Instruktori vožnje: Niže cene put u haos

P. ŽIVKOVIĆ

03. 05. 2017. u 20:00

Инструктори вожње: Ниже цене пут у хаос

Foto Petar Milošević

Auto-škole protiv ukidanja odluke o minimalnom iznosu plaćanja za obuku. Strahuju od nerealnih ponuda nesavesnih škola, kao i od "dampinga"

UKOLIKO bi se usvojio predlog izmena i dopuna novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji se odnosi na određivanje najniže cene obuke za vozače, posledice po bezbednost saobraćaja bile bi katastrofalne, smatraju u udruženjima auto-škola Srbije.

Naime, po sadašnjem ZOBS, najnižu cenu obuke određuje Vlada, ali bi po novom zakonu (koji je trebalo da se donese još početkom godine) ta odredba bila izbrisana.

- Nama su na sastanku u MUP rekli za tu mogućnost, a mi smo odmah izrazili svoje negodovanje - kaže predsednik Udruženja auto-škola Beograda Milan Todorović. - I to ne zbog toga što smo protiv pojeftinjenja obuke, već što bismo došli u situaciju od pre donošenja odluke o najnižoj ceni.

Opet bi neke nesavesne auto-škole nudile nerealno nisku cenu za sticanje dozvole, tako što bi "štedele" na obaveznom broju časova i praktične i teoretske nastave, ponovo bismo dobijali mlade vozače opasne i po sebe i druge, tvrde u udruženju auto-škola.

Todorović kaže da je sadašnja cena obuke realna, jer za teoretski čas polaznik plaća 300, a za čas praktične obuke 1.000 dinara.

REŠENjE SA MUP TODOROVIĆ kaže i da su na putu da sa MUP najzad reše problem lošeg funkcionisanja ISO sistema preko kojeg su sve auto-škole umrežene.
- I dalje ima mnogo problema, dese se nenamerne greške, na primer prilikom unošenja u sistem, i ne mogu da se isprave, a inspekcije onda kažnjavaju auto-škole. U MUP nam je usmeno rečeno da će se u tim slučajevima priznavati naše knjige rada, ali tražimo i pismenu potvrdu toga - kaže Todorović.

- Ima li neko ko drži, na primer, čas iz engleskog za 300 dinara? Pri tome mi od tih 300 dinara plaćamo i predavača i sve dažbine državi - kaže Todorović. - Ako na praktičnom času potrošite 1,5 do 2 litra goriva, platite instruktora, dažbine, uračunate amortizaciju vozila i slične troškove, jasno je da tu nema neke velike zarade.

Udruženja auto-škola Beograda i Srbije, ipak, smatraju da ima načina da polaganje vozačkog ispita bude jeftinije.

- Nama država ne daje olakšice kada kupujemo vozila, iako su nam to sredstava za rad. Plaćamo PDV i na rezervne delove. Mogli bi da nam, kao i taksistima na primer, daju olakšice prilikom kupovine goriva. To bi smanjilo cenu obuke, ali sasvim sigurno ne bi uticalo na kvalitet - kaže Todorović.

U slučaju promene propisa, postoji i mogućnost da velike auto-škole namerno snize cenu obuke i sa "damping" cenama unište konkurenciju, smatraju u većini auto-škola s kojima smo juče razgovarali. To bi uslovilo dalje smanjenje broja auto-škola, pogotovo u manjim sredinama, pa bi kandidati morali da za pojedine kategorije putuju i više od stotinak kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

milutin

03.05.2017. 20:26

Cena polaganja za B kategoriju je od 70000 do 80000 din (pa čak i više)! Da li gospoda iz auto škola misle da je ta cena primerena standardu građana? I dalje vidimo da mladi vozači nisu ništa obučerniji nego ranije a cena je daleko veća. U mnogim drugim sferama života ne postoji "zaštita" u vidu minimalne cene, zašto bi to ovde bio slučaj? Neka konkurencija i tržište odrede (nižu) cenu a kome se ne isplati neka zatvori...

nastavnik engleskog

03.05.2017. 20:31

Nema čas engleskog za 300 din ali u osnovnim školama čas košta oko 400 din kada se plata nastavnika podeli sa mesečnim brojem časova! A za nastavnika treba fakultet dok za instruktora srednja ili viša sa položenim kursom..

Влада СМ

03.05.2017. 20:34

У Словачкој је комплетна обука и полагање 300 евра ... Ово су глупости. Ако "јефтине" аутошколе лоше припреме кандидате, нећемо добити лоше возаче, јер неће положити возачки испит. Ови из аутоудужења би и даљ да "деру" народ за 700-800 евра колико кошта код нас тај луксуз.

Itreba

03.05.2017. 20:45

Cene su paprene ali instruktori nemaju veze s tim. Čas košta 1000 din, većina vozila je na plin i za školski čas ne pređu više od jadnih 10-15 km, što nije ni 2litra goriva . Instruktori dobijaju žalosnih 200 dinara za čas ( provereno) a sve ostalo mažnjava škola. I eto "nazidanih" cena , skupljih nego godinu dana na privatnom fakultetu.

Ercov

03.05.2017. 21:58

Ja sam polagao pre 17 godina.Tada je komplet obuka i polaganje za B kategoriju koštalo 100 evra,tj. 200 maraka.Danas 800 evra.Ne verujem da su i sve ostale cene skočile 8 puta,tako da je ova cena više nego previsoka.

Aleksandar Maraš

03.05.2017. 23:54

Treba samo pogledati prosečnu platu na nivou države i doći do zaključka da je obuka papreno skupa,a upoređivati časove engleskog sa teoretskim časovima vožnje je krajnje neumesno.

Cane

04.05.2017. 00:31

Ukinuti auto skolu pod hitno jer to je cisto varanje gradjana. Ja trenutno zivim u Americi gde nema autoskole a vozacka izadje negde oko 30 dolara . Polozis testeve dobijes zutu dozvolu sa njom vozis na posao u prodavnicu nemozes negde daleko kad osetis da znas prijavis se i polazes za normalnu dozvolu ako si polozio odmah te uslikai da ti orginal dozvolu. E sad ce reci glupi amerikanci

Chicago ili Chiraq

04.05.2017. 05:28

,, B'' kategorija u Chicagu 18 dolara. Ko koga pljacka i zasto.!?!? Sta su gradjani Srbije S gresili da imaju ovakve cene.

Boba

04.05.2017. 19:32

@Bobi - U kojoj zemlji molim te reci mi,ja sam polagao 1988-me u Parizu i platio tada 6000franaka odnosno 900evra, a prosle godine polozilo dete iz prvi put platio sam 1600evra, A ko padne ide i do 3000evra toliko za tvoju informaciju

gogo

04.05.2017. 14:14

Ma super plate u Benetonu. Juri u Nišu i oko 25-30 hiljade a komplet vozački sa prv.pomoći, lekarskim uverenjem 65-70 hiljade. Bravo .... Podsetiću da je potrošačka korpa po Rep- zavodu za statsistiku...67 hiljade...