KRALjEVSKA porodica Karađorđević ima priznanice, ugovore i druge dokaze kojima može da potkrepi svoj zahtev za povraćaj Dvorskog kompleksa na Dedinju, ali ih neće dostavljati na uvid javnosti dok traje postupak, potvrđeno je za "Novosti" u advokatskom timu koji zastupa pripadnike dinastije.

Kako nam je rečeno, priznanice se nalaze u Arhivu Jugoslavije i Narodnoj banci Srbije, i na svakoj od njih vidi se šta je plaćeno novcem iz dvorske kase, a šta novcem iz sefova kralja Aleksandra Ujedinitelja, kraljice Marije, kneza Pavla ili kneginje Olge. Sve ono što je plaćeno novcem iz dvorske kase, kako saznajemo, biće tretirano kao državna imovina i ostaće državi, dok će Agencija za restituciju razmatrati isključivo nekretnine i pokretnosti za koje postoje dokazi da su ih članovi porodice Karađorđević platili vlastitim novcem.

Pročitajte još - ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ PONUDIO DOKAZE: Država da nam vrati Beli dvor!

Kralj Aleksandar je za života izgradio Kraljevski dvor u okviru kompleksa na Dedinju, za sebe i kraljicu Mariju, i započeo gradnju Belog dvora za sinove. Atentat u Marselju, 1934. godine, sprečio ga je da gradnju i završi, pa je ovaj dvor završio knez Pavle i u njemu živeo sa porodicom do početka rata. Njegovi naslednici, kneginja Jelisaveta i knez Aleksandar, koji je u međuvremenu preminuo, u postupku restitucije tražili su pokretnosti iz Belog dvora, za koje tvrde da ih je kupio njihov otac, inače čuveni kolekcionar umetnina i numizmatike.

U pitanju je vredan nameštaj, ulja starih majstora, poput Pusena ili Rembranta, skupocen porcelanski servis iz Sevra... Zanimljivo je da se ove pokretnosti nalaze i na spisku zahteva ostalih Karađorđevića.

Pročitajte još - Beli dvor još čeka vlasnika, rešenje ni na vidiku

Agencija će morati, kako nam je potvrđeno u ovoj instituciji, da utvrdi šta kome od naslednika pripada, ukoliko je to moguće i ako postoje dokazi. Za sve ono što ne može biti vraćeno u naturi, kako za nekretnine, tako i za pokretnosti, maksimalan iznos koji po zakonu neko može da dobije jeste ukupno pola miliona evra.

To znači da će prestolonaslednik maksimalno moći da dobije pola miliona kao naslednik kralja Petra mlađeg, a iste maksimalne iznose moći će da dobiju i naslednici princa Tomislava, kao i princa Andreja.

Koliko će biti obeštećenje znaće se tek posle nalaza veštaka, koje će Agencija angažovati da procene Dvorski kompleks i dobra koja se nalaze u njemu.

KNEŽEVE BELEŠKE

KNEZ Pavle je, prema rečima njegove kćerke Jelisavete, popisivao sve stvari koje je kupovao ili otuđivao. Tako i danas postoji popis srebrnine koju je kupio svojim novcem i potvrde o kupovini slike Nikole Pusena, kao i servisa iz Sevra, na aukciji u Parizu, kod aukcijske kuće "Šarpantje".

Postoje dokazi da je namesnik kupio i veliku biblioteku punu retkih knjiga u kožnom povezu, u Londonu, od Marije, sestre vojvode od Kenta.