DAN SEĆANjA NA ŽRTVE ZLOČINA U JASENOVCU: Vapaj dece čuo se do neba, ne i do Zagreba (FOTO)

Srđan Mišljenović

nedelja, 05. 05. 2019. u 14:08

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ЗЛОЧИНА У ЈАСЕНОВЦУ: Вапај деце чуо се до неба, не и до Загреба (ФОТО)

Polaganje venaca u Donjoj Gradini / Foto Tanjug

U Donjoj Gradini Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u Jasenovcu. Ana Brnabić: Neverovatno je da danas mnogi umanjuju broj žrtava Jasenovca, a veličaju Blajburg

Prisustvo u Donjoj Gradini, najvećem stratištu ustaškog logorskog sistema zločina "Jasenovac", iz godine u godinu, zauvek, naša je obaveza, naša odgovornost, i potvrda da se ti zločini nikada ne zaborave - izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, gde je danas održana centralna manifestacija povodom Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u ovom koncentracionom logoru.

Premijerka Brnabić je istakla da je to i zalog za budućnost u kojoj će se ceniti život i sloboda, ljubav prema otadžbini, ali i ljubav i poštovanje prema drugom ljudskom biću bez obzira na veru, naciju, verovanje, ili sve različitosti.

- Naše prisustvo ovde je i potreba i potvrda da nikada nećemo zaboraviti teška, nezamislivo užasna vremena, koja je naš narod prolazio i preživeo. Uprkos svim tragedijama je opstajao - istakla je Brnabićeva. - Relativizuje se postojanje, svirepost i masovnost Jasenovca... Za neverovati je, ali živimo u vreme kada mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Blajburg - rekla je Ana Brnabić.

Ona je istakla da je Jasenovac "simbol, najveće masovno stratište, za zločine kojima je bila prekrivena čitava teritorija NDH: i hercegovačke golubinke i livanjske jame, i Kozara i Grmeč, i čitava Drina, grobnica su jednog istog naroda, koji je bio žrtva jednog istog dželata".

Rekla je i da se svakog dana mora insistirati na istini o Jasenovcu, baš kao što se insistira na istini o Aušvicu, i da, kao što zna za Dahau ili Mauthauzen, svet isto tako mora da zna i za "Ciglanu", Staro sajmište ili Jadovno.

PROČITAJTE I:Dodik: Strašno stradanje u Jasenovcu ne sme biti zaboravljeno

Brnabićeva je istakla da se od vlasti država članica Evropske unije zahteva da ne dozvole neonacističke proslave sledbenika ustaškog pokreta.

- Bez obzira na to da li je 1941. ili 2019. godina isti je karakter veličanja ustaškog pokreta, zato što je ista idelogija, i isti je cilj. I ista je opasnost kao i pre nekoliko decenija - rekla je predsednica srpske vlade.

Srbija će, kazala je premijerka, uložiti velike napore i energiju da neguje uspomenu na žrtve logora Jasenovac da se ne bi zaboravio zločin.

- Uložićemo značajna sredstva u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra "Donja Gradina" na lično zalaganje i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ovo će biti samo početak obnove sećanja i poštovanja - rekla je Brbnabićeva u Donjoj Gradini.

TESLA Patrijah Irinej je rekao da Hrvati vole da se hvale Nikolom Teslom kao svojim naučnikom. A samo iz njegove porodice ubijeno je više od 80 članova!

Patrijarh Irinej, koji je služio parastos srpskim žrtvama, poručio je da su u ustaškom zločinu u Jasenovcu učestvovali i oni koji su morali da šire ljubav i čitaju jevanđelje i da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata, čak bili rekorderi u činjenju zločina. On je naglasio da se vapaj dece čuo do samog neba, ali ne i do Zagreba i crkvenih predstavnika, i to ne zato što nisu mogli da čuju već to nisu želeli.

Patrijarh Irinej


Patrijarh Irinej je istakao da samo Bog zna koliki je broj onih koji su umoreni u najstrašnijim mukama.

- Još se vodi velika diskusija koliki je taj broj. Veoma veliki. Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milion - rekao je patrijarh.

USTAŠKI GRAFIT U porušenom srpskom selu Dvrsnica, kod Ravnog u Federaciji BiH, na regionalnom putu ispod kuća, ispisan je ustaški grafit. U tom selu u 20 kuća više niko ne živi. Pre tri godine, sličan, ali veći ustaški simbol, iscrtan je traktorom na srpskoj oranici, ispod Dvrsnice.

Napomenuo je i da je jedan od ustaških vođa rekao da su umorili više naroda nego Turci na ovim balkanskim prostorima.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora počinjen genocid i holokaust nad više 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja, što ne sme biti zaboravljeno i da je zato srpska država sinonim za slobodu srpskog naroda.

- Tek 27 godina obeležavamo ovo strašno stradanje koje se dogodilo pre više od 70 godina u Drugom svetskom ratu. To govori da se htelo sakriti strašno stradanje Srba, Jevreja i Roma, među kojima je bilo i 20.000 dece - rekao je Dodik.

Milorad Dodik


On je istakao da su deca ubijana na najmonstruoznije načine, da su živa stavljana u vreće koje su zavezane bacane u Savu.

- Zato ne mogu da zaboravim i oprostim ustaškom režimu ono što su uradili našem narodu - poručio je Dodik.

On je napomenuo da zadatak srpskog naroda mora biti očuvanje sećanja na stradale u jasenovačkom sistemu logora.

Pored političkog vrha Srpske i delegacije Srbije, parastosu u Donjoj Gradini prisustvovale su delegacije iz Izraela, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov...


ISTORIJSKA RANA

Predsednica RS Željka Cvijanović poručila je da je Jasenovac, kao mesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, simbol genocida:

- To je ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zaceliti.

UBIJENO 20.000 DECE

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja. Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac. Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 dece.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dačo

05.05.2019. 15:33

Не само то, него ниједан други народ који је то доживео,џаба и школа ако нико непамти

Patak Dača

23.06.2019. 09:17

To može da uradi samo bolestan,umno poremećen i fašisoidan narod sa mnogo mržnje i zla u sebi...