Savet Evrope o nestalim bebama

V. C. S.

06. 12. 2018. u 07:28

Савет Европе о несталим бебама

Foto A.Stanković

Srbija još čeka na usvajanje zakona. Predlog u martu poslat u Skupštinu

SRBIJA je sprovela 90 odsto odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, mada još nije usvojila Zakon o nestalim bebama, konstatovao je Savet Evrope, koji ima nadzor nad sprovođenjem odluka Suda. Zato će na današnjem zasedanju Komiteta ministara SE biti na dnevnom redu izvršenje ove presude iz 2013. povodom predstavke Zorice Jovanović, i Komitet će javno saopštiti odluku.

SE je u saopštenju podsetio da je u martu već pozvao Srbiju da što pre usvoji pomenuti zakon, ali da mu srpske vlasti od tada nisu dostavile nikakve nove informacije. Telo za nadzor SE pozvalo je vlasti u Beogradu da preduzmu sve kako bi roditelji dobili informacije o sudbini svoje dece i individualnu odštetu.

U Ministarstvu pravde za "Novosti" su kratko podsetili da je predlog zakona o nestalim bebama Vlada uputila Skupštini 8. marta, a Ministarstvo je dalo i predstavnika u Komisiju za ispitivanje postupanja državnih organa u svim prijavljenim slučajevima nestale dece.


PROČITAJTE I: KOMISIJA ZA NESTALE BEBE: Roditelji hoće "zlatni glas"


Rad ove komisije međutim, kako saznajemo, već neko vreme je blokiran jer je došlo do spora između predstavnika dela roditelja i tužilaštva oko nadležnosti same Komisije.


BEZ DOGOVORA

Odlukom Suda u Strazburu iz 2013. Srbiji je naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović, čija je beba rođena kao zdrava u Ćupriji, u oktobru 1983, da bi tri dana kasnije navodno umrla. Zorica nije mogla da vidi telo deteta, nije dobila umrlicu, ni rezultate autopsije, niti je ikada stigao odgovor nadležnih šta se sa detetom desilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije