Uskoro veće porodične nadoknade

J. Ž. Skenderija

15. 05. 2016. u 20:35

Ускоро веће породичне надокнаде
Međunarodni dan porodice obeležen je danas i u Srbiji čitavim nizom aktivnosti

ZAKON o finansijskoj podršci porodicama sa decom biće jedan od prvih propisa koje će doneti nova vlada, najavio je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja povodom Međunarodnog dana porodice.

On je naglasio da je ono što nas čini boljim i vrednijim postojanja upravo porodica i da će novi zakon proširiti obuhvat porodica koje će dobijati nadoknadu i da će ona verovatno biti povećana.

- Svi bi trebalo da posvetimo više vremena i pažnje onima koje iskreno volimo - rekao je Vulin. - Naravno, i država bi to morala da radi. U Srbiji ni u teškoj ekonomskoj situaciji nije umanjeno socijalno davanje i sačuvan je nivo postignutih prava kad je reč o zaštiti porodice, počev od dečjeg, roditeljskog dodatka i porodiljskih nadoknada.

Međunarodni dan porodice ustanovile su Ujedinjene nacije 1993. godine. Povodom ovog dana Republički zavod za socijalnu zaštitu izneo je podatak da je u Srbiji u prošloj godini novčanu socijalnu pomoć koristila 103.521 porodica, što je 4,9 odsto od ukupnog broja porodica u zemlji.

- Rast broja korisnika beleži se iz godine u godinu zbog zakona iz 2011. koji omogućava da veći broj građana koristi pravo na novčanu naknadu - stoji u saopštenju. - Njihov broj povećan je za 15 odsto u odnosu na 2012, odnosno za 56 procenata u odnosu na 2009. godinu.

Zabrinjava činjenica, navode u zavodu, da čak 130.000 radno sposobnih građana koristi ovu pomoć.


RODITELjSKI DODATAK

ČAK 383.384 mališana primala su 2015. dečji dodatak, dok je roditeljski dobilo 60.600 porodica, za šta je iz budžeta dato 6,3 milijardi dinara. Roditeljski dodatak, međutim, nije opravdao očekivanja i podstakao rađanje, jer je broj novorođene dece smanjen od njegovog uvođenja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)