Ispovest: Bila sam mrtva 120 minuta!

B. Radivojević - V. Crnjanski Spasojević

29. 09. 2013. u 21:30

Tridesetogodišnjoj Jovanki Negovanović u institutu „Dedinje“ lekari u poslednji čas sanirali rascep grudne aorte. Operacija pod rukovodstvom doktora Mićovića trajala sedam sati uz najsavremenije metode

JOVANKA Negovanović (30) iz Aranđelovca ima mnogo razloga kad kaže: „Srećna sam, hvala lekarima“. Jer, da bi preživela rascep grudne aorte i krvnih sudova vrata, trebalo je stvarno mnogo sreće - da na vreme stigne u bolnicu i da je u operacioni blok uvede tim spreman da izvede izuzetno komplikovan zahvat. A iz hirurške sale Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ izvedena je posle sedam sati, kao pacijent koji je najduže održavan u kliničkoj smrti - punih 120 minuta!

To je ono što ovu, inače uvek rizičnu i tešku operaciju, svrstava među raritete i u vrhunskoj medicini, za kojom, generalno, zdravstvo u Srbiji zaostaje.

- Nisam znala da sam bolesna. Spremala sam, 13. septembra ujutro, sina za predškolsko kad me je odjednom zabolelo u grudima. Kao da me neko probada nožem sve do plećke. U aranđelovačkoj bolnici tražili smo uput za Kragujevac, odakle su me poslali za Beograd - priča Jovanka za „Novosti“.

Pošto je u firmi u kojoj je radila proglašena za tehnološki višak, posle pola godine ostala je bez zdravstvenog osiguranja.

- U Beogradu niko nije pitao za zdravstvenu knjižicu. Rekli su da je svaki minut dragocen i da me hitno pošalju. U sanitetu sam samo mislila na sina Filipa i da li ću stići živa.

U „Dedinje“ je stigla životno ugrožena. Doktorka Ljiljana Jovović pregledom ultrazvukom brzo je postavila dijagnozu. Sa „pocepanom“ grudnom aortom i krvnim sudovima vrata za Jovanku je vreme curilo kao pesak kroz prste. Svakog minuta rizik od fatalnog ishoda povećavao se za pet odsto.

Doktor Slobodan Mićović, kardiovaskularni hirurg, nije imao dilemu da će ovo biti dug i komplikovan zahvat, a ishod neizvestan. Jer, u prva 24 sata od rascepa aorte podlegne više od polovine pacijenata.

Kad je videla dr Mićovića, Jovanka je izgovorila samo jednu rečenicu: „Doktore, spasite mi život da vidim sina!“ Doktor je uzvratio: „Ništa ne brini. Kad se probudiš, bićeš kao nova i videćeš sina.“ To ju je umirilo.

- Bila je to dramatična operacija - priča dr Mićović.- Da bismo uradili rekonstrukciju aorte i krvnih sudova vrata, morali smo pacijentkinju da uvedemo u kliničku smrt i potpuno prekinemo cirkulaciju.

Anesteziju je vodio dr Siniša Jagodić, a dr Mićoviću je pomagao vaskularni hirurg dr Dušan Babić.

- Pacijenti se u kliničkoj smrti tokom operacije, po metodi koju je 90-ih godina prošlog veka u Americi usavršio, a onda nas obučio profesor dr Boško Đukanović, direktor Instituta „Dedinje“, obično održavaju od 30 do 45 minuta - objašnjava naš sagovornik. - Slučaj je, međutim, bio toliko komplikovan da nam je trebalo mnogo duže da oštećenu aortu i krvne sudove zamenimo veštačkim. Bili smo svesni da kliničku smrt koja dugo traje prati veliki rizik da pacijent upadne u komu ili da doživi moždani udar. Drugog izbora, ipak, nismo imali.

SVE VIŠE OBOLELIH OTAC Jovanke Negovanović umro je u 36. godini od rascepa grudne aorte. Činjenica da je i kod nje došlo do pucanja ovog krvnog suda ukazuje na porodičnu predispoziciju za ovu patologiju. Dr Slobodan Mićović naglašava da bi svi koji u porodici imaju aortnu bolest redovno morali da idu na EHO kardiografiju, jer rascep aorte u najvećem broju slučajeva završava fatalno. Poslednjih godina ova patologija sve je učestalija, posebno kod mladih ljudi.

Kako mozak bez krvi ne može da izdrži duže od tri minuta, doktor je primenio posebnu metodu protekcije centralnog nervnog sistema. To je naučio u Australiji i pre dve godine počeo da praktituje u Institutu „Dedinje“:

- Pacijent se hladi do 18 stepeni Celzijusovih i potpuno se prekida cirkulacija. Kateteri se uvode u krvne sudove mozga i hladnom krvlju hrani centralni nervni sistem.

Drama je trajala punih sedam sati, a na jutarnjem sastanku lekari iz „Dedinja“, koji su dr Mićoviću bili profesori, rekli su samo: „Bravo.“

- Ovako komplikovani zahvati uspešno se rade samo u nekoliko centara u svetu: u Nemačkoj, Belgiji, SAD, pa i tamo 30 odsto pacijenata tokom operacije doživi moždani udar - kaže dr Mićović. - Institut „Dedinje“ je ovde referentna ustanova za aortnu hirurgiju. Godišnje uradimo više od 100 operacija na ushodnoj aorti i aortnom luku, među kojima je desetak komplikovanih, ali nikada do sada pacijenta nismo tako dugo držali u kliničkoj smrti.

Jovanka se probudila samo dva sata posle zahvata, kao da operacija nije bila toliko rizična.

- Kad sam otvorila oči, prva misao mi je bila: „Izgleda da je doktor bio u pravu. Preživela sam“. A onda sam pored kreveta videla njegovo nasmejano lice. Nikad neću uspeti dovoljno da mu zahvalim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

Sanja Pajevic

29.09.2013. 21:52

Ovako dobri lekari su stvarno 3 zrnca peska u pustinji ! Njih drzava treba da nagradi, a sve one ostale, kojih je 99,9999999% od 100%, njih ponovo na fakultet i specijalizacije. Pojma bre nemaju. Ne umeju da naprave dijagnozu za slepo crevo, pa im pacijenti umiru, sramota! Dermatolozi ne znaju apsolutno nista, daju ti neke kreme za mazanje, pa ako radi-radi, ako izleci-izleci, ako ne, probace neku drugu i tako mesecima, dok ti posle ne kaze neki 15 dermatolog da ustvari imas vaske, ahahahhahaha!

pera

30.09.2013. 07:31

@Sanja Pajevic - Koliko VI imate godina? Ovakav komentar priliči osobi koja nema više od 15. Vi vidite gde ste! Da li vi znate koliko se operacija uradi dnevno u Srbiji, koliko se beba rodi, koliko se dece operiše, koliko tumora se otkrije.........Cinjenica je da ima zdravstvenih radnika koji ne rade svoj posao kako treba, ali je daleko veći broj onih koji svoj posao rade kako treba. Dobijaju čak i grdnje, uvrede, zbog onoga i što nisu krivi, a to je sistem, koga organizuje država!

ccccccc

30.09.2013. 08:26

@Sanja Pajevic - Tacno tako Sanja. Taj dermatolog ima platu skoro istu kao i ovakav strucnjak,a dermatologe mrzi da zive,a kamoli da ti slovo neko viska kazu,a strucni ne moraju ni biti, jer njihove greske u lecenju samo te kostaju para i ne dobijes cak ni izvini, a ovakav strucnjak koji zrtvuje svo svoje vreme, porodicu, odmor, covek koji ceo zivot uci, covek koji je spreman da u svakom momentu skoci i odradi operaciju koja spasava zivot , e kapa dole strucnjaku i coveku. Zasto se o ovakvima malo prica?

zikabulka

29.09.2013. 23:21

Alal vera postovani Dr. Micovicu! Bog neka Vam podari zdravlja i srece,a o parama necu jer nazalost znamo i Vi i ja gde radite i za koliko malo. Jos jednom svaka Vam cast i svima na "Dedinju"!

Сретен

29.09.2013. 23:24

Е овим људима би Николић требаo да дели ордење.

Milena

29.09.2013. 23:46

Свака част! Тако би требало да буду пожртвовани сви лекари. Тим доктора за пример.

Dragana

30.09.2013. 00:51

Doktore,Vi ste covek za divljenje. Svaka Vam cast,covek ostane bez reci kada procita ovako nesto. Sreca da Vas prati ceo zivot !!!!!!!!!

Rale

30.09.2013. 02:18

Nedavno sam imao operaciju na otvorenom srcu u IT i uvjerio sam se da su doktori izuzetni ljudi,koji spasavaju i produzavaju zivote.Drago mi je cuti kad takve komplikovane intervencije rade i kod nas.Imamo mi strucnjaka samo im treba omoguciti da rade,potrebno je nabavljati noviju opremu,na zdravlju se nemije stediti.

AAA

30.09.2013. 05:25

Mojoj babi, u Becu, je uradjena ista operacija 2003. godine. Tamosnji doktor, koji ju je uspesno operisao, dobio je, zbog toga, veliku novcanu nagradu. Svaka cast doktoru Micovicu. Jovanki puno srece i brz oporavak. :)

miroslav

30.09.2013. 06:57

Kolegu Micovica poštujem, ali se ovakve operacije rade u KCS na redovnoj bazi. Zaista nije ništa novo u nasoj medicini. U svakom slucaju super da je zena lepo prošla.

Svetlana

30.09.2013. 07:06

@ - Divna prica. Rasplakala sam se, a dostojanstvo profesije je ponovo dosegnuto.

Zoki

30.09.2013. 07:31

Video sam tu hrabru zenu, jer sam operisan u isto vreme u istoj bolnici. Nek je ziva i zdrava i nek uziva uz svog sina. Pozdrav za dr Vukovic Petra koji je mene operisao, kao i pozdrav za sve druge iz ove bolnice.

Shkomi

30.09.2013. 09:18

Dr Slobodan Micovic je vrhunski stručnjak i još veći čovek. Nažalost živimo u društvu koje takve ljude ne ceni mnogo, ali verujem da mu znači što ga puno porodica spominje sa osmehom na usnama i večito su mu zahvalne. Zahvaljujući njemu moj tata je živ i sada može da se igra sa unucima. Hvala doktore.

kasper

30.09.2013. 10:29

Ovakvi napisi mi ulepšaju dan. Pod pojmom doktor je prva asocijacija ljudi kao dr Mićović. Humanista i stručnjak idelna kombinacija. Bravo za doktora a pacijentu brz oporavak.

Marija Panić

30.09.2013. 11:05

Imala sam tu cast da me ovaj izuzetni covek i strucnjak operise prosle godine,moja porodica i ja smo mu zbog toga zahvalni do neba!!!Sigurna sam da na stotine porodica ciji je neko od clanova operisan od strane dr.Micovica deli moje misljenje!!

Marija Panić

30.09.2013. 13:34

@Marija Panić - I samo da dodam da je sramota za kako malu platu ovakvi stručnjaci rade i u kojim uslovima,takvu platu koju oni imaju ima svaki drugi menadzerčič po kojekakvim firmama,to je jos jedan dokaz da je ovaj doktor i naravno njegove kolege sa ,,Dedinja,,pre svega human i veliki čovek!!!!

Milena

30.09.2013. 13:15

Moja je majka sa istom dijagnozom operisana 2006. Operisao je dr. Putnik u KCS. Svaka mu cast. Nemamo dovoljno reci da mu se zahvalimo.

Goran

30.09.2013. 13:42

Dr.Mićovića poznajem iz srednje škole.Još tad se videlo da će biti veliki stručnjak i veliki čovek.Mićo sve najbolje tebi i tvojoj porodici.

Goran Ilic

30.09.2013. 15:30

Svakako, čestitke Dr.Babiću, tu nema reči. Ali treba čestitati i lekarima u arandjelovačkoj i kragujevačkoj bolnici koji su reagovali blagovremenim upućivanje u Beograd. Do sada sam čitao o tragičnim ishodima samo zato što je pacijent neblagovremeno upućivan recimo iz Vranja u Niš. Zbog nestručnosti ili sujete, djavo bi ga znao. Ovo je primer koji je poučan za sve.

Goran Ilic

30.09.2013. 15:32

Zaboravih. Čestitke Dr.Baboviću ali i svim članovima tima koji je učestvovao: Anesteziji, instrumentarkama, asistentima Dr.Babovića.

Miroslav Miša Savković

30.09.2013. 16:00

Dragi moj dr,Kad čovek ostari, nekako popusti, omekša, pa tako i ja. Nisam mogao suze da zaustavim dok sam čitao članak. Majke mi! Nemoj misliti da foliram.Mnogo te voli, poštuje i želi sve najlepše tebi i porodici tvoj pacijent Dr Miroslav Savković, red. prof. beogradskog Univerziteta umetnosti.Tvij Miša, profa!!

Vitke

30.09.2013. 18:34

Podrzavam ideju da se ovoj ekipi dodeli orden! Iako kazu da tako rade na KCS, ali iz clanka se vidi da je problem bio sto je klinicka smrt morala da se produzi do 120 minuta. Hvala Bogu majka ce gajiti svog sina!

Dragana

16.10.2013. 11:00

Dr. Micovic je mom ocu spasio zivot !!! Jedno neposredno,veselo i nasmejano bice, koje svojim osmehom pleni pozitivnoscu i ulliva snagu i nadu svakom pacijentu. Iznad svega veliki stucnjak a i veliki covek !!! Onaj ko ima tu cast da ga upozna veliki je srecnik. Njegovo ime se u nasoj porodici izgovara sa postovanjem. Beskrajno mu hvala na svemu !!!

Bisa

25.11.2013. 22:04

Striko Božo mi je rekao za tvoj poduhvat a evo sad pročitah i članak u Novostima. Moje čestitke i želje da i dalje budeš uspešan, ponosim se tobom. Tvoja rođaka Biserka (Rajkova) Mićović Đorđević

nislija

30.11.2013. 15:54

Za svaki spaseni zivot kao u ovom ili slicnom slucaju treba debelo nagraditi lekara a nasuprotom tome olos koji kalja beli mantil i humanu profesiju odmah osuditi i baciti na robiju tako bi bilo bolje za sve nas!