Nastavnici više neće moći da organizuju privatna putovanja

Tanjug

10. 04. 2018. u 12:47

Наставници више неће моћи да организују приватна путовања

Ilustracija / Foto: A. Stevanović

Nastavnici više neće moći da organizuju privatna putovanja za učenike u školama, predviđeno je novim Pravilnikom o đačkim ekskurzijama, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević
Nastavnici više neće moći da organizuju privatna putovanja za učenike u školama, predviđeno je novim Pravilnikom o đačkim ekskurzijama, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je dodao da je na direktoru osnovne škole "Karđorđe" da sagleda da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nastavnice koja je učenike te škole vodila na privatno putovanje za Uskrs u Amsterdam.

"Po novom pravilniku svaki od nastavnika će morati da traži dozvolu od uprave škole ukoliko želi da organizuje nešto sa školskom decom u protivnom biće kažnjen", rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.
Pročitajte još - Kazna zbog Ulice crvenih fenjera

On kaže da su privatna putovanja koje nastavnici organizuju sa roditeljima postala nepisano pravilo, da je slučaj iz OŠ "Karađorđe" otvorio "Pandorinu kutiju".

Podseća da je važno gde je takvo putovanje ugovarano, te ukoliko je nastavnica to radila u školi direktor mora da pokrene disciplinski postupak.

Pročitajte još - Đaci među "crvenim fenjerima"?

"Postoje procedure, javne nabavke u organizovanju ekskurzija. Ukoliko skupite grupu dece vi ste zaobišli sve moguće procedure i napravili sebi posao. Ovde je interes dnevnice i zarade, a ne bezbednost dece", rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao da je odgovornost na direktorima škola i ako zna i ako ne zna da nastavnici organizuju takva putovanja.

foto Tanjug


"Ako nastavnik to radi, a da direktor ne zna, onda je problem sa direktorom. Ako direktor zna, a žmuri na jedno oko, onda je u dilu sa nastavnikom, jer će mu možda ovaj sutra dati većinu na reizboru. E to više neće moći", naglasio je ministar.

On je dodao da škole mogu legitimno da organizuju ekskurzije, studijske programe preko Tempus kancelarije, Erazmus plus projekata.

"Direktor škole će snositi velike posledice, kao što će snositi posledice ako ne prijavi nasilje. Ako 15 njih budu smenjeni zbog takvih propusta , onda će i drugi stati na crtu", zaključio je ministar.

LOPTE ZA SVE OSNOVNE ŠKOLE U SRBIJI

Sve osnovne škole u Srbiji dobiće lopte za fudbal, rukomet, odbojku i košarku, a cilj je sprečavanje gojaznosti kod dece i popularizacija sporta.

Za oko 1.200 škola u Srbiji namenjeno je oko 7.000 lopti.

Lopte su donacija kompanije Marbo Produkt, a ugovor su u utorak potpisali direktor te kompanije Nenad Miščević i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar prosvete naglasio je da je svaka donacija važna, da je u sklopu reforme obrazovanja težište na mnogim agendama a jedna od njih je sport.

foto Tanjug


"Profesionalne lopte su nešto što je uvek potrebno školama", rekao je Šarčević i dodao da će broj lopti koje će škole dobiti zavisiti od broja učenika.

Generalni direktor kompanije Marbo Product Nenad Miščević da je cilj da se ovom donacijom promoviše sport, rast i razvoj dece na principima zdravih stilova života.

"Popularizacija sporta je najbolja i borbi protiv gojaznosti", rekao je Miščević i dodao da će osim škola u Srbiji lopte dobiti i sve osnovne škole u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

dd

10.04.2018. 21:03

Ministre, u svoje slobodno vreme, van škole, nastavnici bi trebalo da budu slobodni u izboru aktivnosti. To nisu ekskurzije niti rekreativna nastava. Roditelji prepuštaju svoju decu nastavnicima zbog njihovog iskustva i ozbiljnosti. Na tim putovanjima nema incidenata kao na ekskurzijama. Ja sam rado slala dete u nekoliko evropskih zemalja jer ja sama nikada ne bih mogla da ga povedem. A odgovrono tvrdim da su neka od tih putovanja jeftinija od ekskurzija koje organizuju škole.