Predsednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, ocenio je da je ploča tzv. Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata koja je postavljena na službenom ulazu u opštinu Podstrana, kod Splita, jedan od mnogih dokaza legalizacije ustaštva u Hrvatskoj.

Na pomenutoj ploči nalaze se dva ustaška slova "U", u levom je ustaški grb sa prvim belim poljem.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Linta kaže da u Hrvatskoj postoji organizaicija koja ima gotovo identičan naziv tzv. Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i koja, takođe, kao svoj znak ima ustaški grb sa prvim belim poljem. "Važno je naglasiti da u Hrvatskoj postoji još čitav niz legalno registrovanih udruženja tzv. udruga (Udruga ratnih veterana Hrvatske Hrvatski domobran, Nezavisni dragovoljci hrvatski, Zajednica udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga i dr) koje u svom đelovanju koriste ustašku ikonografiju bilo da je riječ o službenim grbovima, znakovima, pozdravima ili dizajnu web stranica", naveo je Linta i dodao da one ne samo da ne snose sankcije već se u najvećem delu finansiraju iz državnog budžeta.

Pročitajte još - Linta: I Plenković sanja Hrvatsku bez Srba

Linta ističe da postojanje navedenih udruženja samo potvrđuje nespornu činjenicu da u Hrvatskoj nema spremnosti na suočavanje sa ustaškom prošlošću. "Ustaštvo, fašizam i srbomržnja su sastavni dio hrvatskog društva, od pojedinaca, preko udruženja do institucija i svaki pokušaj kritike je unapred osuđen na žestoku osudu. Vlast u Hrvatskoj samo ponekad deklarativno govori o antifašizmu zbog međunarodne zajednice a u suštini aktivno ili prećutno vodi politiku legalizacije ustaštva", kaže Linta.

Dodao je da svako u Hrvatskoj može da registruje udruženje koje u svom znaku ima ustaški grb sa prvim belim poljem, da kao svoj pozdrav koristi ustaški uzvik "za dom spremni" ili da u himni koristi reči "za dom" i slično.

"Navedena udruženja ravnopravno sa ostalim udruženjima dobijaju sredstva iz državnog budžeta ili iz budžeta županija, opština i gradova", naveo je Linta.