Nedić ostao saradnik okupatora

N. B.

utorak, 23. 04. 2019. u 14:42

Недић остао сарадник окупатора

Apelacioni sud Foto N. Fifić

Apelacioni sud potvrdio raniju odluku Višeg suda koji je odbio da rehabilituje kvislinškog premijera Srbije. Nije ukinuta Uredba FNRJ iz 1949. godine, kojom je proglašen za ratnog zločinca

APELACIONI sud u Beogradu potvrdio je odluku Višeg suda kojom je u julu prošle godine odbijen zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića, premijera Srbije tokom Drugog svetskog rata, čime je presuda postala pravosnažna. To znači da sud nije ukinuo Uredbu FNRJ iz 1949. godine, kojom je kolaboracionistički premijer proglašen za ratnog zločinca i na osnovu koje su mu oduzeta građanska prava i imovina, pa samim tim ona neće moći da bude vraćena naslednicima.

Nedić je bio na čelu Vlade nacionalnog spasa od avgusta 1941. do oktobra 1944. Predlagači rehabilitacije tokom celog postupka pokušavali su da dokažu da za to vreme nije bio odgovoran ni za Holokaust u zemlji, ni za osnivanje logora, kao ni za masovna streljanja. Tvrdili su i da nije prekršio međunarodne konvencije.

PROČITAJTE JOŠ: Nedić nije rehabilitovan


Prema stavu Apelacije, prvostepeni sud je na osnovu istorijski nepobijenih činjenica pravilno zaključio da se nisu stekli uslovi za rehabilitaciju. Naime, navodi se, Nedića je za predsednika vlade postavio okupator Srbije, nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije i njenog raspada, a u međunarodnim okvirima priznatu vladu okupator je nagnao u izgnanstvo zajedno sa vladajućim monarhom.

- Dakle, lice čija se rehabilitacija traži je od strane okupatora postavljeno za predsednika vlade koja je pomagala okupatoru, ne samo u eksploataciji dobara države i radne snage, već u progonu svih građana Srbije koji se nisu svrstavali na stranu okupatora, o čemu svedoči niz dokumenata - ističe se u odluci Apelacionog suda. - Nedić je uhapšen od strane Treće američke armije, te ne može biti govora da je njegovo hapšenje izvršeno iz političkih ili ideoloških razloga.

NIJE FORMALNO OPTUŽEN

NEDIĆEVA vlada raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara, prebačen iz Beograda u Beč, a zatim u Kicbil. Britanci su ga predali jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. Prema zvaničnoj verziji, ubio se skokom kroz prozor zatvora Ozne u Zmaj Jovinoj 21. Nedić nikada nije formalno optužen, ni osuđen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Горан

23.04.2019. 16:39

Ђенерал Недић спашавао Србе, а броз их где год је могао убијао и све радио против српских интереса.Леш броза и даље се налази у кући цвећа, а Ђенералу Недићу се не зна где је покопан.

Samo kmečite

23.04.2019. 18:27

@Горан - Saradnik nacista ne može da bude rehabilitovan nikako... Neke Srbe jeste spašavao, ali ih je mnogo više okončalo na Banjici i drugim stratištima, njegovom zaslugom...

добар и луд су браћа

23.04.2019. 16:53

Шта на ово каже 40.000 Словенаца и њихових потомака, које овај несрећник спасе од затирања?!

Šta na ovo kažu

24.04.2019. 08:14

@добар и луд су браћа - porodice Jevreja, za koje je ovaj nesrećnik pomogao da se zatru?

адвокат

23.04.2019. 18:22

Одлука је срамотна!И у чињеничном и у материјачноправном и у процесноправном смислу.Земаљска и небеска правда никада нису исте.Време ће тек показати Истину и доказати жртву и величину коју Милан Неднић представља и коју је поднео за свој народ.

Banaćanin

23.04.2019. 19:56

@адвокат - Da si neki vajni advokat nebi lupetao. Ili si plačen od strane fašističkih naslednika da uzdižeš fašističkog slugu Nedića.

Banaćanin

23.04.2019. 19:53

Već sam počeo da sumnjam u pravosudni sistem Srbije. Najzad jedna pravedna i neoboriva presuda. Nigde u Evropi saradnici fašista nisu rehabilitovani, samo su naši pritajeni fašisti zdušno podržavali i tražili rehabilitaciju fašističkog slugu.Još samo da se donese presuda da Karadjordjevićima nemože da pripadne dvorski kompleks, već narodu i gradjanima Republike Srbije. Bravo!!!!

Srboljub

23.04.2019. 21:13

Naslov samo pokazuje u kakvoj moralnoj i političkoj konfuziji živimo. Saradnici okupatora uvek ostaju to što su i bili. Nijedan sud to ne može da promeni, može samo da naredi da naslednici saradnika okupatora dobiju leba bez motike. Saradnici okupatora su svojim delima sami sebi presudili. I Nedić i Draža i Ljotić

Koja D Inn

24.04.2019. 21:18

Nedic nije ni osudjen... Oni koji su upali u njegovu imovinu nece dozvoliti da mu se vrati imovina. Kako da se osvajaci tudjih stanova isele iz bespravno useljenih objekata. To sto su mnogi sluzili tiranina i unistitelja Srba .