ORDEN narodnog heroja Jugoslavije poslednji put dodeljen je 1999. godine. Dobilo ga je šest brigada Vojske Jugoslavije i jedna brigada Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Štaviše, posle raspada SFRJ, ove brigade su i poslednji dobitnici ovog visokog vojnog odlikovanja. Ali od razlaza Srbije i Crne Gore, Orden narodnog heroja više ne postoji, a naša zemlja nema ni odlikovanje koje bi mu bilo pandan. Ponekad se, zato, čuje da "Srbija nema narodnih heroja". Jer, od 1.322 boraca i rukovodilaca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u Srbiji je rođeno njih 256, ali svi oni su zapravo heroji Jugoslavije.

Ipak, zakonima o odlikovanjima Republike Srbije iz 2009. i 2010. godine, naša zemlja ima vojne ordene i medalje koji se dodeljuju za hrabrost, samopregor, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti i spasavanju ljudskih života ili materijalnih dobara.

- To su Orden belog orla sa mačevima, Orden zasluga za odbranu i bezbednost, Medalja za hrabrost "Miloš Obilić", Medalja za zasluge i Medalja za revnosnu službu - kažu u Kancelariji ordena Generalnog sekretarijata predsednika Republike. - Ovi ordeni i medalje dodeljuju se pripadnicima, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

DA li zbog prepoznatljivog imena junaka, ili zato što ima 25 nosilaca, Medalja za hrabrost "Miloš Obilić" danas je u narodu najprepoznatljivije odličje Srbije. Ima dva stepena (zlatna i srebrna) i dodeljuje se "za dela u kojima je do snažnog izražaja došla lična hrabrost ili za dela u kojima je u izuzetno opasnim situacijama u spasavanju ljudskih života ili materijalnih dobara ispoljena izvanredna hrabrost i samopregor".

Diana Budisavljević

U aprilu ove godine, ova medalja je posthumno dodeljena pilotima i lekarima vojnog helikoptera koji se srušio 13. marta ove godine, dok je iz Novog Pazara u Beograd prevožena bolesna beba. Na inicijativu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, za ispoljenu izvanrednu ličnu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života u izuzetno opasnoj situaciji, Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno su odlikovani major avijacije Omer Mehić, kapetan avijacije Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar dr Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

Prošle godine, zlatnom Medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", takođe posthumno, odlikovan je vatrogasac Dejan Lazarević iz Topole. Njega je tokom prošlogodišnjih majskih poplava odnela bujica dok je spasavao čoveka.

Dejan Lazarević

MEĐU dobitnicima ove medalje su i policajci - Vladimir Grandić, koji je stradao na dužnosti tokom sprečavanja pljačke zlatare u Novom Sadu 2009. godine, i Marko Radovanović, za spasavanje ljudi iz nabujale reke Pčinje 2010. godine.

Dobitnice zlatnog "Obilića" su i dve žene - Diana Budisavljević, humanitarka koja je iz ustaških logora spasla 12.000 srpske dece, i policijski savetnik Biljana Lazarević, za iskazanu hrabrost u mirovnoj misiji na Haitiju, posle razornog zemljotresa 2010. godine. Godine 2013, zlatnom Medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", odlikovana su i dva strana državljanina. To su ruski general-pukovnik Leonid Ivašov i francuski oficir Pjer-Anri Binel.

Vladimir Grandić

Ovu medalju dobili su i vatrogasac Siniša Glišić, policijski inspektor Rodoljub Milović, policajci Dejan Zastavniković, Aleksandar Rkman, Siniša Hrnjez i Miroslav Stamenković, major Vojske Srbije Slobodan Jocić, građanin Boris Bušić i vojnik JNA Srđan Aleksić.


NARODNI HEROJI 1999.

ORDEN narodnog heroja Jugoslavije je, posle Ordena slobode, bio najviše vojno odlikovanje SFRJ, a kasnije je uvršćen među odličja SRJ, odnosno SCG. Po zakonima iz 1997. i 2001. godine, Orden se dodeljivao "pripadnicima VJ, MUP i drugim pojedincima koji su se istakli herojskim podvizima u odbrani i bezbednosti SRJ i koji služe kao naročiti primer herojstva."

Od jedinica VJ i MUP, Ordenom narodnog heroja Jugoslavije, 1999. godine, odlikovane su 125, 37. i 549. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, 250. raketna brigada PVO i 126. brigada VOJN...

MEDALjE

SREBRNA medalja za hrabrost "Miloš Obilić" dodeljena je tri puta. Godine 2011. dobili su je građanin Darko Tijanić, za spasavanje vozača sletelog kolima u zaleđenu reku, i poručnik VS Dejan Milosavljević, koji je spasavao stanare iz zapaljene zgrade u Pančevu. Godinu kasnije, ova medalja je dodeljena i pripadnicima Žandarmerije iz Beograda za ispoljenu hrabrost i delo herojstva.