Počela jezička borba borkinja i stručnjaka

Ivana Mićević

nedelja, 08. 10. 2017. u 14:04

Почела језичка борба боркиња и стручњака

Ravnopravnost Vojnik je vojnik, u oba roda Foto M. Labudović

Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnost otvorio bolno pitanje. Gramatički muški rod nikako ne diskriminiše žene

DA li bi ležeća policajka bila rodno ravnopravniji naziv? Ispunjavamo li društvene norme ako žene nazivamo vatrogaskinjama, logopetkinjama, vozačicama, urološkinjama ili lovkinjama? Treba li, rame uz rame sa "Marko i Ana su došli", uvesti i "Marko i Ana su došle" ili izmisliti neki novi glagolski oblik?

Sve ovo su pitanja koja je pred lingviste "bacio" Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti. On insistira na rodno osetljivoj upotrebi jezika, a zbog nesuglasica među ministarstvima i dalje čeka saglasnost Vlade Srbije i ulazak u skupštinsku proceduru. Slične obaveze u poštovanju polnih razlika, kada je reč o titulama i zanimanjima, usvojene su i važećim zakonom iz 2009. godine, što je iznedrilo borkinje i psihološkinje, ali jezik se i dalje opire većini neologizama, izvedenih da bi se poštovala rodna različitost u izražavanju.

Lingvisti objašnjavaju da gramatički rod nema polno obeležje, te da nije reč o diskriminaciji žena ako se nazivaju profesorima ili vojnicima. U nekim jezicima, poput engleskog, postoji čak tendencija da se izbegavaju ženski oblici (glumac/glumica), upravo da ne bi bilo doskriminacije. Koristi se muški oblik, koji se smatra neutralnim.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman za Skupštinu: Ministarstvo negoduje, Vlada usvaja zakon


Prof. dr Božo Ćorić sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu smatra da jezička pitanja ne treba stavljati u okvire državnih zakona. Objašnjava da su gramatički i prirodi rod povezani samo u određenoj meri.

- Za jezičke stručnjake problem praktično ne postoji, budući da su nazivi tipa docent, stručnjak, gramatičar, urednik ili spiker neutralni u pogledu pola i ne mogu, kao takvi, biti potvrda jezičke diskriminacije. Oni impliciraju i žensko i muško u isto vreme - objašnjava prof. Ćorić, i dodaje da u jezičkom sistemu postoje mnoge kategorije u kojima se gramatički rod ne ponaša u skladu sa željama zagovornika rodne ravnopravnosti.

BABAC I TEČICA POJEDINI žargonski izrazi za zanimanja postoje samo u ženskom rodu, jer su ih nekada tradicionalno obavljale samo žene. Takav je slučaj sa babicama i tetkicama. Kako danas ima i muških babica, ali i tetkica, postavlja se pitanje treba li i oni da dobiju nazive koji bi zadovoljili ravnopravnost polova i da li bismo ih u tom slučaju zvali - dedica/babac ili tečica?

Naš sagovornik objašnjava da srpski jezik ima relativno bogate mogućnosti za pravljenje polno određenih naziva za zanimanja i zvanja, a to potvrđuju primeri od najstarijih vremena, poput bog-boginja. Objašnjava da su, jezički gledano, izrazi poput borkinja i stručnjakinja sasvim ispravni, a da li će dobiti široku primenu u praksi zavisi od korisnika jezika.

Stav prof. dr Predraga Pipera, dopisnog člana SANU, jeste da jezičke promene treba pratiti i objašnjavati, a ne treba ih izmišljati. Jezik sam stvara reči koje su mu potrebne, te će se, smatra on, broj imenica ženskog roda za zanimanja i zvanja postepeno povećavati.

- Kada bi za svaku imenicu muškog roda za zanimanje i funkciju morala postojati imenica ženskog roda, to bi značilo da se u srpski jezik uvodi nova gramatička kategorija pola, odnosno rodne pripadnosti - smatra ugledni filolog. - Moglo bi se otvoriti pitanje da li će u tekstu prvo pisati imenice muškog ili ženskog roda ili će se njihov redosled rotirati tako da nijedan pol ne bude zapostavljen. Pitanje bi bilo i koji bismo gramatički oblik imenice koristili kada ne želimo da ističemo pol osobe o kojoj je reč, ako oblik muškog roda ne bi više bio podoban za neutralnu upotrebu.

Termini potrebni za preciznije izražavanje stvaraju se spontano, a tek potom ulaze u rečnike. To što ih tamo još nema ne znači da su nepravilni. Tako je i sa ženskim oblicima naziva zanimanja. Mnogi oblici nastajali su i odlazili u istoriju zajedno sa pojavama koje su obeležavali.

Zorana Mihajlović: Nismo rođene samo za varjaču i kecelju

Akademik Miro Vuksanović, govoreći o rodnoj ravnopravnosti u jeziku, ukazuje na druge probleme, koje označava znatno većim od toga da li će imenice muškog roda dobiti ženske "parnjake":

- Ako je na visokom mestu odlučeno i u nekakvo poglavlje uneseno da svaki Srbin mora da se zove Srpkinja, sigurno će tako da bude. Lako ćemo to pitanje i otvoriti i zatvoriti. Ionako smo u opštem metežu istih i različitih polova. Nastala je trka ko će pre da postane - ono što se ište. Sve je manje Srba koji imaju znak hrabrosti iz poznate izreke. Kao da smo omekšali u svemu. Dakle, ako žene hoće da sve imenice muškog roda dobiju ženske oblike, posao im je suvišan. To se već dogodilo.

Zato bi trebalo, smatra akademik Vuksanović, osnovati nekoliko pokreta za zaštitu muškosti, jer je muškost otišla među najmlitavije reči u srpskom jeziku:

- To se vidi po znatno manjim brojevima na popisima stanovništva i po broju osnovnih škola koje se zatvaraju. I trebalo bi istovremeno osnovati veliki pokret za zaštitu žena koje rađaju decu, jer su žene koje rađaju nepoznate imenice ženskog roda zaštićene toliko da hoće da ozakone i kažnjavanje kocem i novcem. Dok se budemo pogađali kako ćemo od muškog naziva silom i milom da stvorimo ženski naziv, nećemo ni primetiti da to neće imati ko da koristi. Naš problem je iščezavanje, a ne pitanje da li će kukurek biti i kukureka.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Milan

08.10.2017. 14:35

Da li ja sanjam ili stvarno čitam ovo? Srpski muškarci pod hitno da se samorganizuju i upotrebe svoju evolucionu prednost (snaga i inteligencija) i da Srpskim pomahnitalim ženturačama pokažu ko kosi, ko vodu nosi i čija je livada. Ako neće milom da se povinuju, upotrebiti otvorenu silu, pa i smrtonosnu po potrebi. Prvo, ukinuti im pravo glasa i drugo, ukinuti im poslovnu sposobnost i pravo na samostalno odlučivanje i posedovanje imovine te im dodeliti muškog doživotnog staratelja.

Crni Milane

08.10.2017. 18:24

@Milan - Muskarac sam i iskreno se nadam da se samo salite i pokusavate da budete ironicni. U suprotnom, kao otac dve cerke i sina plasio bih se za njihovu budicnost u drustvu u kojem se za bilo sta pitate vi i oni sto vam dadose pluseve. Molim vas, recite da se salite ili da mi normalni odmah sklanjamo zensku decu iz Srbije.

Утеривач

08.10.2017. 15:00

Водичкиња, ловкиња, руководилица!? Јел` то из хрватског "новоговора"? За Бога милога оставите језик!! Које то измислиo/ла?! Наш народ каже : "Зови ме лонцем али ме немој разбити" и показује да је безгранично паметнији од "квазипаметних" оваквих законописаца!

vukojica

09.10.2017. 03:50

@Утеривач - Tako nesto su uradili i hrvati u poslednjih 20 godina i unakazili jezik, pa ako su oni iskompleksirani da im se jezik razlikuje od srpskog sto mito isto radimo i izvitoperujemo jezik, jeli to po Vuku?

Шатор

08.10.2017. 15:08

Ха ха ха ове расправе ме увијек развеселе. Таман смо рјешили свд проблеме и сад да и обо распетљамо, а проблема заправо нема. Нека боркиње рјеше да не бацају смеће поред контејнера и сличне будалештине, а језик не може на силу да се рјешава. Ако људи (а то су мушкарци и жене јелте?) почну да тако говоре свакодневно, то ће се рјешити тако. Али да мене неко сад тјера да говорим Боркиња , па Ђе то има? :)

mm

08.10.2017. 16:00

e ako mi ovo ne resi sve probleme, nista nece. ovo je sve beskorisno kao i ono malo sto su do sad uradili

e moje žene zabavljaju vas kozmetikom

08.10.2017. 16:28

Marko je došao i Ana je došla i ko kaže drugačije krši zZakon o rodnoj ravnopravnosti. Za to vreme toliko manje plate za žene za isti posao nisu predmet zakonskih promena i izjednačavanja.

Ник Ћулибрк

08.10.2017. 16:35

Видим ја ту још један вид дискриминације. Зашто увек за примере користите позиве за које су потребне високе школе? Овом глупошћу морају се обухватити и све машинбраварке, аутолимарке, заваривачице...Или можда је боље да због убрзане индустријализације и роботизације српске привреде укинемо и мушке облике ових речи?

Vidoje

09.10.2017. 01:25

@Ник Ћулибрк - "Зашто увек за примере користите позиве за које су потребне високе школе?" I uopšte samo ono što je pohvalno i pozitivno. Nešto ne vidim da se trude da nadju ženske dublete i za "lopov", "ubica", "zlikovac" i slično. To je, valjda, rezervisano samo za muškarce?

'rodna ravnopravnost' je neproverena glasina, u prirodi ne postoji

08.10.2017. 18:45

zapadna izmišljotina .. Dati feministkinjama rodna imena pod hitno! Hoću da deca znaju i to je njihovo elementarno pravo - da li pilotira čovek pilot ili čovekinja pilotica.. to što time samo produbljuju i ističu razlike postižući upravo suprotno od onoga što su naumile, samo pojačava kontrast i lepotu paradoksa ..emancipovano izbezumljenje, NEK SE ZNA KO JE KO, BITNE RAZLIKE DEFINITIVNO POSTOJE - kolko god se upirale, bog i boginja, svetac i svetica, kao ni konj i kobila NIKADA ISTO BITI NEĆE.

Dorijan

08.10.2017. 19:19

Trebalo bi da Akademija Nauka predloži i sastavi priručnik za korišćenje u svakodnevici.Na taj način bismo izbegli mnoge nejasnoce.

Logic

08.10.2017. 19:26

Opet moram da dižem glas u zaštitu muškog dostojanstva; uvreda je reći za muškarca koji obavlja posao babice - BABAC. Ta reč označava nadrndanu staru ženu: muška babica je BABIČAK, (Inače, školska deca su na najprirodniji način mukarca higijeničara oslovljavala sa ČIKICE. .

Maks

08.10.2017. 20:20

....evo im jos na spisku drvosecica,drvocrpacica,ratarkinja,molerkinja,vozacica...toliko je smessno da je cak i zalosno...bolje da im se omoguci da rade i da im poslodavci neprete otkazom kada pozele da postanu majke,da im se omoguci skraceno radno vreme dok su deca mala...nego pisati gluposti da li je vojnik ili vojnikusa,psiholog ili psihologinica...

valerijan

09.10.2017. 03:40

Pa jezik nije zakon jezik je jezik i kako onda da budu i muskarci ravnopravni kako zvati musku vevericu ili musku zirafu ili musku zebru, veverican zirafon ili zebran pih. Reci koje vec postoje u oba roda upotrebljavati, a ne kvariti srpski jezik i izmisljati nove nepostojece.

Bugi

09.10.2017. 14:39

Gospodjo (gospodjice) Ivana,gde vam je treca verzija Ana i Marko su DOSLI.???

Rastko

10.10.2017. 10:54

Predlažem da se biologija proglasi štetnom naukom za društvo! Za taj zaostali koncept biološke dvopolnosti u civilizovanom društvu nema mesta, a da ne spomenem tu primitivnu animalnu agresivnost od koje se mi ježimo.

Vlada

10.10.2017. 11:28

Ovo me podseca na Hrvatski i nase sprdanje sa njima,e sada mi pravimo iste gluposti pa zar niko ne vidi da ovo zvuci idiotski.