Novo ime za čak 47.000 ulica

J. Ž. SKENDERIJA

19. 02. 2018. u 19:02

Svaki objekat u našoj zemlji, u kome se živi ili radi, do kraja godine konačno će dobiti kućnu adresu i broj

Ново име за чак 47.000 улица

Foto P. Milošević

DO kraja godine svi građani Srbije dobiće kućnu adresu i broj i na taj način će oko 2,7 miliona građana konačno dobiti ispravna dokumenta. Iz papira će nestati nepostojeće ulice, duplirane adrese, a kućni broj više neće moći da se vodi pod oznakom “BB”. Svaki objekat u kome se živi i radi od 1. januara 2019. godine moraće da ima tačnu i potpunu adresu.

Sve ovo biće omogućeno kroz projekat ažuriranja adresnog registra, koji je najpre kao pilot projekat sproveden u Loznici, a zapošljavanjem 30 novih eksperata počela je njegova realizacija i u čitavoj Srbiji. Projekat je pokrenut na inicijativu bivše ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a sada predsednice vlade Ane Brnabić.

- Država će izdvojiti pet miliona evra kako bi se obezbedilo da sva naselja u Srbiji dobiju table sa nazivima ulica i kućnim brojevima - rekla je Brnabićeva.

Najveći problemi su, kako objašnjava Vesna Protulipac, šef odseka za adresni registar u Republičkom geodetskom zavodu, turistička i vikend-naselja poput Kopaonika, Fruške gore, Golupca, Velikog Gradišta, Zlatibora, Aranđelovca, Čajetine...

- U Srbiji ima oko 4.700 naseljenih mesta u kojima nedostaje u proseku po 10 imena ulica, pa tako dolazimo do zaključka da nam je neophodno oko 47.000 novih adresa - kaže Protulipac. - U Loznici je, primera radi, na postojećih 620 u registru ubeleženo još 670 novih.

Naša sagovornica naglašava da u svakoj lokalnoj samoupravi postoji komisija za imenovanje ulica, a Republički geodetski zavod (RGZ) izrađuje elaborat uličnog sistema, odnosno dokumentaciju na osnovu koje komisija predlaže nove nazive ulica.

- Ovaj posao je poveren RGZ zato što mi imamo geoprostorne podatke, ortofoto snimke, kao i opise parcela preko kojih idu određene ulice - kaže naša sagovornica. - Kada se nova imena objave u “Službenom glasniku” onda se beleže i u adresnom registru. Tada sledi faza utvrđivanja kućnih brojeva, a zatim se kreće sa obeležavanjem na terenu, odnosno postavljaju se table sa nazivima ulica i kućnih brojeva.

Posle toga svi organi su dužni da preuzimaju podatke iz adresnog registra RGZ.

- Ažuriranje adresnog registra je još jedan od velikih koraka u pravcu uvođenja reda u državi i modernizaciji državne uprave u Srbiji - istakla je premijerka Brnabić. - Na ovaj način će građanima i privredi biti omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država.

Nadležni obećavaju da će građani imati dovoljno vremena da promene lična dokumenta, odnosno svako će adresu menjati po njihovom isteku.

TRI MILIONA BEZ ADRESA

ADRESNI registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara. Za njegovo održavanje je nadležan Republički geodetski zavod. Prema procenama, više od tri miliona građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je oko 2,7 miliona prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Cika Mile Demic

19.02.2018. 19:18

Predlazem da moj sokak u Homoljskom selu Aljudovu dobije ime Ivan Babejic a broj da bude 1 !

Влајко

19.02.2018. 19:54

За ово сам се залагао још пре 15 год у својој месној заједници у селу Опарићу.На такав предлог ,скоро сви су ми се смејали.Ово је требало давно да буде урађено.

035

19.02.2018. 20:03

Treba prestati sa nazivima ulica po znamenitim ljudima , nemoguće je uskladiti značaj ulice i ličnosti , pogotovu zbog promene ukusa komisija i smene vlasti . Koja je počast imati ulicu , ako si zaboravljen ?

рашинац св

19.02.2018. 20:09

надао сам се да ће то бити тамо 4220године, јер никога то не интересује више од 100+година.

Rade čobanin

19.02.2018. 20:38

Ne pročitah ništa šta je s'nama što živimo u selu pa nemamo ulicu.Da li ćemo i mi biti upisani negde kao stanovnici zemlje nam Stradije?

N.R.

19.02.2018. 20:57

Ma malo morgen!Moja ulica ima ime i broj već 30 godina,račune nam šalju na Braće Jerkovića umesto Braće Jugovića,nemamo asfalt i obećavaju ga 40 godina.Pored toga ulica nigde nije uvedena pravilno na kartama,na Googlu mapama,čak i ne postoji?Kada ih pitamo da isprave na uplatnici pogrešno ime ulice,kažu nije to tako lako i to traje već 5 godina!Šta je tu teško majke im ga...Eto,radi se upravo o Loznici koju hvalite u tekstu kako se nešto radi a inače je sve u rasulu..

superhik otmi sirotinji daj bogatima

19.02.2018. 21:23

nema vise kredita opljackan narod za sve ostalo još ceđenje da se otme narodu još po 3000dinara za dobijanje kucnog broja I onda menjanje svih dokumenata od pasoša do licnih karata to su milijarde evra u neciji privatni džep moje selo bogu iza nogu ali dobice ulice I kuce brojeve sve placamo I onda moramo da menjamo dokumenta jer decenijama je pisalo selo ili bb nova pljacka u režiji sns setite se ovoga kada budete držali glasacki listic moji srpcici

ptt

20.02.2018. 15:39

znate li da najveći posao u selima oko svega ovoga rade poštari jer jedini znaju ko gde živi a niko da nas pomene.

Aleksandar

19.12.2018. 20:59

Molim vas da svuda, posebno u Beogradu uklonite table sa nevazecim nazivima, da ostanu samo table sa vazecim nazivima, kao i da ispravite pravopisne i gramaticke greske na mnogim tablama. Situacija je ocajna! Hvala!