VEST da će od 1. oktobra u rubrici državljanstvo, u pasošima, umesto "srpsko" pisati "Republike Srbije" izazvala je burnu reakciju Odbora za standardizaciju srpskog jezika Srpske akademije nauka i umetnosti. Negodujući zbog te novine, pisali su predsedniku, premijerki i ministrima, upozoravajući na to da je ovaj potez jezički neutemeljen, ali i sporan u širem kontekstu.

PROČITAJTE JOŠ - Srpski pasoš mami svetske bogataše

"Srpsko" je zamenjeno "državljanstvom Republike Srbije" na zahtev koji je zaštitniku građana podnela Stranka za Sandžak.

PROČITAJTE JOŠ - Pravopis nije bitan

- Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi u Republici Srbiji, podvode se pod odrednicu "srpsko" i mi smo tražili da se to ispravi - obrazložio je tada predsednik ove stranke Fevzija Murić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prihvatilo je ovu preporuku ombudsmana i od jeseni više niko neće moći da ima srpsko državljanstvo u pasošu, već isključivo Republike Srbije. U Odboru za standardizaciju kažu, međutim, da su institucije potpuno pogrešno protumačile značenje prideva "srpsko", jer on ravnopravno znači da se nešto odnosi na Srbe ili Srbiju. I to je, objašnjavaju u pismu upućenom najvišim državnim institucijama, objašnjeno u zvaničnim rečnicima. Ni sa jednom katedrom za srpski jezik, institutom ili ovim odborom nije se konsultovalo povodom promene u putnim ispravama. Oni objašnjavaju da postoje kanadsko ili hrvatsko državljanstvo, ali ne i državljanstvo Kanade ili Hrvatske.

Predsednik odbora za standardizaciju srpskog jezika dr Sreto Tanasić upozorava na višegodišnje sistemsko brisanje prideva "srpski" gde god bi mogao asocirati na značenje pripadnosti Srbima.

- Državne institucije time svesno vrše nasilje nad srpskim jezikom, izlazeći u susret onima kojima pridev srpski u svim kontekstima i značenjima smeta - kaže Tanasić. - Ako Srbija hoće da bude saglasna celom kulturnom svetu, i državljanstvo treba da piše kao što ga piše sav taj kulturni svet. U suprotnom, teško je ne pomisliti da je u pitanju prezir prema srpskom imenu, odnosno samoporicanje srpskog imena u samoj Srbiji. Možda je potrebno pokrenuti i inicijativu za donošenje zakona o zaštiti srpskoga imena, budući da neće proći mnogo vremena a da Bošnjaci ili neka druga nacionalna manjina u Srbiji ne zatraže da se promeni i sam naziv države Srbije, jer i on, poput "srpskog državljanstva", asocira na Srbe?!

Foto Z. Jovanović


GRAMATIČKI NEDOPUŠTENO

DA bi se u nazivu izbegla neželjena reč "srpski", u nazivima institucija i organizacija koristi se "Srbija", što je, objašnjavaju u Odboru, gramatički nedopušten oblik. Kao primer navode Radio-televiziju Srbije, Puteve Srbije, Železnice Srbije, Poštu Srbije, Vojsku Srbije... Ispravno bi bilo, objašnjavaju, da se zovu srpska ili srbijanska vojska, pošta, železnica...