Poštar ne nosi penzije svima

J. Ž. SKENDERIJA

27. 12. 2018. u 17:04

Поштар не носи пензије свима
Novi penzioneri od 2019. godine svoj novac moći će da podignu samo u bankama. Novinu donele izmene Zakona o PIO

SVIM budućim penzionerima koji radno mesto napuste od 1. januara poštar neće moći da donosi penziju na ruke, već će je isključivo primati preko tekućeg računa u banci. To znači da, ukoliko nemaju filijalu banke u svom mestu, moraće dva puta mesečno da putuju do najbliže ispostave kako bi podigli svoj novac.

U Srbiji od 1,7 miliona penzionera više od 400.000 čekove dobija dostavom na kućnu adresu. Druga opcija je ocenjena kao preskupa za državu, a kako bi se izbegla situacija da veliki broj najstarijih u istom trenutku bude oštećen, odlučeno je da se krene od novih korisnika. Ova mogućnost najavljivana je i pre dve godine, što je tada izazvalo veliko nezadovoljstvo javnosti. Izmena je sada ušla u septembarske dopune zakona o PIO, koje je usvojila Skupština Srbije.

Pročitajte još - Poštar više neće zvoniti za penzije

- Nisu krivi penzioneri što su odlučili da im novac donosi poštar, već činjenica da mnogi od njih žive daleko od gradova u kojima postoje ekspoziture banaka, a ima i manjih varošica u Srbiji u kojima nema otvorenih šaltera banaka - kaže Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera. - Čak i kada bi penzioneri želeli i hteli da imaju tekući račun, morali bi da idu u neki drugi grad da bi došli do svojih para. U toj situaciji oni se radije odlučuju na to da im penziju svakog meseca donosi poštar i isplaćuje na ruke. Veliki deo penzionera čak i ne ume da koristi bankarske usluge ili bankomat.

Isplatom “na ruke” ne gubi samo država, već i sami penzioneri. Oni zbog takvog načina isplate nisu u mogućnosti da podignu kredit ili da koriste čekove banke.

Kako naglašavaju u PIO fondu, ova izmenjena odredba iz Zakona o penziono-invalidskom osiguranju se ne odnosi na postojeće penzionere, koji su se već opredelili da primaju penziju na kućnu adresu ili putem šaltera isporučne pošte.

Pročitajte još - PRVA PRESUDA PROTIV PIO FONDA: Vraćaju umanjenu penziju?

Ranije su penzioneri prvi ček primali na kućnu adresu, a posle su se izjašnjavali na koji način žele da se ona isplaćuje.

RAČUN, PA PRIMANJE

NOVI penzioneri, koji će posle 1. januara primiti prvu penziju, potrebno je da filijali Fonda koja sprovodi postupak ostvarivanja prava dostave potvrdu banke u kojoj je otvoren tekući račun ili punomoćje kojim se ovlašćuje osoba za prijem penzije, kako bi im penzija bila uplaćena na tekući račun. U slučaju da podnosilac zahteva, odnosno budući penzioner, ne dostavi potvrdu banke o tekućem računu, Fond mu neće isplatiti novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije