Koče je zbog porodiljskog: Profesorka Todorčević čeka imenovanje

Lj. BEGENIŠIĆ

četvrtak, 14. 03. 2019. u 19:02

Коче је због породиљског: Професорка Тодорчевић чека именовање
Odloženo rešenje za Vesnu Todorčević sa FON, kojoj kolege zameraju porodiljsko odsustvo. Senat Univerziteta u Beogradu vratio ovaj predmet Veću naučnih oblasti matematičkih nauka

SENAT Univerziteta u Beogradu vratio je Veću naučnih oblasti prirodno-matematičkih nauka izveštaj o izboru u zvanje redovnog profesora Vesne Todorčević na Fakultetu organizacionih nauka. Od Veća je zatraženo da precizno obrazloži zašto su naveli da prof. Todorčević ne može biti izabrana za redovnog profesora.

Todorčevićeva, inače profesorka matematike, tvrdi da ispunjava uslove za redovnog profesora, ali da to "koči" troje kolega sa njene katedre, tvrdeći da nema dovoljno radnog iskustva zbog trudničkog i porodiljskog odsustva.


PROČITAJTE JOŠ:
DA SE NE ZABORAVI: Svedočanstvo o genocidu nad Srbima

Konkurs za njeno unapređenje u redovnog profesora raspisan je u septembru, nastavno-naučno veće FON se složilo sa imenovanjem komisije, koja ju je odlično ocenila. Međutim, troje kolega napisalo je prigovor, koji je komisija odbacila.

- Pravi problem je nastao kada su kolege proširile priču na matičnom, Matematičkom fakultetu da imam političku zaleđinu. To je izazvalo zabunu kod članova Veća tog fakulteta, koje nije dalo pozitivno mišljenje za izbor - navodi Todorčevićeva.

Sledeća instanca - Veće prirodno-matematičkih nauka je Senatu poslalo mišljenje u kome nije precizno navedeno zašto Todorčevićeva ne može biti izabrana.

- Senat ne može da se izjasni dok Veće ne da obrazloženje šta nije u redu. Mišljenje Veća i po zakonu i zbog ugleda univerziteta mora da bude detaljno obrazloženo - rekla je rektorka Ivanka Popović i dodala da univerzitetski ombudsman smatra da su u ovde učinjeni proceduralni propusti.

Foto www.mi.sanu.ac.rs

Dekan Matematičkog fakulteta Zoran Rakić ocenio je da je reč o manipulaciji i pokušaju da se izvrši pritisak na Senat da podrži izbor Vesne Todorčević, dodajući da nisu tačni navodi koje je iznosila Todorčević da će ostati bez posla zbog toga što je otišla na porodiljsko bolovanje.

Naime, nakon porodiljskog odsustva njoj ističe izborni period za vanrednog profesora i prestaje radni odnos.

Vesna Todorčević kratko je rekla za "Novosti" da se nada da će Veće ispuniti zakonsku obavezu i detaljno obrazložiti svoje mišljenje.


PROČITAJTE JOŠ:
CRTAĆ PLATILI 950 EVRA! Beograđanina skupo koštala piraterija

POSKUPELA AKREDITACIJA

DEKANI su se u sredu požalili da su cene akreditacija, koje plaćaju fakulteti - previsoke. Cene, koje određuje Komisija za akreditaciju podignute su i po nekoliko puta. Rektorka Ivanka Popović rekla je da je podizanje cena veliki udarac na fakultete i najavila da će o ovom problemu razgovarati sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lola

14.03.2019. 19:35

Zena godinama nije objavila ni jedan naucni rad. Ukupan broj radova je zamemarljivo mali. Ali ona nece to da kaze, vec se vadi na decu. Nisko. I bezkarakterno.