U učionicama nema uniformi

E. V. N.

06. 09. 2017. u 14:01

Škole nisu uvele jednoobrazno oblačenje učenika, iako je 55 odsto njih podržalo ovu ideju. Direktori čekaju instrukcije Ministarstva prosvete. U valjevskom kraju samo u naselju Brđani učenici nose školsku odeću

У учионицама нема униформи

OŠ "Aleksa Šantić" u Kaluđerici jedna od retkih koje su uvele "kecelje"

IAKO se 55 odsto osnovnih škola izjasnilo prošle školske godine da će uvesti uniforme, ovog septembra na prste se mogu izbrojati one u kojima su deca jednoobrazno obučena. Uvođenje uniformi prepušteno je školama, u kojima ih još nema, jer direktori uglavnom kažu da su očekivali konkretnije instrukcije od Ministarstva prosvete.

I dalje, tvrde direktori, ne znaju ko će da plaća uniforme, ko će da određuje njihov izgled, koliko kompleta deca treba da imaju, da li samo gornje delove ili i pantalone, da li i zimske i letnje...

Jedna od retkih škola u Beogradu koja ima uniforme je OŠ "Nikola Tesla" u naselju Vinča. U njoj su, i pre akcije Ministarstva prosvete, pre dve godine prvake obukli u đačke kecelje. Ta ista generacija sada je treći razred i dalje nosi uniforme.

- Ostali učenici od prvog do četvrtog razreda uniforme će početi da nose od drugog polugodišta - kaže, za "Novosti", direktor škole Dragoljub Gačić.

- Savet roditelja odlučio je da svako dete treba da ima po dve majice i po dve kecelje, što će roditelji sami plaćati.

Osnovci u Novom Sadu godinu su započeli bez uniformi. Mada je za većinu njih prihvatljivo da u školu dolaze jednoobrazno obučeni, to će, kako sada stvari stoje, morati da sačeka još neko vreme.

- Mišljenja među srednjim školama su podeljena, ima ih i "za" i "protiv", ali su u principu sve zainteresovane - kaže Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu. - Najpre se mora napraviti plan, a ideja je da učenicima damo mogućnost da predlože kakvu bi uniformu želeli. Naravno, mora se uvažiti i ekonomska situacija.

Direktor Aktiva osnovnih škola u Novom Sadu Jasmina Pastonjacki kaže da još nijedna škola nije ušla u proceduru, mada su sprovele anketu među đacima.

Od svih valjevskih osnovnih škola, jedino učenici OŠ "Milovan Glišić" u Brđanima nose đačke uniforme, i to već pet godina. Do sada se nijedna druga osnovna ili srednja škola u Valjevu i Kolubarskom okrugu nije opredelila za đačke uniforme, jer učenici i roditelji nisu dali "zeleno svetlo" za taj predlog Ministarstva prosvete. Planovi postoje u Valjevskoj gimnaziji, iz koje su obavestili Školsku upravu da će kao školska odeća biti ponuđeni muški i ženski duksevi sa obeležjem škole, a to je zasada samo predlog o kom će se izjašnjavati učenici i roditelji.

Ni u Kraljevu nijedna od 22 osnovne škole zasad nije uvela đačke uniforme.

- Potrebno je da Ministarstvo prosvete precizno definiše zakonsku regulativu kako bi se izbeglo haotično stanje, da ne dođemo u situaciju da neki učenici nose uniforme a pojedini to izbegavaju. Ankertirali smo učenike i njihove roditelje i većina podržava ovu ideju - kaže Marina Vučinić, direktorka OŠ "Četvrti kraljevački bataljon". - Ukoliko se sve pravno i zakonski reguliše, naša ideja je da uniforme najpre budu obavezne za đake od prvog do četvrtog razreda, a da potom to pravilo bude uvedeno i za starije učenike.

U devet opština Zlatiborskog okruga, kao i u Sjenici, nijedna škola nije uvela uniforme.

- Bilo je planova da se uniforme uvedu, ali na našem području interesovanja roditelja nije bilo - potvrdila je LJubinka Krvavac, načelnica Školske uprave Užice.


PRVI U SRBIJI

OŠ "Dr Jovan Cvijić" u Smederevu prva je u Srbiji uvela uniforme, još pre deset godina, i jedina je u kojoj je njeno nošenje obavezno, a za nenošenje preti četvorka iz vladanja. Modele i amblem škole kreirali su učenici na časovima likovnog. U školi saznajemo da je plan bio da se osmisli novi model kecelja, ali je to ostavljeno za sledeću školsku godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ruska

06.09.2017. 15:14

Izgledate mnogo slatko!Super su vam uniforme.Zelim vam srecnu i uspesnu skolsku godinu :)

Ivanka Kosovka

06.09.2017. 17:40

Kada je reč o djačkim uniformama, koje su inače vrlo praktične i lepo je vidrti ucenike tako obučene, dogovor treba da bude vrlo ozbiljan i to na nivou grada. Kreacija strucna i sa mnogo ukusa za svaku skolu. Pozdravljam takvu odluku.