FORMIRANjE timova za borbu protiv narkomanije počeće već sledeće nedelje, potvrđeno je "Novostima" u Ministarstvu zdravlja. Ovu inicijativu pokrenuo je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, nakon tragičnae smrti troje mladih zbog prekomerne doze narkotika. Za taj program dobio je podršku kolega u Vladi Srbije.


PROČITAJTE JOŠ - U KRAGUJEVCU SAHRANjENA DEVOJKA (17) KOJA SE PREDOZIRALA: Marija ispraćena na večni počinak

Timovi koji će od septembra posećivati škole biće sastavljeni od iskusnih psihologa, psihijatara, policajaca i tužilaca. Lončar je najavio da će stručnjaci, između ostalog, deci pokazivati slike uživalaca droge, kao i da će biti zakupljeni termini na nacionalnim televizijama namenjeni edukaciji roditelja. Roditeljima će objašnjavati kako izgledaju narkomani, kako da prepoznaju da li im se deca drogiraju, kakve su posledice...

Ministar je najavio i da će motivisati decu da bez posledica prijave narko-dilere u svom okruženju.


PROČITAJTE JOŠ - STRAVIČNA SMRT DEČAKA, ROĐAK TVRDI: Naš Jovan je ubijen ekstazijem!

Inicijativa njegovog kolege iz Vlade za Mladena Šarčevića, ministra prosvete je "kucanje na otvorena vrata". On za "Novosti" kaže da se škole, u okviru svojih ovlašćenja, uveliko bave prevencijom narokomanije, ali da je to stvar u koju moraju više da se uključe roditelji. U tome će pomoći formiranje saveta roditelja na nivou opština, koje predviđa novi prosvetni zakon.

AKCIJA NE SME DA BUDE KAMPANjSKA KRIMINOLOG Zlatko Nikolić najavljene mere ocenjuje kao dobar potez. - Učinjen je dobar korak, ali akcija ne sme da bude kampanjska, da traje nekoliko dana - kaže Nikolić. - Veliki je zadatak na policiji, koja treba da poradi na obaveštajnim podacima iz podzemlja i da traži te priručne laboratorije iz kojih izlazi sintetička droga. To je njihov domaći zadatak, kako bi smanjili tenziju i strah među ljudima. Prema njegovim rečima, mladi mogu da vide na internetu posledice upotrebe narkotika, ali se često ne obaziru na njih.

Na časovima obaveznih predmeta, ali i kroz predavanja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, učenici mogu da se informišu o štetnosti droga. Šarčević, međutim, dodaje da zaposleni u školama nemaju zakonski osnov da testiraju decu na narkotike.

- Svako neobično ponašanje, sumnju da su dileri u blizini škole ili da je neko uneo narkotike u školu zaposleni odmah prijavljuju policiji. O bezbednosti dece brinu i školski policajci - objašnjava ministar Šarčević. - Od jeseni ćemo povećati broj psihologa u školama, koji se takođe bave prevencijom narkomanije.

I u MUP kažu da ulažu velike napore u prevenciju, informisanjem dece i mladih na temu svih opasnosti koje droga sa sobom nosi.

- U okviru programa "Osnovi bezbednosti dece" koji se sprovodi u svim četvrtim i šestim razredima u Srbiji, a čije uvođenje je inicirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, s ciljem da se deca na vreme upoznaju sa svim opasnostima koje vrebaju u savremenom svetu, policijski službenici UKP-a održali su ove školske godine na temu "Prevencija i zaštita dece od zloupotrebe opojnih droga i alkohola" skoro 9.000 predavanja - kažu iz Biroa za saradnju s medijima MUP.

Zlatibor Lončar Foto Tanjug

Osim ovog programa, u okviru projekta "Matura" održane su 934 tribine, kao i predavanja na temu prevencije zloupotrebe droga za nastavnike, srednjoškolce i njihove roditelje.