Srbija po stopi smrtnosti od raka prva u Evropi

Tanjug

25. 03. 2015. u 23:59

Srbija je prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku 2,5 odsto, što govori da je problem malignih tumora kod nas veoma ozbiljan

Србија по стопи смртности од рака прва у Европи

Getty images

BEOGRAD - Srbija je prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku 2,5 odsto, što govori da je problem malignih tumora kod nas veoma ozbiljan, izjavio je danas onkolog Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

On je na konferenciji "Aktuelnosti u onkologiji", a povodom obeležavanja "Meseca borbe protiv raka", istakao da je razlog za sve veći broj obolelih i umrlih od malignih tumora posledica NATO bombardovanja u kojem je korišćen osiromašeni uranijum.

Kako je kazao, na osnovu izveštaja Registra za rak Institua za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o kretanju malignih tumora za 2012. godinu, ukupan broj novoobolelih je bio 36.408, dok je umrlo 21.269 osoba.

Prema izveštaju, kod muške populacije dominira rak pluća, dok je kod žena najčešći uzrok smrtnosti rak dojke.

On je istakao da još nema podataka za 2014. godinu, ali da se može očekivati da je broj novoobolelih oko 40.000, imajući u vidu godišnji rast stope smrtnosti.

U februaru prošle godine Svetska zdravstvena organizacija iznela je podatke o kretanju malignih tumora u svetu, prema kojima se u 2014. očekuje 14 miliona novoobolelih u svetu, a 2034. očekuje se 24 miliona.

"To znači da će u svetu na svakih milion stanovnika oboleti 2.000 ljudi. Prateći taj trend u Srbiji očekujemo za 2014. oko 40.000 novoobolelih, što znači da će se u Srbiji na milion stanovnika otkriti 5.512 obolelih od raka", rekao je Čikarić.

To je, kako je naglasio, podatak koji upozorava sve koji se bave onkologijom u Srbiji, direkto ili indirektno, da je problem malignih tumora veoma ozbiljan.

"U Srbiji će se za 2014. godinu otkriti 2,8 puta veći broj novoregistrovanih malignih tumora na milion stanovnika nego u svetu, što predstavlja 'srpsku katastrofu'", kaže Čikarić, dodajući da za razliku od Srbije u razvijenim zemljama stopa mortaliteta od malignih tumora u poslednjih 20 godina opada u proseku jedan odsto godišnje.

Kako je objasnio, porast broja obolelih i umrlih od raka posledica je NATO bombardovanja, tokom kojeg je na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma.

"Taj materijal se nalazi u Srbiji, njegovo vreme poluraspada je 4,5 milijarde godine", naglasio je Čikarić uz napomenu da radioaktivne susptance koje su ljudi tad putem hrane i vazduha uneli u sebe sada izazivaju rak.

Dodao je i da su primarna i sekundarna onkološka preventiva kao i palijativno zbrinjavanje pacijenata na nultoj poziciji, dok je jedan od ključnih terapijskih modaliteta - radioteratija na najnižoj lestvici u odnosu na evropske standarde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

jagodinac

26.03.2015. 00:30

Nadam se da ce Vlada Srbije dobiti savete od gospodina Blera kako da se nosi sa ovim naglim porastom malignih oboljenja u Srbiji a koji je posledica NATO agresije koju je gospodin Bler svojeruchno podpisao i podrzhao.

Саветник

26.03.2015. 22:51

@jagodinac - Посаветоваће их да цензуришу "Новости"...

Ra

26.03.2015. 07:52

Sve je to zahvaljujući našem uvaženom Toniju Bleru i NATO. Toliko o njihovim dobrim namjerma. Ubice.

ranko75

26.03.2015. 07:57

Zahvalimo se za to SAD i NATO-u. Kada neko hoce da nas uvuce u NATO i EU, koja je ista takva sluskinja SAD kao i NATO, grkljan bi mu izvadio.

Bora

26.03.2015. 10:02

Najveća invazija kancera je na Kosovu. Podaci o broju obolelih su pod američkim embargom.

Анастас Јовановић

26.03.2015. 13:54

Да смо 90 тих после пада берлинског зида и распада источног блока као Словенија и Хрватска прихватили западне стандарде то нам се уопште не би десило. Уместо тога руководство је изабрало нешто друго.Сада је влада потписала све оно из Рамбујеа као пре 16 година што сту могли, али смо добили уранијум, сиромаштво, пад наталитета, болести и изгубили у пракси Косово као економску и правну целину. Толико о глупости и тупости политичара. Сада би неки опет инаћење али смо од Литваније до Турске острво.

konan

26.03.2015. 18:55

To je posledica rata iz 1999. u kome su Brozovi pioniri "braneci" srpski narod, "razbili" NATO i "obranili" srpsko sveto Kosovo! Isti pioniri 2006. usvajaju zakon koji omogucava uvoz 11 puta radioaktivnije hrane i zivotnih namirnica za razliku od prethodnog zakona! 20. januara 2012. u Vinci je pocelo sa radom najvece i najsavremenije odlagaliste nuklearnog odpada u Evropi! Naravno sve je to za nase dobro! O KAKO JE LEPO BITI GLUP! Jos samo da objave komentar, pa da me Srbi proglase izdajnikom!

vlada

26.03.2015. 20:42

Nije samo problem "politika Milošević", već "kompleks" što smo i lepši i pametniji od njih, što smo inteligentniji i prisniji, otvoreni i druželjubivi, srdačni do naivnosti, tolerantni i iskreni /nažalost/ a to smo MI! Jednostavno, zato što smo BOLJI! I zbog toga su nas UBIJALI i TROVALI! Znali su to i tu je razlog! Samo ne znaju, da će BOG prvo doći po njih!

Deadli Dust, Todesstaub, потпис: OTAN

26.03.2015. 23:13

Погледајте забрањени немачки документарац "Смртоносна прашина" (истраживања у Ираку, Србији и Босни). Говори о последицама употребе муниције са осиромашеним уранијумом: најпре оштећења имуног система са повећаним инфекцијама и вирусним обољењима, а затим појава рака и леукемије, оштећења бубрега и јетре, обољења генетске природе (деформације при рођењу, превремени порођаји и побачаји)... Најстрашније је што овако почињен геноцид има дејство које траје хиљадама година!