Policija je sinoć zatvorila sporni "Omladinsko-patriotski kamp" na Zlatiboru, u kome su srpski i ruski veterani mališane iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore učili pružanju prve pomoći, preživljavanju i orijentaciji u prirodi, borilačkim veštinama...

PROČITAJTE JOŠ: PSIHOLOZI ZABRUNUTI ZBOG KAMPA NA ZLATIBORU: Kako to brinu "ratne igrice" na kompu, a kamp - ne?

Ovakav ishod posledica je brojnih medijskih napisa i istupa nevladinih organizacija, u kojima se sugeriše da je navodna "paravojna obuka" dece i mladih, starih od 12 do 23 godine, projekat "ruskih agenata željnih krvi" i da je reč o "skandaloznom projektu opasnom za decu". Zamerano je što deca nose replike pušaka i noževa, kao i što su obučeni u uniforme.

PROČITAJTE JOŠ: UNIFORMISANA DECA NA ZLATIBORU: Uče da pucaju i da se brane noževima

- Dali smo nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti - naglasio je ministar Stefanović, dok je policija u četvrtak, u večernjim časovima, već rasklapala opremu u kampu na zlatiborskom Tić polju.

- Prioritet je bio da se deca bezbedno vrate kućama, što je i učinjeno.

Zatim se o spornom kampu oglasio i predsednik republike Aleksandar Vučić.

- To nije Srbija kakvom želimo da se ponosimo. A ta deca su divna, treba da uče, da rade, da budu dobri vojnici, ali zna se kada je vreme za vojsku a kad je vreme za učenje i školu - poručio je Vučić.

Organizatori kampa, srpski i ruski vojni veterani, smatraju da 10 devojčica i 34 dečaka iz tri države nisu bili ugroženi na bilo koji način, naprotiv. Podršku održavanju kampa dao je i Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina i stranke "Zdrava Srbija".

PATRIOTSKI CILj

- CILj kampa je da mladi razvijaju ljubav prema otadžbini, negovanju kulture i tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, da se upoznaju sa srpskom istorijom i da se druže sa srpskim i ruskim veteranima - reči su Željka Vukelića, predsednika Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.