Male boginje opomena da se mogu vratiti zaboravljene bolesti

Tanjug

utorak, 23. 01. 2018. u 17:33

Мале богиње опомена да се могу вратити заборављене болести

Foto Tanjug

Nepoverenje u vakcine i smanjen broj umunizovane dece doveli su do toga da se zaboravljene, zarazne bolesti ponovo vraćaju u Srbiji, a jedna od njih su male boginje
Nepoverenje u vakcine i smanjen broj umunizovane dece doveli su do toga da se zaboravljene, zarazne bolesti ponovo vraćaju u Srbiji, a jedna od njih su male boginje.


Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je od malih boginja obolelo 1.255 ljudi, a troje je umrlo zbog komplikacija bolesti.

Lekari upozoravaju da su male boginje došle kao opomena i da u Srbiju mogu da se vrate mnogo opasnije, zaboravljene, zarazne bolesti ukoliko se bude smanjivao broj vakcinisane dece.


PROČITAJTE JOŠ: Niš: Primljen pacijent sa upalom mozga zbog malih boginja

"Male boginje su došle kao neka vrsta opomene šta može da se desi kada odustanemo od vakcinacije", kaže za Tanjug imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Podseća da su određene zarazne bolesti eliminisane vakcinacijom, ali nisu iskorenjene i da mogu da se vrate. Iskorenjene su samo velike boginje i tu nema potrebe više za vakcinacijom.

"Sve ostale bolesti koje vakcinacija sprečava potencijalna su pretnja ako prestanemo da vakcinišemo. To su veoma opasne bolesti koje su odnosile veliki danak u ljudskim životima ili su ostavile veliki broj ljudi sa trajnim posledicama", naglašava Janković.

Potencijalna pretnja su dečja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hemofilus influence, tuberkuloza, hepatitis B, rubeola, zauške...

PROČITAJTE JOŠ: Lončar: Vakcinacija neophodna, boginje nisu političko pitanje


MMR vakcina, koja se daje deci sa navršenih godinu dana života, štiti mališane od malih boginja, ali je zaštita i od rubeole, zaušake. Interesantno je da se u Poljskoj već zabeležena masovnija pojava rubeole.

"Rubeole su opasne za plod ako se infiocira trudnica. Zauške, takođe, mogu izazvati komplikacije kod oba pola, ali su posebno opasne za dečake jer mogu izazvati sterilitet", kaže Janković.

Roditelji su, kako kaže ,zbunjeni kontradiktornim informacijama, da li je vakcina bezbedna, da li preti veća opasnost od nje nego od zaraznih bolesti.

"Dilema nije racionalna, ali roditelji nisu krivi kada dobijaju kontradiktorne informacije. Kada se naučni dokazi osporavaju koristeći argumente koji naučno nisu održivi, koji se mogu opovrgnuti", naglasio je on.

Podseća da su milioni života sačuvani zahvaljujući vakcinaciji i da je ona donela samo dobrobit čovečanstvu.

Epidemiju je moguće zaustaviti samo vakcinacijom, a Janković kaže da je ona već značajno ublažena jer se ponovo vraća poverenje i ponovo podiže obuhvat dece vakcinacijom.

"Još je preostalo u predškolskom uzrastu dosta dece koja nisu vakcinisana. Mislim da je vreme da se od toga apsurda okrenemo ka racionalnoj odluci", naglasio je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vlada Legenda

23.01.2018. 18:11

Vrlo bitna stvar,a na šta ovi naši kasapi ne obraćaju pažnju, je da vakcine treba da primi samo potpuno zdravo dete!Dete koje nije zdravo,a primi vakcinu,pogotovo MMR,rizikuje ozbiljne štetne posledice,kao što se desilo mom detetu pa je oboleo od disfazije!Strahota kakvo nam je zdravstvo!