KVALITET programa se nije pogoršao, već se poboljšao - odgovara Dragan Bujošević, direktor RTS, na kritike koje mu je otvorenim pismom uputio snimatelj Vasko Vasović. On negira i optužbe da od oko 3.000 zaposlenih u javnom servisu polovinu čine rukovodioci, njihovi pomoćnici i zamenici.

Pročitajte još: Deo zaposlenih nezadovoljan stanjem na RTS

Direktor javnog servisa kaže da je RTS 2014. godine, kada on nije bio na čelu, sa budžetom od 96 miliona evra snimio 23 sata novog serijskog programa i da je napravio gubitak od 18,4 miliona evra, dok je pod njegovim rukovodstvom 2016, sa budžetom od 80,7 miliona evra, snimio 88 sati novog serijskog programa i ostvario dobit od 12 miliona evra.

- Toliko o troškovima, rasipništvu, neradu i ostalim tricama i kučinama - kaže Bujošević za "Novosti". - Uveli smo mnoge nove emisije, urađeno je nekoliko izuzetnih dokumentarnih emisija i ciklusa, televizijski film, konačno smo uradili i nekoliko zapaženih serija koje su podigle kvalitet serijskog programa u Srbiji. Počeli smo da kupujemo najbolji i najsvežiji strani filmski i dokumentarni program. Taj kvalitet prepoznali su gledaoci, i zato je RTS prošle godine bio najgledaniji 360 dana, što se nikada u istoriji nije dogodilo. Do gledanosti je RTS došao kvalitetom programa.

Pročitajte još: Bez parnice ništa od vraćanja para od penzije

Jedan od sindikata u javnom servisu upozorio je i na netransparentnu raspodelu varijabila, te da se ne zna prema kojim kriterijumima se svakog meseca troše milioni za nagrađivanje zaposlenih. Bujošević objašnjava da je u RTS visina stimulacija na platu određena kolektivnim ugovorom, koji je on zatekao i nije menjao, a i da bi to uradio, potrebna je saglasnost sindikata. On se pita i zašto to nekome sada iznenada smeta, a nije mu smetalo prethodnih 14 godina. Objašnjava i da finansije u RTS svake godine proveravaju interna, državna i nezavisna revizija.

- Postoji zahtev sindikata da se poveća osnovica plate za 10 odsto i za po 100 odsto regres i topli obrok. Sindikati, inače, imaju stav Ministarstva finansija da nikakve promene plata ne dolaze u obzir dok je na snazi Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada, kojim su plate na RTS umanjene za 10 odsto - napominje Bujošević.

TUŽBE ZBOG PLATE

DEO zaposlenih u RTS i RTV najavio je tužbe jer su im plate umanjene za deset odsto istovremeno kada i zaposlenima u javnim službama. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, predstavnici Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" ocenili su da je umanjenje plata nezakonito. Oni smatraju da bi javni servisi, s obzirom na to da imaju i sopstvene prihode, njima trebalo sami da raspolažu. Navedeno je da je 30 zaposlenih u RTS već podnelo tužbe, a da će isto učiniti 200 radnika RTV.