600 mališana godišnje oduzme se porodicama

J. Ž. Skenderija

14. 02. 2018. u 22:02

Ukupno 6.403 dece u našoj zemlji živi u hraniteljskim kućama. Može li siromaštvo da bude razlog za oduzimanje?

600 малишана годишње одузме се породицама

Shutterstock

SVAKE godine oko 600 mališana u Srbiji se iz bioloških izmešta u hraniteljske porodice i u ovaj broj ulaze samo oni koji prvi put napuštaju porodice. Spisak je mnogo duži kada mu se dodaju sva deca koja su poslednjih godina umesto sa svojim roditeljima nastavila život sa hraniteljima i njih je 6.403.

Jedno od takve dece je i mali Nikola iz okoline Mladenovca koji je iz doma majke Gorice Milojković izmešten posle samo 20 dana od porođaja. Centar za socijalni rad iz Mladenovca je objasnio da Milojkovići nemaju uslove da odgajaju dete, jer je kuća u kojoj žive ruinirana, iako su zbog malog Nikole uslovi znatno poboljšani. Majka oduzetog novorođenčeta je, inače, osoba sa smetnjama u razvoju.

Razloga zbog kojih moraju da napuste porodice je mnogo, međutim, najčešće se to dešava uz saglasnost roditelja i pripremu za smeštaj, dok ima i slučajeva urgentnog smeštaja bez njihove saglasnosti, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Siromaštvo, tvrde, nikada nije jedini razlog oduzimanja mališana, kao što se poslednjih dana u javnosti spekulisalo kada je u pitanju slučaj bebe iz okoline Mladenovca.

Dobrila Grujić, stručnjak za hraniteljstvo, kaže za "Novosti" da je svima koji danas gaje decu neophodna podrška u njihovom vaspitanju. Deca u Srbiji se, smatra ona, nikada ne smeštaju u hraniteljske porodice zbog siromaštva, već uvek postoji neki drugi razlog. Ona ističe da bi najpre trebalo dati podršku biološkoj porodici u slučajevima kada nedostatak obrazovanja ili stečene navike mogu da dovedu u pitanje brigu o detetu.

- Kada se dete izmesti iz biološke porodice naš sistem toj porodici dalje ne pruža podršku u punoj meri - kaže Grujićeva. - Pitanje je i šta centri za socijalni rad mogu da preduzmu i omoguće da se dete nekad vrati svojim roditeljima. Da li će pomoći da se kuća renovira, kupi veš-mašina ili nešto treće? Posebno danas je neophodna edukacija roditelja, naročito onih koji imaju razvojne ili psihičke probleme. Takva njihova stanja mogu nesvesno uticati i na uslove u kojima dete odrasta.

TREĆINA SE VRATILA U PORODICE PREMA podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u toku 2016. godine iz hraniteljskih porodica se vratilo kod roditelja ili srodnika 35 odsto dece. Nezadovoljni izmeštanjem dece iz porodice roditelji mogu da se žale u roku od 15 dana Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Rok za rešavanje po žalbi u drugom stepenu je 60 dana, a broj takvih žalbi na godišnjem nivou je prilično mali.

Razlozi koji dovode do tzv. hitnih situacija odnose se na grubo zanemarivanje potreba dece od strane roditelja, kao što su fizička i zdravstvena zapuštenost, ostavljanje dece bez nadzora odraslih, isključenost iz obrazovanja, njihova izloženost fizičkom, emocionalnom, seksualnom, porodičnom nasilju ili različitim oblicima zloupotrebe roditeljskog prava kada se deca podstiču na prošnju ili krivična dela - tvrde u Ministarstvu.

Zakonsko je ovlašćenje i obaveza organa starateljstva da u ovakvim situacijama reaguje po službenoj dužnosti i privremeno smesti dete i bez saglasnosti roditelja, ukoliko proceni da to stepen ugroženosti deteta u porodici zahteva ili da će ostanak proizvesti trajne negativne posledice. Ove situacije se razlikuju od odluka vezanih za delimično ili potpuno lišavanje roditeljskog prava roditelja dece, koje isključivo donosi sud, na osnovu pokrenute tužbe za zaštitu prava deteta.

Roditeljstvo se, smatra Grujićeva, ne zasniva na novcu, ono podrazumeva nešto sasvim drugo, ali današnje majke i očevi imaju neke druge prioritete. Osnovne potrebe deteta u porodici moraju biti zadovoljene, ali mora da nam bude u interesu da se kod hranitelja ostaje što kraće dok se uslovi kod bioloških roditelja ne steknu, ali nažalost, često oni ostanu dok ne odrastu.

- Sa porodicom mora da se radi, a ne da se reaguje ad hok. Neophodni su nam programi podrške porodici, koji se ne zasnivaju na materijalnim stvarima - objašnjava ona.

I Zoran Polić, direktor Centra za socijalni rad u Priboju smatra da siromaštvo ne može i ne sme da bude razlog za lišavanje roditeljskog prava.

- Dete se izmešta kada je životno ugroženo - kaže Polić. - Svedoci smo, međutim, da danas u koji god da uđete centar samo se priča o nasilju. Centri za socijalni rad su postali kontejneri i svaki problem koji niko ne zna da reši pošalju nama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Lepalepovic

15.02.2018. 01:47

Pa zar se drzavi isplati da se igra sa tudjom decom. Zasto tim ljudima neda novac da bolje zive. Sa vasim igrama najvise pate deca. Oni vole svoje roditelje kakvi god da su. Pa i los covek moze da se popravi pod uticajima i predavanjima. Zemljo uzmi se u pamet. Zabrani zakonom iznosenja dece van zemlje zbog nataliteta. Sve nas manje ima

SuverenaAnonimka

15.02.2018. 07:20

Држава ствара сиромаштво - па одузима децу! Ви питате може ли то? Боже мој!

goca

25.09.2018. 00:45

@SuverenaAnonimka - Sad jos kad navuku zene na trce i cetvrto dete pa kad kazu nema novca. Koliko ce tad biti oduzete dece.

ZoZoNaC

15.02.2018. 08:02

Od tih mališana država pravi svoje kriminalce! Neki nestanu tužno je to ali valjda je sastavni deo života zato kada pokušaju da oduzmu nečiju decu ili dete isto bi bilo normalno da roditelji naprave pokolj krvoprolice sa tim haračima koji otimaju decu!! Daj bre platu i mogućnost za život i svi srecni!

Dile

15.02.2018. 10:18

Мајци ометеној у развоју одузели бебу од 20 дана.... Колико је познато, мајци се одузима дете само ако га она не жели или ако се докаже да је опасна по дете. Ово је случај где је потребна трећа блиска особа и помоћ мајци, а не нацистички приступ.Народе, ослобађамо се нациста, док је још на време!

cvrcak

15.02.2018. 11:23

u pitanju droga ako su roditelji drogiranti treba uzeti odmah jel deca stradaju, svaki oblik zavisnosti kod roditelja nije pogodan za odgajanje dece. maltetitanje i agresivnost nikako , ne mpgu nesto da shvatim-citam uzimaju decu a ovde vidim dete umrlo od hladnoce zbog roditeljske nebrige ali i socijalne sluzbe...pa koja deca se onda uzimaju ako ovo dete nije zbrinuto na vreme. ???Svima je poznato da se neka deca sklanjaju za potrebe drzave , sto opet nije ok....

v

16.02.2018. 10:46

znaci zato hraniteljske porodice dobijaju pare a pravi roditelji ostaju bez posla ? da se namiri evropska kvota janjicara ?