Slovenci hoće Titov sef

V. Crnjanski Spasojević

17. 12. 2013. u 21:23

Ambasada Slovenije zahtevala je od Prvog osnovnog suda u Beogradu da se uključi u ostavinski postupak. Ljubljana zainteresovana da i blago Karađorđevića uđe u sukcesiju

AMBASADA Republike Slovenije tražila je od Prvog osnovnog suda u Beogradu da im dostavi spiskove sa stvarima nađenim u „depou 555“, poznatijem kao Titov sef. Pred ovim sudom vodi se ostavinska rasprava između naslednika posle smrti bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza.

- Sud nam je dostavio podnesak koji je u ime Ambasade Republike Slovenije uputio ambasador, da je ova država kao naslednica SFRJ zainteresovana za izveštaj o tome šta je nađeno u sefu - kaže za „Novosti“ zastupnica Zlatice i Miše Broza, Violeta Kočić-Mitaček.

Ambasadu su iz Generalnog sekretarijata predsednika Srbije, kom su se prvo obratili, uputili na sud. To je prva država nastala iz bivše Jugoslavije koja je i zvanično tražila da se na neki način uključi u ostavinski postupak iza Brozove smrti, verovatno računajući da bi nađeno blago trebalo da bude stvar sukcesije između bivših republika.

Zastupnici Brozovih naslednika o ovom zahtevu treba da se izjasne u roku od 15 dana, a kako su nam nam potvrdili i Violeta Kočić-Mitaček i Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške Broza, oni će se usprotiviti.

- Stvari nađene u sefu nisu predmet sukcesije i ne postoji pravni osnov da se Slovenija uključi u postupak - kaže Petronijević. - Osim Slovenije, u postupak je tražilo da se uključi i Republičko javno pravobranilaštvo, kao predstavnik države Srbije. I njihov zahtev je neosnovan i neuredan, pa bi sve zahteve izuzev podneska porodice Karađorđević, trebalo odbaciti kao neuredne i neosnovane.

Kako Petronijević objašnjava, uredan zahtev sudu podrazumeva da zainteresovana strana navede pojedinačno šta sa spiskova potražuje. Ne može da se uloži zahtev po sistemu „da vidimo šta tamo ima, pa možda je nešto naše“.

Istovremeno, Slovenija do dana današnjeg nije vratila skupocenu zbirku automobila pozajmljenih iz Beograda za izložbu, pred rat. Oni su u Tehničkom muzeju Slovenije, a od 17 vozila, 11 je u vlasništvu Muzeja istorije Jugoslavije, a dva Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Među njima su „horh glazer“, kabriolet iz 1938, i blindirani „pakard“ iz 1937, za koji se veruje da je poklon Staljina, i da vredi najmanje dva miliona dolara. Među najskupljim kolima sa spiska je blindirani „mercedes kupe“ iz 1939. Nekoliko sličnih modela prodato je na svetskim aukcijama poslednjih godina za 4,6 - 9 miliona dolara.

- Slovenci se ponašaju: „ono što je kod nas to je naše, a ono što je kod vas, to je zajedničko“. Zato sud treba te zahteve da odbaci - smatraju zastupnici Brozovih.

Na njihovo veliko iznenađenje, sud im je dostavio na izjašnjenje još jedan podnesak, u kom čovek čija je porodica stradala posle Drugog svetskog rata i kom je oduzeto stado koza, takođe traži da se uključi u ostavinski postupak, i tako se obešteti. Advokati ovaj zahtev smatraju pravno neosnovanim i nije im jasno zašto ga sud odmah nije odbacio.

Naslednici Broza treba ne samo da se izjasne o podnescima koji su im dostavljeni, već i da sudu nabroje pokretnosti koje potražuju. Ovaj zahtev suda ocenjuju kao besmislen, jer im do kraja nisu dostavljeni svi spiskovi sa imovinom ostalom iza doživotnog jugoslovenskog
predsednika.

REPUBLIKE “DELE“ ORDENJE I NAKIT

U „depou 555“, poznatijem kao „Titov sef“, većina nađenih stvari pripadala je dinastiji Karađorđević, što je potvrdio i ovlašćeni sudski veštak kog je angažovala tročlana komisija predsednika Srbije. Među njima je mnoštvo nakita, ordenja i satova sa kraljevskim monogramima. Ukoliko ovo i sud potvrdi, proizilazi da Slovenci traže da privatna imovina članova kraljevske porodice bude podeljena među bivšim republikama?!?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

Bezposlen

17.12.2013. 21:34

Slovenci se ponašaju: „ono što je kod nas to je naše, a ono što je kod vas, to je zajedničko“ Tako se ponašaju prema Srbiji skoro svi koji su nekada činili SFRJ Evo npr crnogorci, pa hrvati, pa makedonci...Samo što to neki rade kroz ekonomiju, neki kroz glumljenje bratstva, a neki samo drsko i bezpbrazno! Mi kao i da nismo država, naši političari svima titraju, osim nama!

ACA BG

17.12.2013. 22:02

Jel da!? Sad se smatraju Jugoslovenima i da im pripada deo nasleđa Jugoslavije, što kraljevine, što socijalističke republike! Pa gospodo Slovenci, vi ste se prvi odrekli Jugoslavije i raskrstili sa jugoslovenskim nasleđem! Izvinite, ali sad nemate nikakvo pravo na deobu te imovine! I onako ste dobili previše i dok ste bili u YU, a i raspadom! Prema tome, imate svoju državu koju ste tražili, i uživajte...!

Vitez

18.12.2013. 08:55

@ACA BG - Slovenci i Hrvati su ušli u zajednicu sa ragama a iz nje su izšli sa mercedesima. Ali pošto su Srbi potkupljivi ne sumljam da će u tome i uspeti.

ema

18.12.2013. 09:40

@ACA BG - Oni su kao udavace bez miraza. Usli su u zajednicu gole gu...e a sada hoce da dele sve ravnopravno.

gistro OK

17.12.2013. 22:06

Ovo mi zvuci kao neka prozivka ili cak pljuca u facu Srbije !!! A Srbiji kao naslednici SFRJ pola Hrvatskog odnosno Jugoslovenskog odnosno Kraljevine Srbije primorja sa Dubrovnikom ( To je Srpski srednjevekovni grad) , deo Alpa, deo Hercegovine , pola Makedonije ... a ako smo vec krenuli dajte nam i pola Tokija i sve ovo za poneti!!! Joleleihuuuuuu P.S i mozda malo Madjarske.... nismo jos kviti!

Radnik Narodne banke

17.12.2013. 22:36

Novac koji su gradajani Srbije imali u Ljubljanskoj banci nikada nisu dali, ne daju ljudima penzije, ne daju nista a sve bi hteli da uzmu. Uzeli su dosta i za vas i za Hrvate Ante Markovic i Mitja Gaspari, zamenik guvernera Narodne banke Jugoslavije kada su vam prebacivali devizne rezerve zako sto su izmislili da mozete slobodno na trzistu za dinare kupovati devize,pa ste vi onda svakog cetvrtka otkupljivali po 50 do 100 miliona dojce maraka za bezvredne dinate a onda je Gaspari stampao dinare

Kontranapad

17.12.2013. 22:55

Kažu, napad je najbolja odbrana. Tako je to sve ove godine od raspada jer Srbe svuda samo napadaju a mise celo vreme branimo umesto da vratimo istom merom a imamo i te kakvo pokriće u vecini. Koliko je ljudi tuzilo hrvatsku za genocid u drugom svetskom ratu a i u ovom? Ne odlučuje država o tuzbi privatnih lica a pokriće za naše oceve, djedove, majke i ostale koji su zavrsili u Jasenovcu, Gradisci i sl. Treba da podnesemo tuzbe u Briselu jer ti zlocini nisu procesuirani posle drugog svetskog rata

NeDatiImNiDaPrivire

18.12.2013. 00:41

Znači, neverovatno je koliko obraza nemaju! Uvek se pojave tamo gde su pare i pozivaju se neka izmaštana prava ali kad treba da vrate šta su ukrali srpskoj kraljevskoj porodici i kasnije srpskom nardou - onda se zaklanjau iza pravnih smicalica.

Pera Ložač

18.12.2013. 01:10

Trebalo bi da se obrate i Francuskoj, zbog Napoleonovog blaga. Neka je njegova vojska boravila na tlu Slovenije.

Sljivovica ljuta

18.12.2013. 01:11

Neka oni nama vrate nase fabrike ,koje su dobili posle razlaza Tita sa Staljinom!

Marko

18.12.2013. 01:34

Vratite vi nama nase vojnike koje su bili na Slovenackim karaulama '91 sa ciljem da stite granice i stanovnike Slovenije a koje te tako besomucno pobili. Vratite nam tu mladost, a vama eto crnina njihovih majki i sto se mene tice to je sve sto Slovenci mogu dobiti od nas!!!

Dragan

18.12.2013. 02:58

Ovo je uzasno kako samo napadaju i otimaju.Nazalost sa pravne tacke gledista su u oravu. Jugoslavija je naslednica imovine kreljevine Jugoslavije a Slovenija je drzava koja po Sukcesiji ima pravo na nasledstvo Jugoslavije. Sad sto mi imamo korumpirane politicare koji nisu u stanju da traze srpsko po bivsim republikama to je nas problem.Druge republike se bore za svoje.

Mali Bata

18.12.2013. 07:38

Treba biti civilizovan i odgovoriti im u granicama pristojnosti, mada bi se veoma rado odgovorilo onako kako i zasluzuju.

goxy bg

18.12.2013. 07:44

@ - Ne treba dati ni Slovencina nista, a ni Brozovima, a ni Karadjordjevicima .... sve je to uzeto od naroda Srbije pre drugog svetskog rata tj sto su karadjordjevici sa svojim tajkunima uzeli Srbima.

Milan Milan

18.12.2013. 08:01

Mogu samo da traze,trazili su da izadju iz zajednicke kuce i nista osim "garderobe i licnih stvari" nismo ni trebali da im damo,dosta su dobili,mozda cak i previse sa obzirom kolicka su drzavica.

neko

18.12.2013. 09:08

Kada treba da se preuzmu dugovi Srbija se smatra naslednicom Jugoslavije, a pametni Slovenci se javljaju kao naslednici samo kada ima nesto da se deli. Cisto da se ne zaboravi od SLOVENIJE je sve i pocelo!!!

Miloš

18.12.2013. 09:43

Uz popis stvari iz sefa ispostavite im račun za solidarno zaduživanje u svetu. Jugoslavija se zaduživala, svi smo trošili a SRbija plaća.

ljiti

18.12.2013. 09:49

Dečki kaj,buš rekla Regica. Ovi Janezi se grebu gde stignu. Koliko su dužni gradjanima Jugoslavije za štednju kod ljubljanske banke, koju još nisu vratili sem svojim i Hrvatima. Da je Srbija pravna država postupila bi kao Hrvatska što je naterala Sloveniju da vrati štednju gradjanima Hrvatske. Odbiti svaki pokušaj podele dok se druge stvari nedovedu u red sa deželom.

SMOKI

18.12.2013. 09:51

Vrhunski bezobrazluk. Da sam ja predsednik ove mucne Srbije ambasador Slovenije bi bio naglavacke izbacen iz ove zemlje. Svi odnosi bilo koje vrste sa Slovenijom bi bili zamrznuti. Njihove perfidne rabote u proslosti su i dovele do raspada SFRJ. Izvolte gospodo Slovenci u Austriju pa cistite njihove stale a nemojte prodavati pamet Srbiji.

sale

18.12.2013. 09:52

Zasto se ljutiti na slovence, njihovo je pravo da traze, oni tako misle i drazava trazi. A da li smo mi trazili od njih vozila, dvorac na brdu kod Kranja, stedne uloge i dr, sta je nasa drzava uradila? Zmano samo da kukamo..

ss

18.12.2013. 10:31

@sale - Pa mi nemamo ozbiljnu državu. Mi smo vic! Ni Kosovo ne znamo a da ne poklonimo.

Dr.

18.12.2013. 09:55

SRAMOTNO.Rasturise zemlju i sad naslednici iste... Dragi slovenci vratite brdo kod Kranja legitimnim naslednicima .

štediša

18.12.2013. 09:55

Hoću i ja svoju uštedjevinu kod Ljubljanske banke, ali malo sutra janezi nepomišljaju što su oteli od gradjana ondašnje Juge. Sramota i kakav bezobrazluk i drskost države sa dvostrukim moralom i držanjem, oni su jedva pod pritiskom EU priznali da kod njih postoje i drugi narodi i religije osim Slovenaca, pa šta od njih očekivati drugo nego samo takve nebuloze.

ss

18.12.2013. 10:23

Može, ali kada vrate Brdo kraj Kranja, imovinu Karađorđevića, štednju Ljubljanske banke,... Vidi ti malih Slovenaca.Novi pojam za lopovluk!

sveto kordun

18.12.2013. 10:45

Za razliku od ostalih iz Juge srpska klika ne trazi nista, krcmi sta stigne,rasprodaje i odrice se teritorije i naroda,kada zavrse Srbi ce zaista stati pod sljivu?Posle Skupstinske Deklaracije DSa sve mi bi jasno ali sta je s narodom,studentima.....

Violeta Horn

18.12.2013. 10:58

Prvi su počeli rušenje Jugoslavije. Napali su kolonu nenaoružanih vojnika. Naši gradjani ne mogu do svojih penzija tamo zaradjenih, niti do svoje uštedjevine u Ljubljanskoj banci. Mnogi su trajno proterani i oduzeta su im sva prava. A da paradoks bude veće, prvi su ustali protiv Titove štafete, a sada se interesuju za njegov sef!??? Bruka. Njihov omladinac (Janez Janša) koji se prvi narugao i usprotivio štafeti je godinama bio u samom vrhu vlasti u Sloveniji.

Violeta Horn

18.12.2013. 11:01

Takodje, nikada neću zaboraviti snimak koji nam je prvi put prikazan u vreme sudjenja ustaši Andriji Artukoviću, na kome se vidi dolazak Hitlera u Maribor uoči drugog svetskog rata i oduševljana masa na ulicama grada.

Prepostavka

18.12.2013. 13:23

Zasigurno treba i zlatne poluge biti raspoređene na države jer ih je opančar opljačkao od Hrvata i Slovenaca.

SAM SVOJ ANALITIČAR

18.12.2013. 18:37

A ša je sa štedišama ljubljanske banke i kompleksom Brdo kod Kranja ?Kommpleks je privatno vlasništvo porodice Karađorđević koje je kralj kupio ličnim sredstvima a posle rata "zli komunisti" su imanje konfiskovali.Pa prvi su se slovenci okomili na komunizam i sva zla koje su navodno doživeli u zajedničkoj državi Jugoslaviji ali ne smeta im oteta imovina.Ako nije valjajo komunizam onda nisu valjale ni odluke pomenutog režima pa bi po tom principu Slovenija trebala da vrati Brdo kod Kranja .

Kosingas

18.12.2013. 19:24

@SAM SVOJ ANALITIČAR - Lukavi su ti oni, i jos odlicno poznaju nasu naivnost! I prijavili su se za raspodelu tog blaga da bi mogli da se cenkaju - da mogu da nam kazu: evo da se nagodimo - odustanite vi od brda kod Kranja a mi cemo da se odreknemo titovog blaga. I, jos nekom nasem politicaru cusnu neku susku u dzep da on to prihvati i potpise. A, on plati ili natera nekog novinara da o tome jos napise hvalospev kako se on izborio za nase interese. I, svi zadovoljni osim srpskog naroda!!!!!

Nikola Nikolic

12.01.2018. 01:08

Moguce je vec sjutra, da nama uvijek dragi "janezi" zatraze i deo rijeke Dunav.Stoga bi trebalo razmotriti mogucnost preusmjeravanja toka ove rijeke u tokrijeka Save, te na taj nacin podijeliti Dunav sa Slovenijom. Verujem, da ti"pametni" becki konjusari imaju resenje sta sa dunavskom vodom kada stignedo Ljubljabe.