Ne centralama na Staroj planini

V. Ćirić

04. 09. 2018. u 21:55

Не централама на Старој планини

Briga Okupljeni građani u Pirotu poručili da ne daju prirodno bogatstvo

Građani na protestu u Pirotu tražili moratorijum na gradnju hidroelektrana. Korist bi imali samo investitori, a priroda bi bila uništena

SUDEĆI po velikom narodnom buntu usmerenom protiv izgradnje mini-centrala na Staroj planini i u celoj Srbiji, iskazanom na nedeljnom zboru u Pirotu, gde se okupio veliki broj građana, katastar od sedamdesetak malih hidroelektrana, čija je izgradnja planirana samo u ovom delu Srbije - odlazi u istoriju!

Jednodušna ocena velikog broja građana jeste da bi se izgradnjom ovakvih objekata nepovratno uništio park prirode "Stara planina", i da bi od toga korist imali samo pojedinci, tačnije investitori, koji bi za ove objekte i proizvodnju minorne količine struje iz obnovljivih izvora, bili još i subvencionisani.

Upravo zato, od nadležnih ministarstava se traži moratorijum na izgradnju ovakvih objekata na Staroj planini.

- Ukoliko se posle ovog skupa ne objavi moratorijum na izgradnju mini-centrala, sledeće ovakvo okupljanje je u Beogradu odnosno širom Srbije. Pozivamo ministra Gorana Trivana da dođe i vidi kako je Rakitska reka stavljena pod hipoteku - poručio je Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od inicijatora skupa i član Saveta mesnih zajednica dvadesetak staroplaninskih sela u čijim atarima je planirana izgradnja derivacionih centrala.


Pročitajte još - NE DAMO REKE: Protest protiv izgradnje MHE na Staroj planini (FOTO)


Na pogubne posledice ovakvih investicija, sa ovog skupa, na koji su došli aktivisti iz cele Srbije, ukazao je i dekan beogradskog Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, koji kaže da su MHE samo maska za bogaćenje pojedinaca. Ako pregradite sve reke na Staroj planini, ona će postati mrtva planina.

- Ovo je problem cele Srbije, u kojoj je planirano čak 850 ovakvih objekata, koji će uništiti najvrednije planinske tokove - kaže profesor Ristić i dodaje da bi doprinos EPS-u iz ovakvog sistema snabdevanja bio dva do tri odsto, a da su štete dugoročne i praktično nemerljive po lokalno stanovništvo i po celu zemlju.

Bunt protiv izgradnje MHE počeo je davno, ali je intenziviran proteklog Đurđevdana, kada se u staroplaninskom selu Pakleštica okupio veliki broj meštana koji su protestovali protiv izgradnje prve derivacione centrale u obližnjim Vladikinim pločama, tačnije u kanjonu koji je pravi dragulj.


KUPUJTE STADA

NA protestu u Pirotu je rečeno juče da svako ko želi da investira u ovaj deo Srbije može da kupuje stada ovaca, koza, goveda i da ih besplatno napasa po pašnjacima. To je jedina zdrava investicija od koje će svi imati koristi, pa i potencijalni vlasnik stoke koji bi, na primer, od države svake godine dobijao po sedam hiljada za svako grlo ovce i po dve hiljade dinara za jagnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije