Patrijarh: Verujem da Vučić o Kosmetu misli isto što i narod (Foto)

Vladimir Mitrić

16. 09. 2017. u 22:02

Poglavar SPC patrijarh Irinej, za “Novosti”, o najavi dijaloga. Uzdamo se i u Ruse da će nam pomoći da vratimo naše

Патријарх: Верујем да Вучић о Космету мисли исто што и народ (Фото)

Patrijarh Irinej na svečanosti kod Loznice Foto: V. M.

VERUJEM da ono što misle Crkva i narod misli i naš predsednik. Izjavio je ovo u subotu, ekskluzivno za “Novosti”, patrijarh srpski Irinej, odgovarajući, tokom proslave sedam vekova manastira Tronoša, na pitanje šta misli o unutrašnjem dijalogu o rešenju kosovskog pitanja. Poglavar Srpske pravoslavne crkve kaže i da se uzdamo u Rusiju da će nam pomoći da sačuvamo ono što je uvek naše bilo.

- Naša tragedija i naš problem jeste to što se narod nije vratio. Prvo rešenje i najveći zadatak jeste vratiti što veći broj ljudi prognanih s Kosova i Metohije - rekao je patrijarh Irinej.

U propovedi posle svete arhijerejske liturgije povodom sedam vekova Tronoše, manastira kod Loznice, zadužbine Nemanjića, i kanonizacije nekadašnjeg arhimandrita ove bogomolje Stefana Jovanovića, patrijarh Irinej je naglasio: - Nikada nismo, čini mi se, toliko stradali kao u našem vremenu, počevši od stratišta u Jasenovcu i Jadovnu iz prošlog rata, pa sve do Kosova i preko Kosova, gde smo svojom krvlju i svojim kostima cementirali ovu zemlju.

- I danas patimo i stradamo, ali je naša velika nada u ime Božje da nas neće ostaviti pod uslovom da mi ne ostavimo Gospoda - podvukao je poglavar SPC.

Manastir Tronoša, zadužbina Nemanjića

Patrijarh je naglasio da Gospod neće ostaviti ni naše mučeničko Kosovo.

- Neće Gospod ostaviti tu najveću svetinju, zalivenu svu krvlju svetomučenika u tolikim svetima i svetinjama - rekao je srpski patrijarh. - Neće Gospod dozvoliti da padnu u ruke nekrsta, koji sve čini da ruši i pali, i ne zna šta je istorija i duhovno nasleđe. Takvom narodu takva blaga ne mogu biti data na čuvanje.

PRIMER NAŠE SVETINJE

Patrijarh je rekao da je velika radost, sreća i blago manastir Tronoša.

- Tronoša je primer naših svetinja, koje su prošle kroz najteže godine, decenije i vekove, kao svojevrsni svedoci istorije - rekao je patrijarh. - Nema kod nas velike i male svetinje, jer su sve naše svetinje velike. Tursko ropstvo nije bilo ni pet dana, ni pet godina, već petsto godina. Blagodareći našim svetinjama, našim arhiepiskopima, našim sveštenicama i monaštvu, u najtežim vremenima, sačuvali smo veru svoju, dušu roda svoga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Narod važniji od teritorije

17.09.2017. 08:06

Nadajmo se da i SPC misli kao narod, tj da je život naroda važniji od teritorije i crkava ! Nekada je Patrijarh Pavle govorio da nijedna crkva na KiM nije vredna dećije suze zbog poginulog oca !

OBNOVIMO SEBE

17.09.2017. 11:16

@Narod važniji od teritorije - Problem je što su u SPC zaboravili koliko je narod poštovao Patrijarha Pavla koji je bio skroman kao monah a mudar kao svetac , i koji je govorio da Srbi budu dobri kao golubovi, a mudri kao zmije !

Svetosavac

17.09.2017. 11:18

@Django - Antihristi nemaju pravo da komentarišu srpskog Patrijarha. Mi pravoslavni možemo da kritikujemo, ali vi antihristi ne !!

mika

17.09.2017. 10:56

Ja sam deo tog naroda i mislim da goreg patrijarha SPC nije imala od svog postanka. Podbunjuje narod, zarad svojih i interesa uskog kruga episkopa oko njega koji zive u blagostanju Beograda iduci od jednog do drugog prijema - sluzbenim audijem. Priziva nevolju za sve i srbe i albance i sve druge narode na ovim prostorima, a da sam nece krvarirti niti bezati, a jos manje ostati bez doma. Sve dok narod slusa ovakve i izdrzava ih, a dozvoljava bedu sebi i svojima, Srbija ce biti tuzna zemlja za sve

радисав

17.09.2017. 17:30

@mika - Е, ако ти Мико тако мислиш, ту нешто стварно има. Да је више Мика у Срба, где би нам био крај!