Nedić nije rehabilitovan

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

26. 07. 2018. u 07:30

Viši sud u Beogradu doneo rešenje u slučaju kolaboracionističkog premijera. Ostala Uredba iz 1949. kojom je proglašen za ratnog zločinca, kada su mu oduzeta prava i imovina

Недић није рехабилитован

Milan Nedić

VIŠI sud u Beogradu odbio je zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića, premijera Srbije tokom Drugog svetskog rata - saznaju "Novosti". Rešenje je napisano na stotinak strana, na kojima sud obrazlaže da je uvidom u sve priložene dokaze i nakon saslušanja svedoka zaključio da se nisu stekli pravni uslovi da bude rehabilitovan.

To znači da sud nije ukinuo Uredbu FNRJ iz 1949. godine, kojom je kolaboracionistički premijer proglašen za ratnog zločinca, i na osnovu koje su mu oduzeta građanska prava i imovina. Na ovu odluku Višeg suda predlagači sada imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Postupak rehabilitacije aktivno je trajao pune tri godine, tokom kojih je održano 12 ročišta. Prvo je održano 7. decembra 2015, i to je bio pokušaj vraćanja građanskih prava ratnom premijeru iz trećeg pokušaja. Naime, prethodna dva zahteva Srpske liberalne stranke, pa posle Srpskog liberalnog saveta i Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, sud je odbacio iz formalno-pravnih razloga, ali su te odluke ukinute u žalbenom postupku.

ISTORIČARI GA "OSUDILI" OD četvoro istoričara koji su davali iskaze pred sudom, dvojica njih javno su iznela stav o Nedićevoj krivici. Prof. dr Milan Ristović tvrdio je da je on govorima podsticao zločine i antisemitizam, a njegov aparat učestvovao je u hapšenju Jevreja i antifašista, i streljanjima. Dr Aleksandar Stojanović optužio ga je za izdaju, jer je, suprotno ustavu, negirao pravni subjektivitet Kraljevine Jugoslavije.

Od 2015. saslušano je ukupno šest svedoka, među kojima su bili i, sada već pokojni, Žarko Vidović, čuveni istoričar i filozof, bivši skojevac i zatočenik Jasenovca i Starog sajmišta, kao i monahinja Jevrosima iz manastira Trojeručica, svetovno ime Bosiljka Kujundžić, majka bivšeg ministra kulture Bratisalava Petkovića. Sudu je dostavljeno na hiljade strana dokumenata, od kojih je najviše pristiglo iz Arhiva Srbije.

Zahtev da se "srpska majka", kako su zvali Nedića, rehabilituje podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić. Nedić je bio na čelu Vlade nacionalnog spasa od avgusta 1941. do oktobra 1944. Predlagači rehabilitacije tokom celog postupka pokušavali su da dokažu da za to vreme nije bio odgovoran ni za Holokaust u zemlji, ni za osnivanje logora, kao ni za masovna streljanja. Tvrdili su i da nije prekršio međunarodne konvencije koje su regulisale ponašanje premijera u jednoj okupiranoj zemlji. Kako je tvrdio advokat Zoran Živanović, Vlada koju je vodio formirana je i radila u skladu sa tadašnjim pravnim normama, jer međunarodno pravo kaže da kada neka država kapitulira, nema dalje borbe.

Predlagači su navodili i da je spasao 350.000 Srba iz NDH, 50.000 Slovenaca, plus Srbe koji su bežali od Italijana, Albanaca s Kosova, Bugara i Mađara. Izneli su i dokaze da je pomogao mnogim uhapšenim skojevcima, iako je bio u ratu sa komunistima, smatrajući ih odgovornim za masovne nemačke odmazde nad civilima u Srbiji. Među njima je i reditelj Puriša Đorđević. Da bi ih spasao sigurne smrti, osnovao je Zavod za prevaspitavanje srpske omladine u Smederevskoj Palanci.

Tokom suđenja bilo je više protesta

Nedićeva vlada raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara, prebačen iz Beograda u Beč, a zatim u Kicbil. Britanci su ga predali jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. Prema zvaničnoj verziji, ubio se skokom kroz prozor zatvora Ozne u Zmaj Jovinoj 21. Nedić nikada nije formalno optužen, ni osuđen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (124)

Сораб

26.07.2018. 07:40

Лично ћу му подићи споменик у свом дворишту, а ти народе српски, стидећеш се и патићеш због ове неправде!

Драган

26.07.2018. 09:54

@Сораб - Народ српски, тј овај патрљак што је од њега остао, већ дебело (заслужено) пати а врло брзо ће и нестати уколико се не образује и схвати да је од 1945. па до данас СВЕ била лаж!

Другови зомби нато лобање

26.07.2018. 07:43

Браво... Правда слободољубивог дела човечанства над нато-нацизмом... да се нацистичке звери не повампирују!!! Али... постоји реална опасност од Апелационих судова... легла жутог сектора!!!

Joka

26.07.2018. 07:45

Konacno nesto pozitivno u zemlji Srbiji ali nema problema njega ce Irinej da proglasi za sveca i stvar resena

Posmatrač iz Nemačke

26.07.2018. 07:50

Najzad ispravna presuda protiv "prekrajanja istorije".Šteta što se nedavno sud blamirao po pitanju rehabilitacije Draže, običnog "mlakonje" za koga se iz nemačkih originalnih dokumenta koja su danas dostupna javnosti, može lako ustanoviti da je od polovine 1942.g. Draža itekako sarađivao sa nemačkom okupacionom silom u Srbiji. Zato i to se vidi u izveštajima Abvera (nem.vojne obav. službe) iz BG, počeli su da ga preziru i njegovi saradnici i mnogi četnici i svi saveznici! Rat je bio izgubljen

Djole

26.07.2018. 08:04

Svaka čast "srbijanci", Nedić vam je zločinac ali vam zato zločinac Josip Broz smrdi u Kući Cvijeća kao zaslužni građanin toga što je od Srbije ostalo.

iz glave

26.07.2018. 08:04

значи Срби у поробљеној Србији 41-44 су криви за прогон који су чинили нацисти и усташе, а са данашњом наследницом NDH градимо братске односе ... са оволико аутоголова добро постојимо

iz glave

26.07.2018. 15:41

@iz glave - iz glave 26. jul 2018. 08:11 ....да у логору не буде српских стражара или полицајаца и да се логор снабдева и финансира из Београда....

iz glave

26.07.2018. 08:11

сајамски простор се налазио неколико километара од Земуна, на територији која је ушла у састав Независне Државе Хрватске, где је Сајмиште означавало њену најисточнију тачку. Она је на захтев Немаца ту територију уступила и на њој дозволила успостављање логора, под условом хрватске владе: да у логору не буде српских стражара или полицајаца и да се логор снабдева и финансира из Београда.Управу над логором је имао немачки СС до маја 1944. После тога команду над логором преузимају усташе

милорад

26.07.2018. 08:13

Још једна грешка,живимо у друштву које није расчстило колико су нас преварили 1945г. а све су знали.Наравно мислим на запад.

protiv struje

26.07.2018. 08:13

Komunisti su u Srbiji posle oktobra 1944. pobili najmanje više desetina hiljada „narodnih neprijatelja“.U Oktobarskoj revoluciji, Kineskoj kulturnoj revoluciji, Pol Potovim „poljima smrti“ u Kambodži stradalo je po više miliona ljudi sve u ime "ideja progresivne levice". U toku celog perioda Aparthejda u J.Africi (1948-1994) ubijeno je ukupno 518 crnaca od strane belih organa bezbednosti prilikom pobuna, pljački i svih intervencija. Pobednici brišu, pardon pišu istoriju, to važi i za M.Nedića.

Slusaj

26.07.2018. 11:53

@protiv struje - Pobili desetina hiljada, ja danas ne vidim nadu za Srbiju. Ama da pobijes nekoliko stotina hiljada pa ne bi se svih izdajnika Srbije resio. Danas smo postali bioloski roboti zapada. Cak su nam danasnji Nedicevci izglasali u Skupstini zakon da nasa tela jos za zivota budu farma organa a da niko od nas to nije podpisao. Bas juce je donesen zakon skoro jednoglasno u skupstini da hirurzi imaju prava da nam skinu organ ukoliko oni utvrde da je mozak mrtav a telo zivo. Srbija zuta kuca, Srbi farma.

Herncegov Grad

26.07.2018. 08:17

Dako se srpski narod dozove pameti i osudi zlocince,izdajnike i saradnike okupatora u II sveckom ratu?!Ne velicati fasizam,a sve rehabilitovane presude ponstiti!Cega se pametni stide,drgosrbijanci pokusavaju da prikazu kao hrabrost,postenje?!

Zorge

26.07.2018. 08:25

vrhivni sud je u pravu gde da se rehabilituju domaci izdajnic i saradnici fasista treba pokrenuti i odgovornost za one koji su podigli spomen obelezje nemackim vojnicima poginulim u drugom svetskom ratu to je velika bruka srbije

Ceda

26.07.2018. 08:31

Tako treba!!! Zamislite, Srbin a fasista... Pih... Ispali bismo kao neki drugi Srbi iz komsiluka koji velicaju fasizam...

Косингас Гаврило

26.07.2018. 11:51

@Ceda - Чедо, морате правити разлику између фашиста и њихових фашистичких држава, каква је била НДХ, и колаборационистичких влада које су биле присиљене на сарадњу са окупатором. Као председника колаборационистичке владе, Недића можете сматрати издајником, али га то не поистовећује са нацистима и фашистима! С друге стране, они који га називају издајником прећуткују колико је Срба из Босне и Хрватске спасио од усташког ножа и маља, и колико је становника Србије спасао од слања на принудни рад у Немачку.

Драган

26.07.2018. 08:34

Ништа чудно, обзиром да нам комунисти и даље воде назови државу... Оном Шпанцу, који је кукавичким убиством Србина изазвао братоубилачки рат од кога се још нисмо опоравили, се стављају венци на споменик а див-јунак из Балканских ратова и Великог рата се проглашава за издајника! Ништа онда, сви ви који сте против Ђенерала, узмите пушке и бомбе у руке и нападајте америчке и енглеске војнике на Космету и у транзиту па трк у шуму да гледате одмазду над цивилима - баш то су вам идеолози радили!

200 godina

26.07.2018. 10:45

@Драган - 200 godina radnicke borbe ste bacili i sada radite do 65 te a mladi ako ostanu ce do tada da im opet granica za penziju bude pomerena do 70 te. Stanove koje ste dobili od komunista vi oduzimate kroz takozvane "Info stanove" gde se stanovi placaju kao da nije tvoj nego placas ko da je kirija celu godinu!Uveli ste opet izvrsitelje policiske sluzbenike koje upadaju i otimaju imovinu,nema vise da u jednom radnickom savetu smenis lopove i spasis fabriku. Nema vise radnih akcija nego droga i kriminal

Павле М. Дивнић

26.07.2018. 08:43

Влади М. Недића је дато задужење за многе активости у вези са холокаустом и прогоном антифашиста, као што су регистрација и хапшење Јевреја и заједничку контролу над логором Бањица. Враћен је у службу пред Априлски рат, у ком је командовао Трећом групом армија која је имала задатак да брани најважнији део фронта на граници према Бугарској, али није пружиo никакaв отпор. Смењен је и пензионисан због својих пронемачких ставова и блискости са покретом Збор Димитрија Љотића - ИЗДАЈНИК

Јаков

26.07.2018. 08:45

Срамна одлука! Доказ да је Броз овде још увек на власти. Уместо да се пронађу посмртни остаци Милана Недића и дозволи породици да га сахрани они му мртвом пресуђују на основу кумровачке историје.

Broz

26.07.2018. 10:41

@Јаков - Da je Broz ovde svi bi ste vi bili tamo odakle ste i pobegli, u emigraciju ili na golom otoku.Posto Nije Drzava nam opet u rukama Nemaca i ostalih zapadnih placenika!

Nikola Stefanović

26.07.2018. 09:04

Mnogi misleda je došlo vreme za kriminalce, mafiju izdajnike. Pročiće ovo ludilo mora da se vrati vreme morala pravde i bezokonja

Aleksandar

26.07.2018. 09:07

ako rehabilitujemo domace izdajnike(fasiste) onda ni na ustase netreba da se ljutimo..u cemu je razlika onda?

Conte

26.07.2018. 09:35

@Aleksandar - Po čemu je on to domaći izdajnik a savremeni političari koji sarađuju sa okupatorom nisu?!? Potrebno je razmišljati glavom i oslobađati se floskula sa kojima je Broz Srbima ispirao mozak 50 godina.

protiv struje

26.07.2018. 09:57

@Aleksandar - Postoji razlika ali je ne vidi svako. Ako živite u zgradi sa Šveđanima, Holanđanima i Japancima to je jedan slučaj, a drugi je da živite u zgradi sa migrantima. U oba slučaja reč je o multikulturalizmu ali postoji kvalitativna razlika. Ubica može biti neki patološki tip a može biti i neko ko je to uradio braneći porodicu. Za Vas je sve to isto što se vidi i iz Vaše terminologije-to je posledica dugog ispiranja mozga.

Косингас Гаврило

26.07.2018. 12:00

@Aleksandar - Разлика је у томе што "домаћи издајник" и фашиста није исто. Не може се поистовећивати Павелићева фашистичка НДХ са Недићевом окупираном Србијом. Он јесте био председник колаборационистичке владе, и јесте извршавао наређења немачких окупационих власти, али га због тога не можете прогласити фашистом. Можете га прогласити издајником и сарадником окупатора. То нису исти појмови, само су те појмове изједначавали титови комунисти да би тако изједначили усташе и четнике, али то није било исто!

NIJE SVEJEDNO

26.07.2018. 13:14

@Aleksandar - Ustaše su ubili više stotina hiljada Srba , a četnici su spašavali Srbe od ustaša, balista i komunista. Ko to izjednačava , taj je saradnik ustaša i komunista !

Veljko

26.07.2018. 14:10

@Aleksandar - Četnici su spašavali Srbe od komunista koljući članove porodica partizana.U Vraniću su decembra 1943. zaklali 71 civila, a u Drugovcu aprila 1944. 72 civila (žene, decu, starce). Da us to jedini njihovi zločini, bilo bi previše, ali nažalost nisu. I sad treba da se divimo četnicima?!

BiH

26.07.2018. 09:17

Teška su to vremena bila, velika odgovornost, lako je suditi i svoje propuste prišuti drugima. Znam ko je bio prva gerila u Evropi i to je za početak dosta Živ je Dražo!

Radnik

26.07.2018. 10:51

@BiH - U pravu si, samo je šteta što je prva gerila u Evropi posle godinu dana počela da šuruje sa nacistima.

Radnik

26.07.2018. 13:57

@BiH - Dadice, prvo bukvar u šake da se opismeniš, a onda i istorijske knjige, tu sve piše. Napominjem - knjige, a ne falsifikati na Fejsbuku.

Veljko

26.07.2018. 15:29

@BiH - "Ćopavi Zagorac", omiljena floskula onih koji su preskočili deo istorije kada je naša zemlja imala najpovpljniju spoljnopolitičku poziciju, kada je na ekonomskom, socijalnom i infrastrukturnom planu učinjeno više nego tokom celokupnog dotadašnjeg postojanja. Suđenje saradnicima fašista ili njihovo posthumno proglašenje krivim, bila je obaveza svih država Antifašističkog bloka. Nije Nedić 1. januara 1946. izručen Jugoslvenskim vlastima da bi bio rehabilitovan i proglašen rodoljubom.

Одлично памћење

26.07.2018. 19:58

@BiH - @ Veljko: Та "naša zemlja", тако "силна, напредна, успешна, јака и бла - бла - трућ" на свим пољима, све до 1968. примала је помоћ у храни од Уједињених нација; а једном је чак и званично прогласила сопствени банкрот.

db

26.07.2018. 09:37

Veličanstven promašaj našeg sudstva ! Jedino naši sudovi na ovoj planeti vide Republiku Srbiju kao sledbenicu socijalističke Jugoslavije koja se raspala u prošlom veku .Čoveka koji nije formalno ni optužen , a ni osuđen proglasili su krivim . Ja živim jer je milošću gospodina Nedića moja majka , tada desetogodišnjakinja , preživela . Primio je njenu porodicu prebeglu iz NDH, nije mu smetalo njihovo delimično jevrejsko poreklo . Profesori istorije nisu proučili taj period valjano . Neznanje !

A sta cemo sa onima sto nisu zivi zbog Nedica

26.07.2018. 11:31

@db - Pomagao je fasistima i to puno radno vreme. Sta mislis fasisti ga drzali sto je nesposoban i sto im je protiv interesa da ga drze? Ma mnogo mi se vi pravite naivni. Trebao im je neko iz Srpskog naroda koji bolje razume Srbe da bi lakse fasisti organizovali okupaciju. Uvek se nadje izdajnik sopstvenog naroda i sebe predstavi ko spasitelja. Obezbedi se za svaki slucaj kroz 10 dobrih dela a za fasiste zavrsi 100. Tako bi i Nemce mogli da slavimo jer postoje mnogobrojni primeri gde su pomogli.

db

26.07.2018. 18:33

@db - Odlično ste opisali Josipa Broza Tita . To je taj neko ko je po milosti Čerčila i Ruzvelta proglašen poželjnim na ovom tlu , ali mu svakako niko nije branio da intezivno sarađuje sa svim ostalim stranam u sukobu . Dokaza o toj saradnji ima na sve strane , a mudri profesori istorije nikako da ih sakupe.

vitez

26.07.2018. 09:54

Kada je bio "patriota" što nije izršio samoubistvo kada je shvatio da radi ono što mu okupatori naređuju.

Косингас Гаврило

26.07.2018. 12:07

@vitez - Зато што да је извршио самоубиство не би могао да спаси више десетина хиљада Срба из Босне и Хрватске од усташке каме и маља. Нити би могао да спаси бројну српску омладину којој је измишљао најразличитије непостојеће послове само да би спречио њихову депортацију у Немачку на присилни рад. Сви стално понављамо како победници пишу историју, али када пред очима имамо изразит такав пример, ми ту реченицу не умемо у пракси да применимо.

Krajna nužda

26.07.2018. 13:12

@vitez - Šta bi ti uradio da spasiš svoj narod i porodicu, od biološkog nestajanja, što su planirali ustaše i komunisti !

Глас разума

26.07.2018. 10:16

Овај човек није ни живео ним умро за рехабилитацију него за народ и државу. Док су Хрват Броз, његов домаћи издајник Ранковић и остала разбојничка беспризорна фукара без икакве гриже савести нудили и размењивали 100 живих Срба за једног мртвог Немца, овај племенити човек је радио на томе да што више недужних људи преживи тај рат. Да је по горе споменутим комуњарама, Србија би имала 2 милиона жртава више. Нека је вечна слава и хвала покојном премијеру Недићу! Све за част, част ни за шта!

Krik bezumlja

26.07.2018. 10:49

@Глас разума - Zameni reč Srbija rečju Hrvatska, a prezime Nedić prezimenom Pavelić i dobijaš ono što neoustaše pričaju o svom "plemenitom" poglavniku. Smrt fašizmu!

БГД - 011

26.07.2018. 11:03

@Глас разума - @ Krik bezumlja - Нема шта, назови коментар ти је 101% у складу са "именом" којим си се потписао...

Iako pokušavate

26.07.2018. 11:44

@Глас разума - da izjednačite Nedića i Pavelića, to je nemoguće. Iz prostog razloga što u Srbiji nije postojao Jasenovac niti logori za decu. A Draža je bio antifašista, to je poznato.

Istoricar

26.07.2018. 13:31

@Глас разума - Takozvano "bratstvo i jedinstvo" je bilo zamisljeno sa ciljem da se izjednace Hrvati i Srbi u II svetskom ratu. Posto su Hrvati bili 95% nacisticki opredeljeni i kao takvi ucestvovali u tom ratu, nakon rata trebalo je izmisliti Srbe naciste. Ko zna zbog cega (verovatno lutrijom) izbor je pao na generale Nedica i Mihajlovica. Da nisu bili izabrani oni, verovatno bi za fasizam i izdaju bili izabrani i lazno optuzeni Ivo Andric, Nikola Tesla (posthumno), Djordje Karadjordjevic ili neko cetvrti.

Jak si mi ti istoričar

26.07.2018. 13:56

@Глас разума - "Bratstvo i jedinstvo" je izmišljeno da bi se divlja plemena upristojila i prekinula sa klanjem, ali plemenski vrači su ponovo zajašili jadan narod 1990. godine i poveli ga put propasti. Kako je u svim ex YU tzv."državama", sve manje stanovnika, ovoga puta propast će biti kompletna. Pišem državama, a tačnije je reći kolonijama, što dokazuje i odnos tzv. međunarodne zajednice prema nama.Bolje nismo ni zaslužili.

Jadertino

26.07.2018. 14:22

@Глас разума - Četnici su govorili o etnički čistoj Srbiji do "Slovenačke", Pavelić ništa slično. Nisu ustaše stvorili četnike; ustaše su stvorili četnici.

Istorijska istina

26.07.2018. 15:09

@Глас разума - Morao bi biti preciztniji kada pominješ izjednačavanje Srba i Hrvata u 2.sv.ratru! Srbi iz Srbije su bili u sličnim pozicijama tokom 2.sv.rata sve od pada Užičke republike pa dok nisu mobilisani za Sremsko front. Hrvati su forrmirali nezavisnu državu koja je bila u8 službi fašista a Srbi u Srbiji su bili totalni kolaboiracionisti, takođe potpuno u službi okupatora, od državnmog aparata pa do svih privrednih potencijala. Znači, Tito je Srbiju i Hrvatsku prošvercovao među antifašističke države.

mihailo

26.07.2018. 10:17

Vlada konfuzija oko pojma "rehabilitacija". Draža nije rehabilitovan več je samo sudski proces na kome je osuđen osporen i treba voditi novi sudski proces... Znači Draža je i danas samo OKRIVLJEN.. i NEMA PRESUDE. .Slično je i sa Nedičem. On čak nije ni osuđen jer je njegovom smrču proces prekinut. Nema šta da se poništrava jer preduda nije doneta... Mogu se samo osporavati rešenja o oduzimanju imovine ako se pozivaju na neke presude... Istoriski sud o "krivici" nije isto što i sudski sud...

Radnik

26.07.2018. 14:08

@mihailo - I jednom i drugom je presudila istorija, ali neki bi to da prepravljaju. Trućaju nešto o srbstvu, a zapravo im je na pameti da prisvoje nešto od nekretnina.

mihailo

26.07.2018. 18:50

@mihailo - Svi love u mutnom jer je velika lova u pitanju i svako iz svog ugla napada i manipuliše. Istoriski sud nije konačan jer sve arhive nisu otvorene. Nema crmo bele slike več milion nijansi poražavajuče realnosti i kod jednih i kod drugih i to ih čini istim...Francuzi su to rešili mnogo pravednije i efikasnije. Maršal Paten je bio osuđen. Smrtna presuda ali generl Degol je pomilovao Patena jer Francuska neubija svoje heroje iz Velikoig rata. Paten je umro u zatvoru. i nije bio "rehabilitovan".

Ја, Србин

26.07.2018. 11:00

@ja, bokeljka - А шта ти уопште значи "hallelujah" и који ти је то језик?!?

Nuclear Vlasta

26.07.2018. 12:46

@ja, bokeljka - @ ja, bokeljka Браво за ово „hallelujah“ ! Доказујеш куда сте се са Милом упутили !

Ха! Ха! Ха!

26.07.2018. 11:01

@Bojan - Latinicaru, он је "nacista" исто колико си и ти Марсовац. Нити мање, нити више од тога.

dove

26.07.2018. 11:08

@Bojan - U srpskom narodu nacizam se nije "primio", prema tome ja nemam razloga da se stidim.

zzzzz

26.07.2018. 11:13

@Bojan - Dobro, nije nacista, nego nacistički sluga... Ako zločini Dragog Jovanovića nisu bili dovoljni da se shvati koliko je zla ovaj režim naneo srpskom narodu, ne znam šta da kažem.

Никола

26.07.2018. 11:50

@Bojan - У службеном саопштењу нацистичког Рајха приликом напада на Југославију 6. априла 1941. као један од разлога за напад нацисти су навели и антинемачко деловање генерала Недића, његову тајну сарадњу са Французима (спомињу га у саопштењу именом и презименом).

Pele

26.07.2018. 13:33

@Bojan - E moj Nikola. Da li si pročitao šta si napisao? Znači do o6. aprila 1941. godine Nedić je bio protiv fašističke Nemačke, a posle kapitulacije Kraljevine Jugoslavije bio je nacistički saradnik i vladar kaga su Nemci postavili?

Veljko

26.07.2018. 15:17

@Bojan - Nedić je išao na stranu onih za koje je smatrao da su pobednici. Posle Drugog svetskog rata bi verovatno poželeo da se učlani u KPJ.

Никола

26.07.2018. 15:25

@Bojan - Нацисти су оптужили Недића у Службеној изјави Немачког Рајха 6. 4. 1941. да 16. априла имао тајни састанак са француским амбасадором у Бг о војној сарадњи и да је затим поверљиви официр упућен у команду француске експедиционе армије на Леванту. Тај документ је објавила комунистичка историографија, "Априлски рат. Зборник докумената Војноисторијског института", уредио пуковник Антун Милетић, 1987. г. стр. 475. Потражите у библиотеци.

Jesu ga streljali 1941

27.07.2018. 16:09

@Bojan - I to po imenu i prezimenu ili su ga nagradili funkcijom od 41?! Znas li ti sta su nemci radili za saradnju sa saveznicima, kidali glave a ne postavljali na funkcije Sta sve prolazi kod ovog naroda i imenom i prezimenom, boze!

hahaha

26.07.2018. 10:50

Ovo ovde je i dalje komunisticko smece od drzave i dok je tako nema nam na bolje.Po crvenim zlikovcima se zovu ulice,skole njihova politika se i dalje uveliko vodi na svim nivoima,zato ovakva odluka uopste ne iznenadjuje.

Antifasista

26.07.2018. 11:04

@hahaha - 200 godina radnicke borbe ste bacili i sada radite do 65 te a mladi ako ostanu ce do tada da im opet granica za penziju bude pomerena do 70 te. Stanove koje ste dobili od komunista vi oduzimate kroz takozvane "Info stanove" gde se stanovi placaju kao da nije tvoj nego placas ko da je kirija celu godinu!Uveli ste opet izvrsitelje policiske sluzbenike koje upadaju i otimaju imovinu,nema vise da u jednom radnickom savetu smenis lopove i spasis fabriku. Nema vise radnih akcija nego droga i kriminal

Goran

26.07.2018. 12:20

@hahaha - dečko, ti si totalno prolupao, toliko si zadojen - da ne razmišljaš trezveno.

hahaha

26.07.2018. 12:50

@hahaha - To sve sto nabrajas su sve uveli komunisti i njihova deca,a stanove koje su komunisti podelili su prethodno oteli drugima.Kad pises "ste",verovatno ciljas na raznorazne komuniste i socijaliste rasporedjene po raznim strankama (KPS se podelila na mnogo manjih stranaka)?! Sto se tice tvog nicka: "Fasiti u buducnosti ce se nazivati antifasisti".Ne slazem se skoro nista sa Cercilovim likom i delom,al sa ovim citatom vas je nabo u centar.

Veljko

26.07.2018. 13:50

@hahaha - Nisu stanove oteli drugima, nego su se gradile stambene zgrade gradile i ti novosagrađeni stanovi dodeljivali građanima koji nisu imali rešeno stambeno pitanje.Ogroman broj ljudi u Srbiji i danas živi u stanovima sagrađenim u tom vremenu, koje su 90-ih godina prošlog veka masovno otkupljivali po simboličnim cenama.

@hahaha

26.07.2018. 15:30

@hahaha - Ili si premlad ili si dosao iz emigracije, po dedi pa si od njega ucio, mada on nije bio da ti kaze, da su stanovi izgrdjeni najvise 60 tih i 70 tih kada je drzava stala na noge. Nesebicno i BESPLATNO a ne da ti uzme poreze ko danas i jos naplati stan koji nisu ni prstom mrdnuli kada je stvoren. I jos ti kaze da oni odplacuju taj stan. Sta sve prolazi kod ovog naroda, kozu vam skidaju danas, iz jednog dzepa vam uzimaju dok vam prstom pokazuju na drugi. Lako im je sa ovim narodom!

Musashi

26.07.2018. 11:00

Nema vise nade za moju maticu. Pocivaj u miru, nekada ponosna, Srbijo. Goste se hijene onim sto je od tebe ostalo, a deca tvoja druge zemlje majkama zovu. Izvinite preci, izneverili smo vas.

Matica

26.07.2018. 11:47

@Musashi - Samo ti ostani u emigraciji, gde su ti dedovi pobegli zajedno sa fasistima i danas tamo sahranjeni!

Blagoje Jovovic

26.07.2018. 11:09

Dok u centru Novog Pazara godinama stoji spomen tabla cuvenom poturcenom monstrumu i zlocincu,pripadniku ozloglasene nacisticke SS Handzar Divizije,Acif Efendiji,koji je poklao par hiljada pravoslavnih Srba na prostoru Raske,u Beogradu od strane potomaka komunistickih zlocinaca,fasistom proglasen jedan Srpski rodoljub koji samo pokusao koliko toliko spase svoj narod od stradanja.

Микица

26.07.2018. 11:26

У односу на то шта све раде и како се понашају овдашњи политиканти на власти (сви без разлике) од 2000. па све до данас, Милан Недић је био тотално невинашце и најобичнија цвећка.

Гаврило Шумадинац

26.07.2018. 15:12

@Микица - Управо тако! Ако је он у тим околностима био "издајник" (!), шта ли су тек и како ли треба назвати све власти у Србији у последњих 20-ак година??? Недићева Србија је била неупоредиво суверенија и самосталнија земља од данашње Србије у сваком погледу, ко тврди супротно - тај везе благе са везом нема!!!

Nedic borac protiv fasizma

26.07.2018. 11:46

Nedic je tada govorio, Hitler nema alternative, radio sa fasistima. Primao naredbe. Stampa je o njemu lepo pisala, postovali ga i Nemci fasisti i obican narod. Govorio je kako trebamo da se sacuvamo od velikih sila, da se savijamo i slusamo, kao sto je on slusao. I danas imas heroje koje zrtvuju zivot i one koje slusaju i savijaju se. Neko kaze bolje biti ziv magarac nego mrtav lav! A neko ce bolje izabrati grob nego rob!. Voleo bih da Srbi nisu magarci, i bar da jednog lava u Srbiji imamo!

Interes odgodio rehabilitaciju

26.07.2018. 14:51

@Nedic borac protiv fasizma - Pa, vi poštovaoci Nedića i njegovog dela, zašto ne objavite sve njegove govore pa dsa narod vidi šđta je zaista "propovedao"!? Postoje veropdostojni dokumenti ali i vi i vlast Srbije izbegava da ih objavi jer bi tada Nedićbio zuaista pokopan za sva vremena. Ovako je samo privremeno zadržan u statusu iozdajnika i to samo zahvaljujući potrebi Srbioje za podrškom od strane Izraela, američkog najodanijeg saveznika. Čim se ta karta istroši eto nama ponovo pokretanja "rehabilitacije"!

Nedic borac protiv fasizma

26.07.2018. 15:26

@Nedic borac protiv fasizma - Bravo za komentar da se objave govori. To jeste sustina i to bi zaista pokazalo kome je sluzio, mada je svima jasno zasto su ga drzli na vlasti fasisti. Ne zbog toga sto je sluzio Srbima nego su ga postavili tu da dobro sluzi fasiste sto je i radio zato je i nagradjen sa funkcijom. Koliko vidim nista se i danas nije izmenilo i danas zapad drzi nasu skupstinu i mi i danas sluzimo stranom okupatoru preko domacih sluga koji tvrde EU nema alternative I gle cuda oni ga i podrzavaju

Srboljub

26.07.2018. 14:06

@Zurkolomac - Zanimljivo je da ga neoustaše nazivaju četničkim bravarom. Čudo je kad se braća slože pa misle isto.

Goli otok

26.07.2018. 12:00

Mislim da bi danas premalo bilo golih otoka i zatvora da prime sve naslednike fasista i ove nove koje velicaju sve sto je fasisticko i izdajnicko.Sto je on spasio hiljadu a milone uprego pod fasisticku cizmu ni milimetar ga ne opravdava osim kod onih koji su mu sluzili i uprljali ruke Srpskom krvlju.Ne prolazi vam sluzba fasistima, nijedna izdaja Srpskog naroda ne prolazi pa makar i spasili po nekog u izdaji dok organizo unistavate Srbe. FASISTI GA NISU DRZALI STO IM JE BIO LEP, nego im sluzio!

Cudo

26.07.2018. 12:08

Cudo da se Irinej nije oglasio. I proglasio svecem Nedica?! Kralj crkva i otadzbina su uvek isle zajedno. Do skoro sam mislio da smo nesto posebno u odnosu na Hrvate. Cak i tu laznu sliku vise nemam o Srbiji. Na sve strane sto cujem od danasnjih roditelja je,Sine, cerko cim zavrsis skolu bezi odavde iz ove zemlje.Pogledajte medicinsku skolu, nema mesta. redovi, sta mislite zasto?Eto vam fasisti izdajnici, okupatori, ako treba da sluzim Nemca, bar samo njega a ne i vas i zapad da izdrzavam!

stolek

26.07.2018. 13:25

@Cudo - Pa volio bi ti , al mi nismo ko tvoji hrvati braca pa da proglasavamo krvoloke i ubice djece sveCima.

Veljko

26.07.2018. 14:24

@Cudo - Ekonmske migracije u današnje vreme nemaju veze sa onim što su Nedić i drugi kolaboracionisti činili u vreme Drugog svetskog rata. Fašizam je pobeđen, Nemačka danas nije fašistička zemlja. Nemačka je u osudi fašista mnogo doslednija od nekih drugih zemalja u pogledu blakonaklonog odnosa nekih prema fašističkim slugama.

Wertz

26.07.2018. 14:28

@Kiza - ... а кратковиде неписмене будалетине које не виде даље од своје њушке су увек кратковиде неписмене будалетине које не виде даље од своје њушке. Нажалост.

Spašavanje Srba

26.07.2018. 13:10

U krivičnom pravi postoji pojam KRAJNA NUŽDA, kada se krivično ne odgovara za delo, ako se time otklanja veća opasnost . NPR: sprečavanje biološkog nestajanja Srba koje su sprovodili ustaše u NDH (klasični genocid nad Srbima) i komunisti (ubijanjem Nemaca, iako znaju za Hitlerovu naredbu: 100 Srba za 1 ubijenog Nemca) !

Radnik

26.07.2018. 14:05

@Spašavanje Srba - To isto pričaju tvoji istomišljenici iz HDZ-a braneći Pavelića.Ćaća Ante ih, kažu, spasio nemačke okupacije i nestajanja.

Veljko

26.07.2018. 14:29

@Spašavanje Srba - I onda je Nedić spašavao Srbe sprovođenjem u logore i ubijanjem Srba koji bi potencijalno mogli da ubijaju Nemce i time dovedu do odmazde.

Ivan Zgrozeni

26.07.2018. 13:34

Cinjenica je da mu nije odrzano sudjenje. Pretpostavka nevinosti je civilizacijska tekovina. Ovom odlukom sud pokazuje da nema vladavine prava u Srbiji. Neko je pomenuo Petena. "У априлу 1945. Петен се вратио у Француску како би му се судило због велеиздаје. На суду су га прогласили кривим и осудили на смрт стрељањем ". Kada je odrzano sudjenje Nedicu? Da li je imao pravo da iznese svoju odbranu? Da li je imao advokata? Da li je imao pravo zalbe? Odgovor na sva cetiri pitanja je NE

Srboljub

26.07.2018. 14:03

@Ivan Zgrozeni - To je ključ ove sudske farse, leba bez motike. Treba oteti i legalizovati nekretnine na Slaviji i ko zna šta još. Titova vlast su sve nacionalizovali i vratili narodu, ali je sve onda ponovo privatizovano početkom prošle decenije. Novi vlasnici - tajkuni nisu blesavi da dozvole da im se otme ono što su oni sami oteli.

atlas2000

26.07.2018. 14:14

@Ivan Zgrozeni - Suđenje nije održano ni dr. Anti Paveliću, znači i on je nevin! Hvala puno!

Veljko

26.07.2018. 14:19

@Ivan Zgrozeni - Eto sada je sve to bilo omogućeno što 1946. nije i ispostaviulo se da je kriv. Da li se i Adolf Hitler samoubistvom mogao spasiti odgovornosti, odnosno da uz pretpostavku nevinosti nije bio proglašen ratnim zločincem zato što mu nije bilo održano suđenje, nije imao pravo da iznese odbranu, nije imao advokata, niti pravo žalbe. Znači izvršiš stravične zločine, ubiješ se i ne mogu te proglasiti krivim?!

Veljko

26.07.2018. 14:02

Večita delima kod našeg naroda - Da li je onaj koji je sarađivao sa neprijateljem, žrtvujući pri tome i deo vlastitog naroda, bio izdajnik svoje zemlje i naroda ili je na taj način čuvao narod da ne strada u većoj meri, pa tako postao rodoljub i patriota.U tom smislu je i Knez Lazar 1389. godine mogao da prizna Tursku vlast, da uopšte ne dođe do Kosovskog bojam čime bi sačuvao više destina hiljada života i postao rodoljub.

Pink Floyd

26.07.2018. 14:10

Naravno da ga nisu rehabilitovali, jer u Srbiji su i dalje na vlasti komunisti, ali se tako ne zovu. Šta vredi Nediću što je spasao pola miliona ljudi, kada su na vlasti potomci najvećih ubica srpskog naroda. Austrougarski odlikovani felfvebel za zločine u Mačvi 1914. god.(Josip Broz) i njegovi satrapi Ranković, Penezić, DJilas, Koča Popović, Dapčević, i drugi, su krivi za stotine hiljada nevino postreljanih Srba! Ovi pobrojani su lično ubijali Srbe iz mržnje jer nisu pristali na KOMUNIZAM!

Vaske

26.07.2018. 14:17

Vidim iz komentara da ljudi ili ne poznaju istoriju ili se prave ludi, ako rehabilitujemo Milana Nedića, ajmo za njim Pavelića i Hitlera, dok bi za Musolinijem mogla da se odradi kanonizacija !!!

Boris

26.07.2018. 14:21

Proglasiti svakog ko se izjasnjava kao Srbin fasistom je stara komunisticka praksa.Spasiti 350000 Srba iz NDH za koministe je zlocin.Hrvatski monstrum i zlocinac koji mirno pociva u kuci cveca je ubio daleko vise Srba nego sto su ubili Nemacki okupatori

Veljko

26.07.2018. 15:46

@Boris - Čudno da neki od postkomunističkih predsednika Srbije nije posthumno dodelio Nediću odlikovanje zato što je spasio 350.000 Srba iz NDH?! Valjda je iz Austrije izrućen 1946. da bi bio odlikovan.Da su samo Nemci ubijali Srbe, to se ne bi ni primetilo. Najviše ih ubi taj iz Kuće cveća. Baš mi je čudno da postkomunističke vlasti nisu zbog toga pokrenule postupak posthumne osude tog "monstruma i zlikovca"?! Čak ni bilo ko iz međunarodne zajednice to nije pomenuo. A pa da, oni mrze Srbe.

Tiosav

26.07.2018. 15:29

Sramota bi bilo da komunisti rehabilituju srpskog generala Nedica. On je ratni zlocinac jer se borio protiv istih cije ideolog Marks,Srbe proglasio rasnim smecem i predvideo da ce nestati u revolucionarnom holokaustu! Komunisti su 1935. sa ustasama u kazamatu Sremske Mitrovice potpisali sporazum o saradnji na unistenju srpskog naroda. E tako je to kad Srbi nece da budu Srbi, a iz zadnjice im viri, Staljin, Tito, Kardelj, Draza, i ostala bratija...

Veljko

26.07.2018. 15:55

@Tiosav - Borio se protiv onih čiji je ideolog Marks, sve sarađujući sa onima čiji je vođa Hiteler. Marks je naneo daleko veću štetu čovečanstvu, nego Hitler?!To što su frakcioniasani komunisti potpisali sa ustašama 1935. nije važilo počev od 1937. godine, kada je na čelo KPJ došao Tito. Komunisti i partizani su se u Drugom svetskom borili protiv ustaša, dok je Nedić "spašavao Srbe" sprovodeći Hitlerove naredbe.

Danilo

26.07.2018. 18:11

@Tiosav - Čvrsto se držao dogovora tako što je u Blajburgu 1945. pobio 3500 ustaša.

Herncegov Grad

26.07.2018. 15:42

Blagoje Jovovicu,sigurno si iz severne Crne Gore,nema odakle drugo?!Moras se secati rodjaka Jovovica predratnog komuniste koga cetnici zaklase?!Treba da se stidis tog sto pricas od predaka,ali i od prezimena!Izdajnici ti starci nisu bili,ali uvek je bilo kukolja u dobrom semenu!

Blagoje Jovovic

27.07.2018. 14:43

@Herncegov Grad - Ti da si stvarno sa severa Crne Gore sigurno ne bi pisao takve gluposti i dobro znao ko je bio cuveni Blagoje Jovovic.A to sto ne znas ko je bio dovoljno govori o tebi

vh

26.07.2018. 15:49

Истина је Недић је спасао много (нас) Срба западно од Дрине. Истина да су устанци четника и партизана и њихове свађе увек плаћао српски народ. Недић је спасао мог стрица комунисту који је био у генерацији најбољи ђак, и послао у Смедеревску Паланку али је после погинуо у партизанима за ослобођење Југославије тј. Хрватске. За добро које је учинио мојој породици Недић је заслужан, а његову кривицу ако постоји морамо да дамо суду историје. Наравно да ће Хрвати искористити наше грешке.

Kakve veze imaju Rvati s Nedićem

27.07.2018. 07:05

@vh - koliko god da je dobra učinio, smrt hiljade logoraša na Banjici je i njegova zasluga...

vh

27.07.2018. 12:09

@vh - Е то реци овим следбеницима немачког 'реда и дисциплине', мени је то увек била идеологија и лаж којом су правдали своју теорију о супериорности. Хрвати имају везе, јер ће нашу рехабилитацију Недића искористити да рехабилитују Павелића и Лубурића- разумеш. Ваљда ти је јасно да се хрвати неђе зауставити док не дођу до Дрине и споје се са својом браћом албанцима.

Istoričar ali ne sudski

26.07.2018. 19:01

Broz i njegova klika imali su koješta na pameti sa Srbijom i pomogli su Hitleru da je bezdušno strelja .Evo jedne male začkoljice - partizanski odred na Kozari dopustio je da Nemci i Ustaše izvedu pokolj Srba u kraju oko Kozare . Ispade da su samo četnici čekali komande , a niko se od istoričara ne bavi time šta su partizani čekali i kuda su sve bežali i sakrivali se tokom Drugog svetskog rata - dok Balkan nije postao zanimljiv SAD , Velikoj Britaniji i SSSR u Teheranu .

Анти Антифа

26.07.2018. 19:27

Ово је доказ да је Србија окупирана земља.Испаде да је Недић последњи србски државник

Srboljub

27.07.2018. 08:36

@Анти Антифа - Dečko, mani te rebuse Anti Antifa, napiši lepo da si Fa, da znamo ko si i šta si.

Зоки

27.07.2018. 14:34

Ви потомци комунистичке идеологије узмите пушке и бомбе и нападните Амере и Британце на Косову. Послије тога бјежите у шуму и чекајте освету над србским народом. Тако су вам и преци радили!

Tiosav

29.07.2018. 20:24

Komunisti su bili i ostali najveci srbski neprijatelji. To se vidi iz velikog broja komentara koji slede. Na sve nacine zele da amnestraju svoga druga Tita. Samo bi trebalo da prebroje koliko je oficira i vojnika ustaskih, domobranskih, siptarskih, bugarskih i ostalih srbskih neprijatelja bilo u sastavu Titinih divizija koje su oslobadjale srbski narod i Jugoslaviju! Zasto i Pavelicu nije sudjeno kao Drazi ili sto je bila namera i sa Nedicem? Svojim saradnicima komunisti su sudili u odsustvu!