Višeg i Osnovnog suda u Nišu i Advokatske komore Niš.

PROČITAJTE JOŠ - Predstavljen radni tekst Nacionalne strategije razvoja pravosuđa

Ministarstvo pravde je, kako je dodala, do sada registrovalo više od 950 posrednika, od kojih najveći broj dolazi iz redova advokata.

Tom prilikom pohvalila Osnovni i Viši sud u Nišu koji su, kako je rekla, prvi krenuli u potpisivanje protokola sa komunalnim preduzećima i time dali dobar primer ostalim sudovima širom Srbije na koji način može da se primeni medijacija.

PROČITAJTE JOŠ - Kuburović: Zahvaljujući novim zakonima, doneto više od 300 osuđujućih presuda za korupciju

Podsetila je da je u pravo u niškom sudu rešen prvi radni spor putem medijacije.

Protokol o saradnji u primeni medijacije potpisali su predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić, predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić, kao i predsednik Advokatske komore Niš Gordan Pantić.

Od ukupno 965 posrednika njih 366 je iz Beograda, 128 iz Niša, 99 iz Novog Sada, a 40 iz Kragujevca.

Po profesiji ima najviše advokata, njih 209, 27 su sudije, sedam su sudijski.

pomoćnici, 10 javni izvršitelji, 656 je diplomiranih pravnika i tri zaštitnika građana.

Takođe, prema podacima Ministarstva pravde, 15 organizacija je dobilo dozvole za sprovođenje obuke za posrednike, od kojih je 12 do sada sprovodilo obuku, sa ukupnim brojem polaznika 2.393.

Međutim, i pored velikog broja posrednika, broj sprovedenih medijacija ukazuje da se ona i pored kontinuirane promocije i dalje nedovoljno primenjuje u rešavanju sporova.

Zbog toga je Ministarstvo pravde u decembru 2018. godine formiralo Radnu grupu za izmene i dopune Zakona o posredovanju u rešavanju sporova, u cilju pronalaženja odgavarajucih mehanizama za uspostavljanje efikasnog i održivog sistema rešavanja sporova putem medijacije, uz približavanje evropskim i međunarodnim standardima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)