BRUKA U BUDVI: Smetaju im Bećković i ćirilica, prekrajaju istoriju!

M. SEKULOVIĆ S. GREGOVIĆ

23. 08. 2018. u 21:02

БРУКА У БУДВИ: Сметају им Бећковић и ћирилица, прекрајају историју!

Foto M. Labudović

Festival književnosti "Ćirilicom" u Budvi, predstavnici DPS iskoristili za napad na poznatog pesnika. Optužili organizatore da udaraju na temelj države i da prekrajaju istoriju

DRUGI festival književnosti "Ćirilicom", koji je počeo u četvrtak uveče na trgu u budvanskom Starom gradu i trajaće do 3. septembra, u organizaciji Narodne biblioteke Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, imao je neuobičajen uvod.

Opoziciona Demokratska partija socijalista, pred gostovanje pesnika Matije Bećkovića na ovom festivalu 31. avgusta, "prisetila" se da je to "isti onaj Bećković koji ne priznaje državu Crnu Goru, njen jezik, pismo, istoriju niti ijedan napor uložen na putu ka boljitku i prosperitetu građana naše zemlje".

- Bećković Crnogorce naziva Montenegrinima koji ispunjavaju milom ono što je okupator pokušavao silom. Nije se libio ni da Crnogorce nazove šakom jada, te da kaže da je onima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ostalo još samo da promene pol - saopštio je budvanski ogranak DPS, "zaboravljajući" da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, a da je ćirilica pismo ravnopravno latinici, koja se napadno propagira u Crnoj Gori.

Predstavnici DPS oštro su kritikovali političke rivale Crnogorsku i Demokrate, koji su deo vlasti u Budvi.

Pročitajte još - TURCI RUŠE PREKRAJANjE ISTORIJE: U 15. veku Kosmet bez Albanaca; Čak ih nije bilo ni u severnoj Albaniji

- Predstavnici vlasti bi, da mogu, u potpunosti prekrojili istoriju po njihovoj meri. Međutim, kako im to ne može biti, pokušavaju prekrojiti sadašnjost praveći podele, šireći mržnju i postavljajući na pijedestal one poput Matije Bećkovića - kažu u DPS. - Poruka je jasna, vlast u Budvi udara u temelj države. Budva se trenutno suočava sa licemerima koji na perfidan način prave podele i jaz među građanima ne bi li bili sigurni da će na sledećim izborima uspeti da se zadrže na trenutnim pozicijama. Međutim, ne shvataju da će ih upravo ti potezi, zajedno sa ljudima poput Bećkovića, samo poslati u političku istoriju, kao one kojih niko neće hteti da se seća. Bećković je dokaz da vlast u Budvi ne želi ništa osim podela.

S druge strane, predsednik Opštinskog odbora Crnogorske u Budvi Miodrag Čučka kaže da Crnogorska nije učestvovala u organizaciji ovog festivala jer je celokupan program osmišljen pre odluke da i oni vrše vlast u Budvi.

I obeležavanje sto godina od kraja Velikog rata u Budvi bilo je predmet rasprave, Foto V. Kadić

- Što se tiče ćirilice, i ćiriličko i latiničko pismo učimo odmah u prvom i drugom razredu osnovne škole. Dobro nam je poznato i jedno i drugo pismo. Očuvanje oba pisma treba da bude zadatak svih koji vole i poštuju Crnu Goru.

Čučka ističe da je ćiriličko pismo sastavni deo crnogorskog identiteta, crnogorske državnosti i jezika, te da se članovi Crnogorske snažno zalažu za njeno očuvanje.

- Svako ko štiti ćirilicu od zaborava, samim tim štiti i priznaje crnogorsku nezavisnost, jezik i našu tradiciju. I drago nam je što su oni učesnici skupa "Ćirilicom" koji su osporavali nezavisnost naše države najzad prihvatili da treba svi zajedno da čuvamo državu Crnu Goru i njenu tradiciju - kaže Čučka.


BRIGA ZA PISMO JE BRIGA ZA KULTURU

Direktorka Narodne biblioteke Budve Mila Baljević kaže da bi osnovna poruka Festivala mogla da glasi: pišite ćirilicom! Ili, još bolje: pišite i ćirilicom!

- Zapravo, nema potrebe da isključujemo ćiriličko pismo i onda kad koristimo latinicu - kaže Mila Baljević. - Sve u istoriji tradicionalne Crne Gore nastalo je i napisano ćirilicom, i danas je naša briga za naše pismo istovremeno briga za sve nas, za našu kulturu. Svi se slažemo da je ljubav prema svom jeziku istovremeno ljubav prema svom narodu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

kordunas

01.09.2018. 21:33

@Običan radnik - Ma ljudi moji pustite Crnogorce da zive svoj zivot jer ovako ispada da zalimo sto su se odvojili od Srbije i to mi lici na onu narodnu "RANI KUCE DA TE UGRIZE".

PG-CG

23.08.2018. 22:28

Crna Gora nije Montenegro, već junačkosrpsko gnezdo! Ničija nije do zore sjala, paće, uz božju pomoć, proći i ovomontenegrinsko ludilo...

Mr Radomir Scepanovic

24.08.2018. 04:43

Smeta im i Njegos, i SPC i Srbija i srbi!Za njih su hrvati i siptari za bolju buducnost!Srecno!

Шумадинац

24.08.2018. 07:29

Матија Бећковић је својим делима већ уписао своје име златним словима у историју српског и црногорског народа. Зна се ко су прави црногорци. То су они који поштују и чувају од незаборава славне мојковчане. Потомци и поштоваоци тих јунака су оличење црногорског чојства и јунаштва. Они никада не би ништа лоше учинили човеку било које вере и нације. Вечна хвала мојковчанима и правим црногорцима! А ово данас што је на власти у Црној Гори.... па то ни помена није вредно. Поздрав из Србије!

konstatujem

24.08.2018. 21:04

@Шумадинац - Да се не заборави ни 1800 Србијанаца Дринске дивизије што кости оставише испод Скадра помажyћи Србима Црногорцима у опсади Скадра. На Мојковцу је пало око 200 људи и вечна им слава.

Вукман

24.08.2018. 08:37

Колико је црногорска олигархија крива за апсурдни сепаратизам, толико су и званичне власти од 2000. до данас криве за скривање догађаја у Ц. Гори. Од 1945, приликом стварања нових нација, осмишљена је матрица па су тако Црногорци истакнути по чојству и јунаштву кога фактички нема или га има али у истој равни као и код других Срба. Простор је мали за експликацију а све је почело од фалсификовања истине о пореклу и оспоравања чињенице о у једињењу 1918 тврдњом да је то била окупација -па тако 50 г

Komentator

24.08.2018. 21:01

@Вукман - Da da, Crnogorsko cuveno junastvo....samo sto je Sumadija jedno 200 puta krvavija, i sto su crnogorske bitke po 10-15 mrtvih, a sumadijske po 38 000 -40 000 mrtvih. Veliko junastvo, veeeeeliko..... Srbijanci oslobodili CG 1918 godine, toliko.

Đorđe

24.08.2018. 18:32

Šta vam više nije jasno??? Zar i posle dvadeset godina Srbi ne mogu da shvate da je režim u Crnoj Gori u potpunosti antisrpski raspoložen. Svoj identitet montenegrinstva grade na forsiranom antisrpstvu.Što više mrze sve što je Srpsko to bolje i brže napreduju u državnim strukturama.