Čikarić: Umiranje od raka delom posledica bombardovanja

Tanjug

četvrtak, 23. 03. 2017. u 14:57

Чикарић: Умирање од рака делом последица бомбардовања

Foto V.Danilov

Stopa umiranja od raka u Srbiji je dostigla sam vrh stope smrtnosti od te bolesti u Evropi, što je delom posledica NATO bombardovanja, izjavio je predsednik Društva za borbu protiv raka, Slobodan Čikarić

Stopa umiranja od raka u Srbiji je dostigla sam vrh stope smrtnosti od te bolesti u Evropi, što je delom posledica NATO bombardovanja, čija se 18. godišnjica navršava sutra, izjavio je danas predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, Slobodan Čikarić.

Tim povodom, ali i povodom meseca marta, koji je, inače, u svetu poznat kao mesec borbe protiv raka, danas je u prostorijama Društva, koje se godinama bori da prikaže štetne posledice osiromašenog uranijuma koirišćenog u bombardovanju, održana je konferencija za novinare na kojoj je doktor Čikarić podsetio da je tada na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma.

Reč je, objasnio je, o supastanci koja može da izazove mutacije gena i kancerogenezu.

Da je ta supstanca pala u jednom komadu i na jedno mesto, ona ne bi bila opasna, rekao je Čikarić.

Osiromašeni uranijum je, podsetio je, uglavnom bacan na teritoriji Kosova i Metohije, stvarajući oblake prašine, koju je vetar raznosio po celoj Srbiji, pa je on stizao do drugih gradova, opština i farmi.

Osiromašeni uranijum je udisala i stoka, čije proizvode su konzumirali ljudi.

To je, kazao je Čikarić, vrlo opasno jer čak i mala doza jonizujućeg zračenja može da izazove maligne tumore.

Maligni tumori, objasnio je on, mogu da se pojave i 15 do 20 godina nakon izloženosti zračenju, što znači da i oni koji sada obolevaju od tih bolesti, to može biti posledica bombardovanja.

Prema podacima iz 2014, što se poklapa sa tim periodom, u Srbiji se karcinom pojavljavljuje 2,5 puta više od svetskog proseka, a na području KiM, koje je bilo izloženo najvećoj količini zračenja, iste godine je bilo 50 odsto više obolelih od raka u odnosu na 2013.

Ono što osim toga zabrinjava, istakao je Čikarić, jeste da se osim osiromašenog uranijuma koristio i Plutonijum 239, koji se upotrebljavao i za upotrebu američkih, atomskih bombi.

"Baciti osiromašeni uranijum na stanovništvo je zločin, a ako se u njemu nađe i plutonijum, to je zločin pojačan deset puta", zaključio je Čikarić.

Osim Čikarića, na konferenciji je govorio i general Slobodan Petković rekavši kako je neophodno sve ljude, a posebno one koji još uvek žive na Kosovu, informisati o opasnotima kojima su izloženi.

Petković kaže da je neophodno da se vlast ozbiljnije pozabavi tim problemom i da se oformi stručno telo koje će biti posvećeno tome.

Takođe, iz Društva čiji je član, zalažu se i za to da svima koji su oboleli od karcinoma a žive na području Kosova, bude obezbeđeno besplatno lečenje.

Na kraju, kaže Petković, neophodno je zalagati se da se zauvek zabrani korišćenje osiromašenog uranijuma kao oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ok

23.03.2017. 15:21

hoće li se neko setiti da podnese tužbu i odštetni zahtev protiv zlikovaca iz nato

Gojko

23.03.2017. 16:14

@Ok - Na današnjem obeležavanju 18. godišnjice zločinačkog NATO bombardovanja SRJ,general Starčević je rekao da je u 28 dana Niš bombardovan 40 puta sa strahovitim posledicama.Govorio je i general Lazarević.

nece

24.03.2017. 08:54

@Ok - nece jer je Milosevic podpisao tajni dokumenat da nece tuziti niti objaviti protivnicke gubitke

Ljubinka Vučković

23.03.2017. 16:15

Suprug mi je preminuo od raka, ja sam operisana od tri. različita.Interesuje me , je li to delimično ili totalno. I koga da optužim za i možda tražim odštetu za materijalnu i nematerijalnu. Ili smo mi kolateralna šteta. Sve ovo za poslednjih desetak godina.

netwcno

24.03.2017. 08:53

odiromaseni uranijum mogao je samo u osobu koju pogodi metak da ozraci ,municija sa odiromasenim uranijumom je alfa a ne gama. jacina radijavije jednog metka je kad se otvori je tolika da ne moze da prodje kroz list papia. ASto se tuzbe tice tuzite proizvodjace hrane,fabrike u okruzenju u kom zivite. oni su izazivavi raka kao i samu drzavu Srbiju i njenje politicare koji vas neprestano drze pod stresom osnovne egzistencije

Nostradamus

24.03.2017. 09:15

"..Osiromašeni uranijum je, podsetio je, uglavnom bacan na teritoriji Kosova i Metohije, stvarajući oblake prašine, koju je vetar raznosio po celoj Srbiji, pa je on stizao do drugih gradova, opština i farmi..."?. Zanimljiva teza, jer ako je to tako onda bi i na KiM smrtnost od tog istog uranijuma bila deset puta veca, nego sto je u Srbiji. Ili je to bio nekakav specijalni uranijum koji napada jedino nas Srbe?. Ovo nema nikakve veze sa naucnim pristupom problemu, vec ima veze sa mitologijom.

sneki

24.03.2018. 23:55

Nece biti da je rak samo delimicno posledica bombardovanja!ja sam obolela 2003,do tad sam bila zdrava ko konj.Mozda sam se zato "izvukla".Uglavnom,secam se ,penjala sam se liftom na cetvrti sprat.U istom su bili doktor Cikaric i supruga tadasnjeg americkog ambasadora,gospodja Montgomeri(o njoj se pricalo kao o britanskoj spijunki,ali ja to ne znam).Bolje ce vam reci doktor sta je ona picnuta ko za bal u vrtoglavim stiklama i doterana trazila na onkoloskom institutu.Nas bolesnice nije obilazila.