FOTO+VIDEO: Migovi stigli u Batajnicu, građani dočekali transporter Antonov

R. DRAGOVIĆ

02. 10. 2017. u 18:11

Dopremanjem dve rasklopljene letelice iz Rusije počela isporuka aviona za našu vojsku. Novi avioni treba da budu predstavljeni 20. oktobra. Zavod "Moma Stanojlović" treba da lovce osposobi najdalje za dve nedelje

ФОТО+ВИДЕО: Мигови стигли у Батајницу, грађани дочекали транспортер Антонов

Gigantski "Antonov" doneo dugoočekivane lovce,Foto A.Stanković

PRVI transport aviona "mig-29" za Ratno vazduhoplovstvo stigao je u ponedeljak posle podne u Srbiju. Vojsci Srbije u narednih nekoliko dana biće isporučeno ukupno šest aviona, sa rezervnim delovima, uređajima, alatima i naoružanjem.

Avion "An-124 ruslan" ruske avio-kompanije "Volga Dnjepar" u čijem su trupu bile smeštene prve dve rastavljene letelice dotakao je pistu vojnog aerodorma u Batajnici posle 18 časova. Transportnog džina na pisti najveće srpske vazduhoplovne baze dočekala je grupa visokih oficira ratnog vazduhoplovstva i tim naših mehaničara koji će raditi na sklapanju aviona. U ovom poslu pomagaće im ruske kolege, koje su bile u pratnji dragocenog tovara.


Pročitajte još - "Ruslan" donosi "migove" Srbiji

"Migovi" su, inače, utovareni su u Vazduhoplovnom zavodu u Luhovicama. Let "ruslana" umesto oko podneva, počeo je sa više od sat i po zakašnjenja. Borbene letelice u Batajnicu su stigle razmontirane na krupnije sastavne delove. Sa piste su odmah po istovaru upućene u Zavod "Moma Stanojlović", gde će najdalje za dve nedelje biti sastavljeni i spremni za dejstva.

Sletanje "ruslana" i istovar prvih letelica "mig-29" odvijao se daleko od očiju javnosti. Aerodrom Batajnica bio je pojačano obezbeđen patrolama MUP i Vojne policije, a u širokom prstenu oko piste i aerodromskih objekata bilo je zabranjeno korišćenje kamera i fotografske opreme.Pročitajte još - "Migovi" sleću pa dolazi Šojgu


Kroz tovarni prostor ruskog "ruslana" u narednih nekoliko dana proći će šest "migova 29" kao i sav potreban logistički prtljag. Lovački avioni stižu posle višemesečne pripreme i ugovaranja detalja isporuke sa ruskom stranom.

U Vojsci Srbije izričiti su da je sve spremno za prihvat tehničkog pojačanja.

- Uslovi za prihvat aviona na aerodromu su zadovoljavajući. U punoj pripravnosti za početak posla je i ljudstvo u Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" u Batajnici - navode u Ratnom vazduhoplovstvu.foto A.Stanković

- Ova ustanova narednih dana ugostiće i ruske stručnjake koji će našim inženjerima pomagati u sklapanju letelica. Kako "migovi" u Srbiju stižu u delovima, reč je o osetljivom i inženjerski izazovnom poslu. Plan je da već za sedmicu dve, novi avioni budu na stajanci.

Pojačanje srpskog Ratnog vazduhoplovstva građanima Srbije biće predstavljeno 20. oktobra u Batajnici na svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.foto A.Stanković


VEŽBA PILOTA U RUSIJI

U ELITNOJ vazduhoplovnoj bazi Ruske armije u Lipecku u utorak će početi rusko-srpska vazduhoplovna vežba BARS 2017 u kojoj će učestvovati više pilota našeg Ratnog vazduhoplovstva. U okviru najznačajnije zajedničke vežbe piloti će uvežbavati borbenu upotrebu aviona "mig-29" i helikotera "Mi-8". U Lipecku će, kako najavljuje rusko Ministarstvo odbrane, biti uvežbavana presretanja u vazduhu, borbeno traganje i spasavanje, gašenje požara, desanti borbenih trupa i jurišna dejstva po ciljevima na tlu. Kao dodatak, piloti dve države vežbaće vazdušnu borbu na srednjim daljinama.foto A.Stanković

ZAOBIŠLI UKRAJINU

GIGANTSKI leteći transporter "ruslan" natovaren dragocenim teretom poleteo je iz ruske baze u Luhovicama u 13.30. U Srbiju je prispeo leteći preko Belorusije, Poljske, Slovačke i Mađarske. Letelica kojom su na batajnički aerodrom stigli prvi "migovi" za Vojsku Srbiju smatra se vazduhoplovnim golijatom i jednim od najvećih transportnih aviona na svetu. Istim tipom aviona u narednih nekoliko dana biće u Srbiju prebačen i ostatak kontigenta borbenih aviona.foto A.Stanković

— Blaza (@Sremski_Front) October 2, 2017


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Патроније

03.10.2017. 07:12

@Marko - Хахахаха. Знам да боли што су мигови дошли али ...ето дошли су и поред свих ваших нада и убеђивања да неће. Свима који славе Св. МИГоја желим срећан МИГовдан.

Juznoprugas

03.10.2017. 00:09

Da li CG, Rumunija,Bugarska,BJRM,Grcka nisu dali vazdusni prostor za prelet Ruskom transportnom avionu?Dosta je ne razumno da li Srpski politicari u Bosanskoj vlasti imaju kontrolu i koliko nad vazdusnim prostorom cele Bosne?Sve susedne i okolne zemlje koje su zabranile prelet preko svoje teritorije Ruskom avionu?Uzvratiti istom merom zabrane i pod pretnjom obaranja kada neki njihov vojni avion ili predstavnici vojne i drzavne vlasti hoce da prelete preko Srbije!Hvala Madjari,Slovaci i Poljaci!

Milos

03.10.2017. 00:18

@Juznoprugas - Posto je potupuno logicno da avion iz Rusije leti preko Grcke i Makedonije...

bodana

03.10.2017. 05:33

@Juznoprugas - zar neko moze biti na tom nivou juznoprugas..nemoguce..oboriti,hahha,pa Grcka se ravna sa Turskom po vojnoj moci..pogotovo u RVO..

Ratko Popovic

03.10.2017. 01:35

Jako pametan potez da se avioni uvezu u delovima. Svaki deo se deklarise po vrednosti manjoj od 10000 dolara pa nemoramo da ga prijavljujemo na carini. I tako iznenadimo NATO. Zna Vulin sta radi. vec mu je uspelo kod stana pa ce valjda i ovde.

PP

03.10.2017. 09:04

@Ratko Popovic - NATO zna kada se isprazni hemijski WC na An-124, jer su u paničnom strahu da ne raznosi nuklearke po svetu, tako da oni jako dobro znaju šta je unutra. Ali mirni su, jer znaju da je Srbija praktično u NATO (kompletan Generalštab je morao da nam bude odobren u Pentagonu) pod Vučićem i da je ovo samo prestava za glup srpski narod kako bi i dalje verovao da nećemo u NATO i glasao za Evrotalibane.

Srbija

03.10.2017. 09:12

Potrosim vreme i energiju da procitam vase novine i jos da napisem komentar i onda ga vi ne objavite i to radite svaki drugi put, stvarno vec pocinjem gubiti zivce

Jodza

03.10.2017. 09:26

Мислим добро је да се појачамо. Само што се некако осећам као дете које је за нову годину добило половну играчку и још ћему због тог поклона следећих шест месеци бити мањи џепарац.

Бане

03.10.2017. 09:31

Више нам треба С400. Њим би могли да рушимо стране летелице које нарушавају наш ваздушни простор без обзира да ли су војне или путничке..

Перослав

04.10.2017. 14:29

Ниједан руски авион ни путнички ни транспортни од 2014. не прелеће украјински ваздушни простор. Све компаније заобилазе Украјину, сви авиони из Београда и Аерофлотови и Ер Србије заобилазе Украјинну од страха од рушења.